ΑΟΖ; Τί εἶναι αὐτό;

Τίς τελευταῖες ἡμέρες εἶναι ἀρκετοί πού διάβασαν τήν ἐπιστολή τῶν κυρίων Μαρκεζίνη καί Καρυώτου.

Ἡ ξεκάθαρος τοποθέτησίς τους σχετικῶς μέ τό θέμα ΑΟΖ, μᾶς ὁδηγεῖ σέ ἀσφαλῆ συμπεράσματα ἀναφορικῶς μέ τό  τί θά μποροῦσαν οἱ κυβερνήσεις μας νά κάνουν καί τί ἒχουν κάνει! (Ὀρθότερον “τί  δέν ἒχουν κάνει”!)

Ὁ φίλος Ἀντώνης Ἀντωνιάδης ἀναφέρεται στό θέμα τῆς ΑΟΖ ἀπό τό 2009 (Σύμπραξις Πολιτῶν, δελτίον 7, 11 Ἰανουαρίου 2009).

Δέν εἶναι δυνατόν νά γνωρίζουν οἱ  πολίτες ἓνα θέμα σέ τόσο βάθος καί νά τό “ἀγνοοῦν”  οἱ κυβερνῶντες μας.  (Πάντως, ὃπως θά διαβάσετε παρακάτω, ἡ κα Μπακογιάννη ἦταν ἐνήμερη!! Συμπεράσματα;)

Ἐὰν τό ἀγνοοῦν, συμπεραίνουμε πώς δέν διαθέτουν τό κατάλληλον ἐπιτελεῖον συμβούλων καί θά πρέπει νά ἀναθεωρήσουν τόν τρόπο ἐπιλογῆς τους.  Ἂμεσα θά πρέπει νά προβοῦν σέ ἀντικατάστασί τους,  ἐφ’ ὃσον πρωτίστως τούς ἀπαλλάξουν τῶν καθηκόντων τους!

Ἐάν δέν τό ἀγνοοῦν καί δέν πράττουν τά ἀνάλογα πού θά ἐξυπηρετοῦν ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, τότε μᾶλλον θά πρέπει ΑΜΕΣΑ νά τούς ἀφαιρεθῇ τό δικαίωμα τοῦ κυβερνᾶν! (Καί μερικούς μάλιστα θά πρέπει νά τούς χώσουν βαθύτατα κάτω ἀπό τήν γῆ!!)

Ἐδῶ δέν τίθεται μόνον θέμα Ἐθνικῆς Κυριαρχίας! Ἐδῶ τίθεται καί θέμα Ἐθνικῆς Ἐπιβιώσεως!  Διότι ἡ ΑΟΖ εἶναι ἂμεσα συνδεδεμένη μέ κάποιες πλουτοπαραγωγικές πηγές τίς ὁποῖες  συστηματικῶς “ἀγνοοῦν” ὃλες οἱ κυβερνήσεις πού ἒχουν περάσει ἀπό τόν τόπο τίς τελευταῖες δεκαετίες.

Ἐφ’ ὃσον λοιπόν, ἐκ τῶν δυσμενῶν ἀποτελεσμάτων, διαπιστώνουμε πώς εἶστε ὁλίγιστοι, κύριοι πρώην καί νύν κυβερνῶντες μας, ἡ μοναδική σας ἐπιλογή εἶναι ἡ ΕΞΟΔΟΣ!

Φιλονόη

Παραθέτω τό δελτίον (ἀριθμός 7) ἀπό τήν Σύμπραξι Πολιτῶν, ὃπως καί τό σχόλιο τοῦ κυρίου Ἀντωνιάδου, ἀναφορικῶς μέ τίς πρόσφατες δημοσιεύσεις.

ΔΕΛΤΙΟΝ  7

ΣΥΜΠΡΑΞΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΛΤΙΟ   7                                   11.  01.  09

  • ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ « ΚΑΡΠΑΖΩΝΟΥΝ » ΓΙΑ  ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΑΡΠΑΖΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ  ; ; ;

Πολύs θόρυβοs,  σπατάλη πόρων και πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού γίνεται  εδώ και τρείs  δεκαετίεs, με αιτία τον  προσδιορισμό τηs υφαλοκριπίδαs με την Τουρκία. Πολιτικοί, υπουργοί και παρατρεχάμενοι πάνε κι έρχονται ΗΠΑ και Ε.Ε., οι Πολίτεs. . . πληρώνουν ωs συνήθωs και πληροφορούνται μόνο αυτό το  «πήγαιν’-έλα» από τα . . . ΜΜΕ. Τα κόμματα τηs εξουσίαs μαs κρατούν τουs Πολίτεs στο σκοτάδι, δεν μαs ενημερώνουν, δεν μαs συμβουλεύονται, μαs μεταχειρίζονται απαξιωτικά σαν χαζούs και αμελητέουs υποτακτικούs.

Παρακαλούμε διαβάστε ΟΛΗ την παρατιθέμενη συνέντευξη και ΑΝ αντέξετε τον θυμό και δεν υποστείτε . . . εγκεφαλικό, θα κατανοήσετε τον εμπαιγμό των Πολιτών και την καθολική ευθύνη των πολιτικών  εξουσιαστών μαs,  για  την . . . επικίνδυνη κατάντια μαs.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ :Κανέναs δεν μπορεί να ανέβει στο σβέρκο μαs Α Ν εμείs ΔΕΝ σκύψομε !

========================================================================

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΟΥ  ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ  ΜΑΙΡΥΛΑΝΤ  Θ. ΚΑΡΥΩΤΗ (ἀπό τήν σελίδα τοῦ  ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ)

Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ( Α. Ο. Ζ. )

ΥΠΕΡΚΕΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

ΚΑΙ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Ανεκμετάλλευτοs μένει ο φυσικόs πλούτοs τηs θάλασσαs και τα πετρέλαιά μαs

επειδή δεν καθορίζουμε τιs ΑΟΖ,  ενώ από την άλλη αφήνεται ανοικτό το πεδίο των πειρατικών ενεργειών και διεκδικήσεων στην Τουρκία

( Ουάσιγκτον, του Λάμπρου Παπαντωνίου,  αποκλειστικά για το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ )

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπερκεράζει την Υφαλοκρηπίδα στα Ελληνικά Πελάγη και επιλύει οριστικά και δια παντόs όλα τα διμερή προβλήματα με την γείτονα Τουρκία. Αυτή την σαφή και κατηγορηματική άποψη εκφράζει, στην αποκλειστική συνέντευξη στο «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ», ο διακεκριμένοs  Καθηγητήs του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ, Θεόδωροs Καρυώτηs, αρμόδιοs για θέματα  Διεθνούs Δικαίου τηs Θάλασσαs, μέλοs τηs ελληνικήs αντιπροσωπείαs στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο τηs Θάλασσαs !

Με επιστημονική πληρότητα  και  εθνική ευαισθησία που τον διακρίνουν, καταλογίζει ξεκάθαρα ευθύνεs στιs Ελληνικέs Κυβερνήσειs, που δεν προχωρούν, α μ έ σ ω s στην οριοθέτηση τηs Αποκλειστικήs Οικονομικήs Ζώνηs, όπωs έκανε ο θαρραλέοs, αείμνηστοs   Πρόεδροs τηs Κύπρου Τάσσοs Παπαδόπουλοs, ο οποίοs παρέδωσε μαθήματα υψηλήs διπλωματίαs στιs ΑΟΖ, οι οποίεs εάν οριοθετούνταν και στην Ελλάδα, θα έχει τεθεί τέλοs, μια για πάντα, οριστικά και αμετάκλητα, στιs τουρκικέs διεκδικήσειs, στον νησιωτικό, στον εναέριο και στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου Πελάγουs. Και στηρίζει την ανεκτίμητη αυτή άποψή του, ο Καθηγητήs, κ. Καρυώτηs, στο Διεθνέs Δίκαιο  τηs Θάλασσαs, του 1982, που το αποκαλεί πολύ χαρακτηριστικά «Σύνταγμα των Θαλασσών και των Ωκεανών!»

Eρ. κ. Καθηγητά, σαs ευχαριστούμε θερμά για αυτή την συνέντευξη, για το σοβαρό θέμα τηs Αποκλειστικήs Οικονομικήs Ζώνηs, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο Πέλαγοs, καθώs και την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρακαλούμε να μαs εξηγήσετε, τι είναι αυτή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (AOΖ);

H ΔΙΑΦΟΡΑ  ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ  ΚΑΙ  ΑΟΖ

Απ. Και εγώ σαs ευχαριστώ, κ. Παπαντωνίου. Η νέα σύμβαση του Δικαίου τηs Θάλασσαs, που υπάρχει πλέον από το 1982, δημιούργησε μια νέα θαλάσσια ζώνη, η οποία λέγεται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αναφέρεται στο άρθρο 56 τηs Σύμβασηs, που καθορίζει τιs αρμοδιότητεs και υποχρεώσειs του παράκτιου κράτουs, μέσα σε αυτήν την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Υφαλοκρηπίδα, γιατί η υφαλοκρηπίδα ασχολείται μόνο με το πετρέλαιο. Ενώ η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη περιλαμβάνει στην δικαιοδοσία τηs όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και την αλιεία ! Οι Τούρκοι, που δεν τουs αρέσει καθόλου αυτή η ΑΟΖ, αντιλαμβάνονται ότι αυτή δεν περιέχει καμία γεωλογική έννοια και η σύμβαση ξεκάθαρα αναφέρει, ότι και τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ!!

Ερ. Όταν λέμε νησιά, κ. Καθηγητά, εννοούμε τα Νησιά, τιs Νησίδεs, τιs Βραχονησίδεs και τιs πολύ μικρέs νησίδεs;

Απ. Τα νησιά που κατοικούνται. Τα άλλα τα νησιά τα πιάνει το θέμα των χωρικών υδάτων, που μπορεί να φθάσουν μέχρι 12 μίλια.

Ερ. Άρα, η ΑΟΖ αφορά μόνο τα νησιά του Ελληνικού Αρχιπελάγουs, τα οποία κατοικούνται. Όσον φορά όλα τα άλλα τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδεs, που δεν κατοικούνται, εκείνα έχουν μόνο δικαίωμα επέκτασηs των χωρικών υδάτων ;

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΑΟΖ  ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ! ! !

Απ. Ακριβώs. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η ΑΟΖ, βέβαια, φτάνει μέχρι τα 200 μίλια. Τέτοια απόσταση φυσικά δεν υπάρχει στα Ελληνικά Πελάγη. Δηλαδή, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, το οποίο σημαίνει, ότι δέχονται όλοι την μέση γραμμή ! ! !   Το ενδιαφέρον είναι ότι η Τουρκία, που δεν έχει υπογράψει και δεν έχει επικυρώσει το Δίκαιο για την Σύμβαση τηs Θάλασσαs, έχει φτιάξει μια ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα με την Ρουμανία, την Βουλγαρία και την τότε Σοβιετική Ένωση, χωρίs να έχει υπογράψει και να επικυρώσει αυτή την Σύμβαση. Ήταν, κατά την γνώμη μου, ένα φοβερό λάθοs τηs, διότι δημιούργησε ένα προηγούμενο δεχόμενη αυτή την έννοια τηs ΑΟΖ. Ενώ, δεν δέχεται το ίδιο ούτε στο Αιγαίο, αλλά ούτε και προs την Μεσόγειο. Και γι’ αυτό βέβαια ήταν αντίθετη και με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που πολύ σωστά δημιούργησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερ. Δηλαδή, κ. Καρυώτη, αυτό που έκανε η Τουρκία, με την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση έχει, κατά κάποιο τρόπο, νομιμοποιήσει αυτή την διαδικασία. Δηλαδή, μπορεί να την επικαλεσθεί στα διεθνή φόρουμ ;

ΑΟΖ   τηs  Τουρκίαs ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ  ΤΗΣ

Απ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Εμείs μπορούμε και όχι αυτοί, διότι οι Τούρκοι έκαναν το λάθοs να δημιουργήσουν μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με βάση τη μέση γραμμή, που δεν δέχονται με μαs, και επομένωs χρησιμοποιούν μια νέα έννοια τηs αποκλειστικήs οικονομικήs ζώνηs, που θέτει το Δίκαιο τηs Θάλασσαs, το οποίο ουσιαστικά δεν αποδέχονται. Το προηγούμενο αυτό είναι ειs βάροs τηs Τουρκίαs.    Οι Τούρκοι, ενώ δημιούργησαν μια ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα, αρνούνται να δημιουργήσουν μια ΑΟΖ και στην Μεσόγειο. Έχουν επίσηs και μια παγκόσμια πρωτοτυπία γιατί διαθέτουν χωρικά ύδατα 12 μιλίων στην Μεσόγειο και στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ έχουν μόνο 6 μίλια στο Αιγαίο.

Ερ. κ. Καθηγητά, επειδή το θέμα αυτό τηs ΑΟΖ συνδέεται άμεσα με το θέμα τηs Υφαλοκρηπίδαs και επειδή, στην περίπτωση του Αιγαίου Πελάγουs, η οριοθέτηση τηs Υφαλοκρηπίδαs εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τι επιπτώσειs μπορεί να έχει αυτή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη επί τηs Υφαλοκρηπίδαs; Δηλαδή, το ένα επικαλύπτει το άλλο;

25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ !

Απ. Νομίζω αυτό είναι ένα λάθοs όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων, οι οποίεs, για πάρα πολλά χρόνια τώρα, επιμένουν μονότονα ότι η μοναδική διαφορά τηs Ελλάδαs με την Τουρκία είναι νομικήs φύσηs και αφορά την οριοθέτηση τηs Υφαλοκρηπίδαs του Αιγαίου Πελάγουs. Αλλά, πάνω από 25 χρόνια τώρα η έννοια αυτή έχει υπερκερασθεί από αυτήν τηs Αποκλειστικήs Οικονομικήs Ζώνηs! Και ένα άλλο, σημαντικό σημείο είναι πωs, από τότε που δημιουργήθηκε η νέα Συνθήκη για το Δίκαιο τηs Θάλασσαs, κανένα κράτοs στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση τηs Υφαλοκρηπίδαs από το Διεθνέs Δικαστήριο τηs Χάγηs. Αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση και τηs ΑΟΖ. Εδώ έγκειται και υπεροχή τηs Ελλάδαs επειδή η ΑΟΖ δεν έχει γεωλογική έννοια. Και γι΄ αυτό το λόγο, η Τουρκία ούτε το συζητάει.

Οπωs ξέρετε, υπάρχουν διάφορεs επίσημεs και ανεπίσημεs επαφέs τηs Ελλάδαs με την Τουρκία, για δεκαετίεs τώρα, όσον αφορά την διευθέτηση των προβλημάτων του Αιγαίου. Οι Τούρκοι προβάλλουν  συνεχώs καινούργια πράγματα. Δεν θέλουνε 12 μίλια χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Λένε, ότι υπάρχουν γκρίζεs ζώνεs και τα λοιπά. ΄Εμείs το μοναδικό επιχείρημα που έχουμε σε βάροs τηs Τουρκίαs είναι αυτό τηs ΑΟΖ. Και φαίνεται ότι οι Τούρκοι δεν το συζητάνε καθόλου, γιατί ξέρουν ότι θα χάσουν. Και εκεί νομίζω είναι η Ελληνική τραγωδία, διότι ή Ελλάδα έχει  δώσει την εντύπωση, ότι φοβάται να πάει στο Διεθνέs Δικαστήριο τηs Χάγηs. Δεν είναι θέμα αν κερδίσει κάποιοs ή θα χάσει. Το θέμα είναι, ότι θα λυθεί αυτή η διαφορά για πάντα, εφόσον βέβαια πάμε και συζητήσουμε ταυτόχρονα οριοθέτηση τηs υφαλοκρηπίδαs και τηs ΑΟΖ.

Ερ. κ. Καθηγητά, είναι εφικτό αυτό το πράγμα που μαs λέτε;

ΑΟΖ   Ελλάδοs (οποτεδήποτε καθορισθεί)

Δημιουργείται ενιαίοs θαλάσσιοs από οικονομική  πλευρά χώροs και για την αλιεία, τον βυθό και το έδαφοs κάτω από το βυθό (πετρέλαια, φυσικό αέριο) [Ο βασικόs λόγοs που δεν ήθελε μέχρι τώρα η Τουρκία τον καθορισμό τηs Υφαλοκρηπίδαs (την οποία διαθέτουν και τα νησιά μαs) ήταν για να μην εκμεταλλευτούμε τα πετρέλαια του Αιγαίου, τα οποία είναι εκμεταλλεύσιμα, όπωs π.χ. ανοιχτά τηs Θάσου. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όμωs, υπερκαλύπτει την Υφαλοκρηπίδα και κατοχυρώνει απόλυτα, αναμφισβήτητα, ακλόνητα και χωρίs καμία δυνατότητα νομικήs αντίδρασηs από την Τουρκία, τα ελληνικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα! Η Τουρκία γνωρίζονταs ότι είναι για πρώτη φορά σε δεινή νομικά θέση, σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατιωτικά τετελεσμένα με θερμά επεισόδια, ώστε να πετύχει έπειτα με διμερή συμφωνία, με διαπραγματεύσειs ή διαιτησία, παράκαμψη του Διεθνούs Δικαίου! Δείτε σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ]

ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΖΗΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ  ΑΟΖ

Απ. Είναι εφικτό υπό την έννοια ότι και τα δύο μέρη να συμφωνήσουν, υπογράφονταs ένα συνυποσχετικό. Το πρόβλημα είναι ότι οι Τούρκοι, αν τελικά συμφωνήσουν, δεν θα συμφωνήσουν ποτέ για οριοθέτηση τηs ΑΟΖ. Δυστυχώs η Ελλάδα δεν επιμένει σ΄ αυτό το θέμα. Σχεδόν κανείs στην Ελλάδα δεν ασχολείται με το θέμα τηs ΑΟΖ. Και μάλιστα, τον περασμένο χρόνο, από ότι θυμάμαι,  όταν η Κύπροs αποφάσισε να αποκτήσει μια ΑΟΖ όλεs οι ελληνικέs εφημερίδεs γράψανε στη πρώτη σελίδα πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα τηs ΑΟΖ τηs Κύπρου, χωρίs να γνωρίζουν σε τι θέμα αναφέρονται ! Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι η ελληνική πολιτική και διπλωματική ηγεσία δεν γνωρίζει το θέμα. Έχω την εντύπωση ότι πήγαιναν κάποτε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στουs Τούρκουs και τουs λέγανε, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξει και η ΑΟΖ και οι Τούρκοι αντιδρούσαν πάντα αρνητικά. Γι΄ αυτό το λόγο, αυτό το θέμα δεν υπάρχει πουθενά στιs συζητήσειs ή διαπραγματεύσειs ανάμεσα στιs δύο χώρεs. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα τραγικό σφάλμα όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που αποδέχονται, φαίνεται, αυτή την στάση τηs Τουρκίαs, η οποία λέει “ξέρετε, αν φέρετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αποκλειστική οικονομική ζώνη, θα χάσουμε πολλά. Επομένωs, δεν θέλουμε καν να το συζητήσουμε”. Έτσι, υποψιάζομαι ότι οι Έλληνεs δεν θέλουν να στενοχωρήσουν τουs Τούρκουs και δεν βάζουν στο τραπέζι το θέμα τηs ΑΟΖ.

ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ερ. κ. Καρυώτη, η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τα προβλήματά τηs, με την τουρκική εισβολή και κατοχή, και παρά τιs αντιδράσειs τηs Άγκυραs, τελικά το κατάφερε;

ΑΟΖ Κύπρου, πανέξυπνο επίτευγμα του Τάσσου Παπαδόπουλου

Απ. Βεβαίωs! Η Κύπροs έχει υπογράψει και έχει επικυρώσει την Σύμβαση του Δικαίου τηs Θάλασσαs. Και πολύ σωστά έφτιαξε μια ΑΟΖ γύρω από ολόκληρο το Νησί.  Με αυτή την ΑΟΖ η Κύπροs έχει αποκλειστικά δικαιώματα τηs αλιείαs και του πετρελαίου διότι, όπωs ήδη έχω αναφέρει, η ΑΟΖ συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα. Έτσι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα  να οριοθετήσουμε με τουs Κύπριουs Αποκλειστική Οικονομική που θα συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα. Εδώ βέβαια πρέπει να σαs πω ότι παλαιότερα η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Ελληνική Κυβέρνηση να αρχίσουν συνομιλίεs για την οριοθέτηση τηs ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά η Ελλάδα αρνήθηκε  ! ! !

Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ

Ερ. Η Κυβέρνηση Καραμανλή έχει κάνει τίποτε γι΄ αυτό το σοβαρό θέμα;

Απ. Βεβαίωs. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει κάνει  κάτι αρκετά έξυπνο. Για πρώτη φορά – και αυτό υποθέτω προs τιμήν τηs Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη – η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αρχίσει να κάνει επαφέs με την Λιβύη και την Αίγυπτο για οριοθέτηση τηs Αποκλειστικήs Οικονομικήs Ζώνηs. Και από ότι ξέρω, τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά. Δηλαδή, οι Αιγύπτιοι και οι Λίβυοι είναι έτοιμοι να συζητήσουμε, με βάση την μέση γραμμή, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για μαs. Έτσι, η Ελλάδα θα δημιουργήσει αποκλειστική οικονομική ζώνη, σε όλεs τιs θαλάσσιεs περιοχέs τηs, εκτόs από την περιοχή του Αιγαίου Πελάγουs, που  θα φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ

Ερ. Αυτή η διευθέτηση με την Αίγυπτο, που μαs λέτε, είναι δυνατόν  να προσεγγίσει τιs ακτέs του Καστελόριζου και φυσικά ολόκληρο το σύμπλεγμα τηs Δωδεκανήσου, για το οποίο η Τουρκία δημιουργεί όλα τα γνωστά τα προβλήματα; Έτσι δεν είναι ;

Απ. κ. Παπαντωνίου, φαίνεται ότι είσθε αρκετά ενημερωμένοs, για να αναφέρετε το Καστελόριζο. Το Καστελόριζο είναι ένα νησί, το οποίο κατοικείται και άρα- όπωs είπαμε προηγουμένωs- διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το πρόβλημα για τουs Τούρκουs είναι, ότι η τοποθεσία που βρίσκεται το Καστελόριζο τουs δημιουργεί πρόβλημα, διότι το Καστελόριζο έχονταs δική του ΑΟΖ, ωs κατοικούμενο νησί, αποτελεί σημείο οριοθέτησηs τηs ΑΟΖ τηs Ελλάδαs με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Έτσι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν έχει η Τουρκία θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. (σ.σ. δείτε ΕΔΩ)

Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία έχει ζητήσει από την Αίγυπτο να μη λάβει υπόψη το Καστελόριζο, στιs διαπραγματεύσειs τηs με την Ελλάδα, ώστε να έχει και αυτή θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Φαίνεται ότι η Αίγυπτοs δεν δέχθηκε τιs τουρκικέs αυτέs διεκδικήσειs και είναι έτοιμη να δεχθεί ότι το Καστελόριζο διαθέτει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Οπότε αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλη νίκη για την Ελλάδα.

Ερ. Δηλαδή, κ. Καθηγητά, αυτό ισχύει και για όλο το σύμπλεγμα τηs Δωδεκανήσου;

Απ. Μάλιστα!

ΜΕ  ΛΙΒΥΗ   ΚΑΙ   ΙΤΑΛΙΑ

Ερ. κ. Καρυώτη, με την Λιβύη τι γίνεται από την άποψη του Λιβυκού Πελάγουs, δηλαδή από την πλευρά τηs Νότιαs Κρήτηs;

Απ. Με την Λιβύη επίσηs συζητάμε το ίδιο θέμα. Η Λιβύη , από ότι φαίνεται, δεν έχει αντιρρήσειs. Υπάρχει βέβαια έναs μεγάλοs κόλποs στη Λιβύη, τον οποίο η Κυβέρνηση τηs Λιβύηs θέλει να τον κλείσει και ν΄ αρχίσει να μετράει την οριοθέτηση έξω από αυτόν τον κόλπο. Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο. Μπορεί να δώσει στη Λιβύη αυτήν την οριοθέτηση και να πάρει ελάχιστα μικρότερη ΑΟΖ με βάση την αρχή τηs μέσηs γραμμήs. Όπωs είναι γνωστό, υπάρχει ήδη οριοθέτηση τηs υφαλοκρηπίδαs ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία και θα είναι πολύ εύκολο να υπάρξει και οριοθέτηση τηs ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη. Έτσι, εάν κάνουμε το ίδιο με Κύπρο και Αλβανία, θα διαθέτουμε μια ΑΟΖ σε όλεs τιs θάλασσέs μαs εκτόs Αιγαίου και θα φέρουμε σε πολύ δύσκολη θέση τη Τουρκία.  Βέβαια, όπωs σαs έχω ήδη πει, δεν συζητάμε με τουs Τούρκουs το θέμα τηs ΑΟΖ εδώ και 20 με 25 χρόνια. Είμαι κατάπληκτοs γι΄ αυτή την κατάσταση που επικρατεί στιs σχέσειs των δύο χωρών. Και δεν συνομιλούμε, γιατί δεν αρέσει στουs Τούρκουs να μιλάμε για την ΑΟΖ, γιατί είναι μια ζώνη, που καθορίζει το Διεθνέs Δίκαιο τηs Θάλασσαs η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία και μέχρι σήμερα την έχουν δημιουργήσει 140 παράκτια κράτη !

ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΕΚΡΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ…

Ερ. κ. Καθηγητά, με βάση τα τόσο ενδιαφέροντα που μαs λέτε, εσείs είχατε την δυνατότητα αυτέs τιs σκέψειs να τιs αναπτύξετε προs το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, σαν εμπειρογνώμοναs που είσθε;

Απ. Βασικά, έχω γράψει ένα βιβλίο και τρία άρθρα στα ελληνικά και στα αγγλικά. Είχα πράγματι επαφέs και με το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών. Και μάλιστα, μια φορά, εδώ στην Ουάσιγκτον, όπου ζω, είχα μία κοινωνική επαφή με την Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μπακογιάννη, η οποία είχε διαβάσει αυτά που είχα γράψει, καθώs και ένα αναλυτικό άρθρο μου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερο» τηs Κύπρου. Λίγουs μήνεs αργότερα η Κυβέρνηση του κ. Παπαδόπουλου αποφάσισε να δημιουργήσει μια Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Η κ. Μπακογιάννη, με ευγένεια, μου εξήγησε ότι “εμείs, κ. Καρυώτη, γνωρίζουμε το θέμα τηs Αποκλειστικήs Οικονομικήs Ζώνηs και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα τηs Ελλάδαs, αλλά σαs ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά σαs, σ΄ αυτό το θέμα”.

( Παράκληση ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ :  Οποιοs  Πολίτηs  καταλαβαίνει το νόημα τηs απάντησηs

τηs υπουργού, να μαs το πεί για να το γνωστοποιήσομε

στουs  Πολίτεs ! )

Ερ. Πληροφορηθήκαμε ότι, τώρα τελευταία, έγινε μια συζήτηση στην Ελληνική Βουλή σχετικά με αυτά που έχετε γράψει. Τι ακριβώs συνέβη;

Απ. Από ότι έμαθα ο βουλευτήs κ. Καρατζαφέρηs σε μια ομιλία του αναφέρθηκε στιs εργασίεs μου για το θέμα τηs ΑΟΖ και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό μια απάντηση γιατί η κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτό το θέμα. Από ότι γνωρίζω δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Ερ. Τι τελικά θα γίνει, κ. Καθηγητά; Που θα καταλήξει αυτή η ιστορία;

Απ. Υπάρχει μια Ελληνική Επιτροπή που τα μέλη τηs είναι δύο έμπειροι επιστήμονεs που γνωρίζουν, πολύ καλά, το Δίκαιο τηs Θάλασσαs και  για πολλά χρόνια έχουν επαφέs με τη Τουρκική πλευρά. Μάλιστα, νομίζω πωs κάνουνε και διάφορεs επαφέs, με ένα χάρτη μπροστά τουs, προσπαθώνταs να βρούνε πώs θα επιλύσουν το θέμα τηs Υφαλοκρηπίδαs, ούτωs ώστε, όταν φθάσει στη Χάγη, να πούνε εμείs αυτό αποφασίσαμε, εσείs, απλώs, βάλτε μια σφραγίδα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟ «ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΑΛΑΣΣΩΝ & ΩΚΕΑΝΩΝ»

Απ’ ότι ξέρω, κ. Παπαντωνίου, όλα αυτά τα χρόνια, συζητάνε και άλλα θέματα όπωs αυτό των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου, αλλά ποτέ το θέμα τηs ΑΟΖ. Όταν ο Κωνσταντίνοs Καραμανλήs, στη δεκαετία του 70, είπε ότι το μόνο πρόβλημα με την Τουρκία είναι διαφορά μαs στην Υφαλοκρηπίδα και όταν, αργότερα, ο Ανδρέαs Παπανδρέου έλεγε το ίδιο, η ΑΟΖ δεν υπήρχε τότε. Ωs εκ τούτου, νομίζω πωs είναι λάθοs να συζητάμε συνεχώs, μονότονα, για το θέμα τηs υφαλοκρηπίδαs και να αγνοούμε το θέμα τηs ΑΟΖ. Η διαφορά μαs ξεκίνησε με την Υφαλοκρηπίδα. Το νέο Διεθνέs Δίκαιο τηs Θάλασσαs, που είναι το Σύνταγμα των Θαλασσών και Ωκεανών του πλανήτη Γη, ευνόησε την Ελλάδα με ένα καινούργιο άρθρο για μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και δεν αντιλαμβάνομαι – και ξέρω ότι το λέω για δέκατη φορά, αλλά θέλω να δώσω έμφαση στο θέμα – γιατί δεν ασχολούμεθα με αυτό το ζήτημα;

ΑΟΖ   ΜΕ  ΑΛΒΑΝΙΑ

Ερ. κ. Καθηγητά, μπορείτε να  μαs πείτε τι ακριβώs συμβαίνει στην πλευρά του Ιουνίου Πελάγουs, όπου υπάρχει και η Αλβανία;

Απ. Φαίνεται πωs έχουν αρχίσει επαφέs και με την Αλβανία. Δηλαδή, αυτό είναι το έξυπνο που είπα προηγουμένωs, που κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία συζητάει με τουs γείτονέs τηs στη Δύση, δηλαδή με Ιταλούs, Λιβύουs, Αιγυπτίουs, και έχει συζητήσει το θέμα, από ότι ξέρω, και με την Αλβανία. Έχω την εντύπωση ότι οι Αλβανοί, από ότι αντιλαμβάνομαι, από ανεπίσημεs πηγέs που έχω, δεν έχουν φέρει εμπόδια, ώστε εύκολα θα υπάρξει μια οριοθέτηση τηs ΑΟΖ, πάλι με βάση την μέση γραμμή, ανάμεσα στα δύο κράτη.

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΟΓΩ ΔΕΙΝΗΣ ΘΕΣΗΣ

Ενα άλλο σημαντικό που πρέπει να σαs πωs είναι ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έχει γίνει αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, η οποία έχει πει σε όλα τα κράτη τηs να δημιουργήσουν ΑΟΖ σε όλεs τιs θαλάσσιεs περιοχέs τουs εκτόs τηs Μεσογείου!

Ερ. Για πιο λόγο, κ. Καρυώτη;

Απ. Εξαίρεσαν την Μεσόγειο, κ. Παπαντωνίου, γιατί τουs παρακάλεσαν οι Τούρκοι  να μην  κάνουν αυτό το πράγμα. Και τουs άκουσαν οι Ευρωπαίοι ! ! ! ! ! ! Η ΑΟΖ, βλέπετε, δεν είναι μόνο θέμα τηs Ελλάδαs, αλλά είναι και τηs Ευρωπαϊκήs Ένωσηs. Και όταν η Ελλάδα δημιουργήσει μια ΑΟΖ, ουσιαστικά η ΕΕ δημιουργεί μια ΑΟΖ. Όταν, αs πούμε, το μεγαλύτερο μέροs του Αιγαίου έχει μια Ελληνική ΑΟΖ, στα πρώτα 12 μίλια – γιατί δέχεται η Ευρωπαϊκή ’Ένωση, ότι τα πρώτα 12 μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτουs ανεξάρτητα, αν έχει χωρικά ύδατα 12 ναυτικά μίλια – αλιεύουν μόνο οι Έλληνεs ψαράδεs. Στον υπόλοιπο χώρο του Αιγαίου, έχουν δικαίωμα αλιείαs τα κράτη μέλη τηs Ευρωπαϊκήs Ένωσηs. Επομένωs, οι Τούρκοι, αυτή την στιγμή δεν είναι μέλη τηs Ευρωπαϊκήs Ένωσηs και ωs εκ τούτου δεν θα δικαιούνται να ψαρεύουν στην Ελληνική ΑΟΖ.  Είναι πρωτοφανέs μια

κατεξοχήν νησιωτική χώρα, με αναπτυγμένη αλιεία και τουρισμό να μην έχει ακόμη οριοθετήσει τιs δικέs τηs Αποκλειστικέs Οικονομικέs Ζώνεs.

Ερ. Αν όμωs η Τουρκία γίνει τελικά μέλοs τηs Ευρωπαϊκήs Ένωσηs, πιο καθεστώs θα ισχύει στο Αιγαίο;

Απ. Δεν θα αλλάξει τίποτε όσον αφορά την  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, διότι οι θέσειs τηs Αποκλειστικήs Οικονομικήs Ζώνηs, που η Ελλάδα κερδίζει  πάρα πολλά στο Αιγαίο, ισχύει. Η μόνη διαφορά θα είναι, ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να ψαρεύει, στα πρώτα 12 μίλια τηs ΑΟΖ και θα μπορεί να ψαρεύει μόνο στον υπόλοιπο χώρο, που δεν θα είναι και τόσο μεγάλοs, στη μέση του Αιγαίου πελάγουs, όπωs και οι υπόλοιπεs χώρεs τηs Ευρωπαϊκήs Ένωσηs. Δηλαδή, δεν θα αλλάξει απολύτωs τίποτε σε βάροs τηs Ελλάδαs, όσον αφορά την ΑΟΖ. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Δηλαδή, η ΑΟΖ τηs Ελλάδαs και τηs Κύπρου θα ισχύουν ανεξάρτητα, αν η Τουρκία γίνει μέλοs τηs Ευρωπαϊκήs Ένωσηs ή όχι.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙ  ΑΟΖ

Ερ. Εν κατακλείδι, κ.Καρυώτη, για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων εσείs προτείνετε  σαν ειδικόs, και ήδη το αποδέχεται η Αθήνα, ότι ολοταχώs η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην οριοθέτηση τηs ΑΟΖ, η οποία οριοθέτηση συμπαρασύρει και όλα τα μέχρι τώρα γνωστά προβλήματα στην υφαλοκρηπίδα, στο υφαλοπρανέs, στα χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο και στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου.

Απ. Συμφωνώ απόλυτα, κ. Παπαντωνίου. Εγώ επιμένω και λέω, πωs κανένα κράτοs, μέχρι σήμερα, στο κόσμο, που έχει πάει στη Χάγη, ή έχει κάνει κάποιου άλλου είδουs διευθέτηση, κανένα κράτοs στο κόσμο, που έχει ένα πρόβλημα στα θαλάσσια σύνορά του με ένα άλλο κράτοs, δεν έχει ζητήσει ποτέ μα ποτέ, να υπάρξει μόνο οριοθέτηση τηs Υφαλοκρηπίδαs. Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι όλα τα κράτη του κόσμου, από το 1982 μέχρι σήμερα, ζητάνε  από το Διεθνέs Δικαστήριο τηs Χάγηs, όχι μόνο οριοθέτηση τηs Υφαλοκρηπίδαs, αλλά πάντοτε ζητάνε και την ταυτόχρονη οριοθέτηση τηs ΑΟΖ ! Αυτό ζητώ και εγώ από τη Ελλάδα, δηλαδή να κάνει ταυτόχρονα και τα δύο, οριοθέτηση τηs Υφαλοκρηπίδαs και τηs Αποκλειστικήs Οικονομικήs Ζώνηs στο Αιγαίο.

ΤΕΛΟΣ   ΤΗΣ   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Ἐδῶ τό σχόλιο τοῦ κου Ἀντωνιάδου γιά τήν τελευταῖα δημοσιεύσι τῶν καθηγητῶν Μαρκεζίνη-Καρυώτου:

ΕΠΙ  ΤΕΛΟΥΣ ! ! !  ΔΥΟ  ΦΩΝΕΣ  ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  ΑΠΟ  ΓΝΩΣΤΕΣ  ΤΟΥ

ΘΕΜΑΤΟΣ,  ΠΟΥ  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΔΕΝ  ΜΠΟΡΕΙ  ΝΑ  ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΙ ΧΩΡΙΣ  ΝΑ  ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ  ΤΗΝ  ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ  ΤΟΥ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ

ΤΟΝ  ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ   ΤΟΥ

ΦΙΛΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΙΑ  2010

Κι ἐδῶ διαβάζετε ὃλην τήν συνέντευξι:

Ανοιχτή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του τόπου απηύθυνε ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης και ο καθηγητής πανεπιστημίου του Maryland Θεόδωρος Καρυώτης αναφορικά με το νομικό καθεστώς που διέπει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και ιδιαίτερα αυτό της οριοθέτησης στο Καστελόριζο. Το θέμα είναι κρισιμότατης σημασίας καθώς αφορά άμεσα την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ανατολικής Μεσογείου.Σχετική δήλωση με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση έκανε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης: «Η οποιαδήποτε συζήτηση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με την Τουρκία, αποτελεί για μας casus belli. Ομοίως, και η καθυστέρηση προσδιορισμού της ΑΟΖ, που αγγίζει τα όρια ενός προελαύνοντος ενδοτισμού. Η Κύπρος έδειξε τον δρόμο. Η Ελλάδα δείχνει να τον έχει χάσει. Πάντως, δεν θα τον βρει ο κ. Παπανδρέου τον δρόμο αυτόν στο Ερζερούμ»
Η επιστολή των δύο ακαδημαϊκών ανδρών έχει ως εξής:“Η δια μονομερούς δηλώσεως δημιουργία της κυπριακής (ΑΟΖ) το 2004 από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν πραγματικά ηγετική κίνηση. Αν και η Τουρκία διεμαρτυρύθη, η απόφαση έγινε αμέσως αποδεκτή και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ. Επανειλημμένες προσεγγίσεις του όμως προς την Ελληνική πλευρά, να οριοθετήσει μαζί με την Κύπρο την ΑΟΖ, του έμειναν αναπάντητες. Η πρόσφατη απόφαση της μεγαλονήσου να οριοθετήσει την ΑΟΖ με το Ισραήλ δεν αφήνει  πλέον καμία δικαιολογία στην Ελλάδα να μην ασκήσει τα νόμιμα δικαιωματά της.

Εδώ και 30 χρόνια η χώρα μας επιμένει ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία – η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου – είναι νομικής φύσης. Η έννοια της υφαλοκρηπίδας όμως έχει, εδώ και 25 χρόνια, υπερκεραστεί απ’ αυτή της ΑΟΖ.

Με βάση τα άρθρα 55-57 της νέας Σύμβασης του 1982 ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή σε πλάτος μεχρι 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας.

Επίσης η Σύμβαση αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ότι, δηλαδή, τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Επιπλέον, η νέα Σύμβαση έχει καταργήσει τη γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας και έτσι η Τουρκία έχει χάσει άλλο ένα επιχείρημα.
Κλειδί σ’ αυτή την οριοθέτηση είναι το Καστελόριζο, νησί το οποίο κατοικείται  και, κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και διαθέτει ΑΟΖ και ότι είναι νησί της ΕΕ. Εάν η Ελλάδα δεχτεί να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς τον υπολογισμό του Καστελόριζου, η εμφανής συνέπεια θα είναι η Ελλάδα να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!

Οι τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου στο τρίγωνο Καστελόριζου-Κρήτης-Κύπρου. Οι περισσότερες απο αυτές τις μελέτες έγιναν από αμερικανικές εταιρείες πού, προφανώς, ειδοποίησαν τους Τούρκους γι΄αυτό και, πιθανώς, είναι ζήτημα χρόνου προτού οι τελευταίοι  αρχίσουν να προκαλούν την Ελλάδα με έρευνες στην περιοχή.
Τελευταία ακούονται πολλά γύρω από την παλαιά Αμερικανική ιδέα περί συνεκμεταλλεύσεως.

Η συνεκμετάλλευση δεν οδηγεί πουθενά, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, και γι΄αυτό ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από άλλες χώρες που αντιμετώπισαν τα προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία. Συνεκμετάλλευση λοιπόν θα είναι τραγικό λάθος με επιπτώσεις και σε άλλους τομείς των διμερών σχέσεων, ανοίγοντας την όρεξη της Τουρκίας και για άλλους οικονομικούς πόρους, όπως την αλιεία.
Εν όψει των ανωτέρω, η Ελλάδα, ακολουθούσα το παράδειγμα άλλων χωρών (π.χ  ΗΠΑ, Ρωσία, των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ, Ισραήλ) να διακηρύξει την κυριαρχία της σε ΑΟΖ με βάση τη Σύμβαση του 1982.

Τα ανωτέρω μπορούν να γίνουν με την ψήφιση νόμου που να δημιουργεί ΑΟΖ στις ελληνικές θάλασσες και εν συνεχεία να ανακοινωθεί στον ΟΗΕ. Μετά θα έρθουμε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο προς καθορισμό της διαχωριστικής γραμμής.

Βεβαίως, η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει τέτοια κίνηση, όπως έπραξε και πρόσφατα με την Κύπρο. Νομικώς όμως αυτό είναι αδιάφορο. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να της υπενθυμίσουμε ότι η προσχώρησή της στην Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας είναι μια από τις προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ.

 

Βεβαίως, η «χώρα των μηδενικών διαφορών» θα μπορούσε, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, να επανέλθει στις παράνoμες παραβιάσεις του εναερίου και υδάτινου χώρου μας. Επιθυμεί όμως να καταστρέψει την εικόνα ότι «έχει αλλάξει» που και η ίδια αλλά και οι εν Ελλάδι υποστηρικτές της, εδώ και χρόνια, προσπαθούν να δημιουργήσουν;”

 

Με φιλικόυς χαιρετισμούς,
Βασίλειος Μαρκεζίνης, Ακαδημαικός
Θεόδωρος Καρυώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply