Ἑλλάς, Ἑλλὰς καὶ Λάκης Γαβαλᾶς….

Γράφει : ο Μιχάλης Τζανάκης *

Θα μπορούσε να ναι σύνθημα που δονεί ένα κατάμεστο στάδιο, στο οποίο χιλιάδες νεοέλληνες παρακολουθούν ένα ακόμα «στημένο» αγώνα, στον οποίο πρωταγωνιστεί το “αστέρι” της εθνικής, ο Λάκης Γαβαλάς. 

Πώς μου ήρθε τώρα αυτή η σουρεαλιστική εικόνα στο μυαλό; Απ την είδηση περί πτώχευσης του κολοσσού της ελληνικής μόδας. Λες ως γνήσιος πατριώτης να περίμενε την ελεγχόμενη πτώχευση της μητέρας πατρίδας, που τόσο πιστά «υπηρέτησε» όλα αυτά τα χρόνια σε εγχώρια και διεθνή γκαλά, πάρτυ, επιδείξεις και λοιπά φανταχτερά σόου; 

Πριν μερικά χρόνια μετά από την καθιερωμένη πενταήμερη εκδρομή των τελειόφοιτων,τους ρώτησα να μου πουν τις εντυπώσεις απ το ταξίδι και τις εμπειρίες τους στη  Θεσσαλονίκη, που μόλις είχαν επιστρέψει. Καθώς μου έλεγαν για την επίσκεψη τους στην Βεργίνα, τους ρώτησα αν άκουσαν για κάποιον… Μανώλη Ανδρόνικο!!! Με κοιτούσαν με απορία και όταν εξωτερίκευσα την απογοήτευση μου, για την άγνοια τους, λέγοντας τους

περί τίνος ακριβώς επρόκειτο, ένας μαθητής με ύφος θριαμβευτικό αναφώνησε: «ξέρω, κύριε, είναι αυτός ο «μουσάτος», που έχουν τη φωτογραφία του στην είσοδο του μουσείου». 

Δεν ξέρω τότε πώς μου ήρθε στο μυαλό να ρωτήσω τα ίδια παιδιά, αν ήξεραν καποιον «Λάκη Γαβαλά», και τότε ένιωσα μεγάλη απογοήτευση, αφού σύμπαντες γνώριζαν λεπτομέρειες του βιογραφικού του εν λόγω κυρίου. Μέσα μου μονολόγησα το «σιμήτειο» απόφθεγμα: «αυτή είναι η Ελλάδα». 

Κι αυτή ήταν η χώρα μας επί μακρόν. Γκλαμουριά, χρήμα, ξεφάντωμα, πανηγύρι,εκκεντρικότητα, «ερμαφρόδιτες» εικόνες, άθλια ελληνικά, θέματα συζητήσεων και αναλύσεων στα πρωινάδικα τα οποία αναλάμβαναν «εργολαβικά» τον υπομνηματισμό των βαρυσήμαντων δηλώσεων του επιτυχημένου «Λάκη». 

Σε μια χώρα που κάναμε το «πανηγύρι» τρόπο ζωής- με δανεικά εννοείται- γαλουχήσαμε τους νέους με τα όνειρο του εκθαμβωτικού και απαστράπτοντος life-style. Αυτό άλλωστε δεν διαφημίζαμε και στο εξωτερικό; Αυτό δεν «πουλήσαμε» στην ολυμπιάδα του 2004; 

Δεν ήταν υπόθεση των «γκλαμουράτων» η ευόδωση του σχεδίου που ήθελε την ελληνικά σημαία να κυματίζει στη νίκη του κάθε ντοπαρισμένου πρωταθλητή και μετά από κάθε νίκη αθλητική ακολουθούσε η απαραίτητη κραιπάλη στα μαγαζιά των μεγαλοπαραγόντων των ομάδων και των εργοδοτών των άλλων αστέρων, αυτών του ελληνικού πενταγράμμου. 

Δεν υπήρχε τεύχος των δεκάδων «επιμορφωτικών» περιοδικών, που μεταξύ των επιφανών προσώπων που φιλοξενούσαν να μην βρίσκεται «ένθετος» και κάθε λογής «Λάκης», μέχρι που εθιστήκαμε στο μεγαλείο της γκλαμουριάς και των «αστέρων» της. Κι ο κάθε «Λάκης» έκανε χρυσές δουλειές όλη αυτήν την περίοδο της επίπλαστης ευωχίας. Μαζί με τη χώρα που «σάρωνε» σ όλα τα επίπεδα-πολιτικό, οικονομικό, ποδοσφαιρικό, επιχειρηματικό,eurovisionιστικό- σάρωναν και οι επιφανείς αστέρες της-ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι-πανελίστες της tv, «προχωρημένοι» μόδιστροι (η μοδίστρα ήταν τελείως ντεμοντέ), τρις και τετράκις διαζευγμένοι παρουσιαστές-«δημοσιογράφοι», κοτεράτοι επιχειρηματίες και λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις. 

Οι «ηγέτες» της χώρας μας πήγαιναν αυτάρεσκα στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε. ,όπως ναρκισσιστικά προσέρχονταν στα κοσμικά πάρτυ της Μυκόνου και της χειμερινής Αράχοβας, οι «Λάκηδες» του νεοελληνικού κοσμοπολιτισμού, που μπορεί ν αγνοούσε τους διαπρεπείς επιστήμονες, που αγόγγυστα μοχθούσαν για το καλό των συνανθρώπων τους, ήξεραν με το μικρό τους όνομα και κάθε πτυχή της προσωπικής του ζωής τον κάθε τυχάρπαστο, που του ήταν πλέον οικεία persona. 

Αλλά οι κάθε λογής «Λάκηδες» δυστυχώς γι αυτούς, «ανοίχτηκαν» τόσο πολύ, όσο κι ο Παπαντωνίου με τον Αλογοσκούφη. Η «λαϊκή σοφία» μας υποδεικνύει τον τρόπο που …δεν «βάφονται αβγά». Δεν την άκουσε τη λαϊκή σοφία, ούτε ο Λάκης, ούτε ο Γιάννος. 

Ξανοιχτήκαμε γιατί κι οι τράπεζες-μ’εσα κι έξω- δάνειζαν τότε γενναιόδωρα.Μέχρι, μέχρι που …σκάει το «κανόνι»!!! μέχρι που πρέπει να πληρώσει η Γιάννα (όχι αυτοπροσώπως βέβαια), κι ο Γιάννος (ούτε αυτός) κι ο Λάκης (αυτός πιθανόν να τα «σκάσει») τον ληξιπρόθεσμο «λογαριασμό». Πάνε τα πλατιά χαμόγελα που «μάντευαν» τις 7000 χρηματιστηριακές μονάδες, πάνε οι φιέστες της πατριώτισσας μας, με «γλάστρές» της το σύνολο περίπου του κοινοβουλίου- του οποίου θαμώνας υπήρξε κάποτε κι η ίδια-πάνε και οι «εκκεντρικές» εμφανίσεις και δηλώσεις του Γαβαλά, που περίμεναν τον απογευματινό «υπομνηματισμό» τους απ την Τατιάνα. 

Από πτώχευση σε πτώχευση πάμε. Τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα συμπαρασύρουν και τα «σύμβολα» του νεοελληνικού cult. Δεν ξέρω αν βρίσκετε «ιερόσυλο» τον παραλληλισμό ΕΛΛΑΣ-ΓΑΒΑΛΑΣ αλλά κάποια ομοιότητα στην «άνοδο» και την «πτώση» σίγουρα υπάρχει. 

Πάντως μ αυτά και μ αυτά πού ξέρετε; Μπορεί οι έλληνες μαθητές μελλοντικά να μάθουν

επιτέλους τον… Μ.Ανδρόνικο!!!

.ἀπὸ τὸ τόνοι καὶ πνεύματα

*ο Μιχάλης Τζανάκης  είναι Φιλόλογος.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply