Τὸ ΚΚΕ, τὰ Μικρασιατικά καὶ ὁ νόμος 815.

Ἀναδημοσιεύω ὅπως τὸ ἔλαβα ἀπὸ μήνυμα φίλου. Σχόλια εὐπρόσδεκτα!

Ἀπελπιστικὰ ἀμετανόητοι! Τραγικὰ! Εἰρωνικὰ! Ἀνθελληνικὰ!

Φιλονόη.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠ’  ΤΟ ΚΚΕ

Η Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την επέτειο των 90 χρόνων του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας με το “μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα” αποτελεί άλλο ένα μνημείο ανοησίας, διαστρέβλωσης της ιστορίας και υπεράσπισης του δωσιλογισμού.

Δηλώνει η συν. Αλέκα:  “…Θα ήθελα να σταθώ σε ένα σοβαρό ιστορικό γεγονός που κάνει ακόμα πιο στενούς τους δεσμούς ανάμεσα στον ελληνικό και τουρκικό λαό, ανάμεσα στους Ελληνες κομμουνιστές και τους Τούρκους κομμουνιστές.Πρόκειται για την Μικρασιατική Εκστρατεία που οργάνωσε η αστική τάξη της Ελλάδας με σκοπό να κατακτήσει τουρκικά εδάφη…”

Ώστε η Σμύρνη και η Ανατολική Θράκη, για την συντρόφισα Αλέκα, ήταν από τότε “τουρκικά” εδάφη; (να διάβαζε και κανά Ριζοσπάστη της εποχής που και που, καλά θα ήταν)

Φανταζόμαστε με τρόμο τι θα σκέφτεται και για τον Πόντο;

Μπρε, μήπως ήταν απλώς οθωμανικά εδάφη, όπως κάποτε η Αθήνα, ηΠάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, τα Γιάννενα, η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, ηΑλεξανδρούπολη, το Βελιγράδι, ταΤίρανα, η Σόφια και απέκτησαν εθνικό χαρακτήρα  μόνο όταν εντάχθηκαν σε έθνος-κράτος είτε μετά την αποχώρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είτε μετά τη διάλυσή της;

Μπρε συντρόφισα (που θέλεις να μας σώσεις από το Μνημόνιο και τον καπιταλισμό), για βάλε  ακόμα μια φορά το μαρξιστικό-λενινιστικό-σταλινικό μυαλουδάκι σου να σκεφτεί και πάλι: Μήπως η Σμύρνη και η υπόλοιπη Ιωνία, η Ανατολική Θράκη και ο Πόντος έγιναν εθνικά τουρκικά εδάφη μετά την κατάκτησή τους από τους Τούρκους εθνικιστές; Και πριν ήταν απλώς οθωμανικά! Ή μήπως δεν καταλαβαίνεις ούτε κι αυτή τη διαφορά;

Εξάλλου η Συνθήκη των Σεβρών παραχωρούσε στους Έλληνες, που ήταν το 20% του οθωμανικού πληθυσμού, μόνο το 6% των εδαφών τη στιγμή που το κοινό οθωμανικό σπίτι διαλυόταν. Με ποιά λογική οι Έλληνες της Ανατολής  θα έπρεπε να είναι ενταγμένοι στο νέο τουρκικό εθνικιστικό κράτος;

Τι άρρωστη, αντιμαρξιστική λογική είναι αυτή που έχεις συντρόφισα Αλέκα; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιές τάξεις συγκρούστηκαν στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Τι διάολο επικαλείσαι τον Μαρξ; Μάλλον σου αρέσει απλώς ως εικόνισμα και ως άλλοθι των ανομιών που διαπράττεις. Ούτε και το “Ριζοσπάστη” της εποχής εκείνης έχετε μελετήσει καλά…

ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ, ΑΣΣΥΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ ΚΑΤΕΣΦΑΞΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ  ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ (που τόσο αγαπήσατε!!!)

ΤΟ 1914 ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΝΕΟΤΟΥΡΚΟΥΣ (που τους θεωρείς συντρόφους και συναγωνιστές)…

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΙΣΤΕ ΑΠΛΩΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ…..

Λέει και άλλες απίστευτες ανοησίες η Ανακοίνωση. Αντίστοιχες της άποψης ότι τις δολοφονίες στο Κατίν δεν τις διέπραξαν  οι σταλινικοί με εντολή του Πατερούλη ή ότι καλώς εξόντωσαν το 1937-38 τους Ελληνες κομμουνιστές στη σταλινική ΕΣΣΔ.  [δες: -ΚΚΕ : Οι μισές αλήθειες του κυρίου Γκίκα ]. Πακέτο πηγαίνει η πλήρης αντιδραστική και αντιλαϊκή αναθεώρηση της Ιστορίας!

Στην Ανακοίνωση λοιπόν αυτή, επιβεβαιώνουν και πάλι ότι είναι υπερήφανοι που συνεργάστηκαν με το τουρκικό εθνικιστικό, μιλιταριστικό και ρατσιστικό κίνημα ενάντια στους λαούς της Ανατολής.

ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ! …γιατί με την ανάλυσή τους θεωρούν τον Τοπάλ Οσμάν και τους άλλους δολοφόνους συμμορίτες, “επαναστάτες” και “εθνικοαπελευθερωτές”.

Και εμείς τι είμασταν συντρόφισα Αλέκα στις πατρίδες μας;

Απλώς ραγιάδες με τις ευλογίες σας κάτω από την μπότα του Τούρκου εθνικιστή που ξεκίνησε να μας σφάζει από το 1914; Και εξάλλου ο σύντροφός σας, ο “γαζή” Μουσταφά Κεμάλ πασά, ένας κυνικός εθνικιστής μιλιταριστής ήταν, που Τζιχάντ κατά των απίστων έκανε και όχι προλεταριακό αγώνα.

Αυτά δεν σας τα είπαν οι ψευτο-ιστορικοί σας; Να σου θυμίζω ότι ο ίδιος ο σύντροφος Ατατούρκ αυτονακηρύθηκε σε “γαζή”, δηλαδή σε “ιερό πολεμιστή του Ισλάμ”. Δηλαδή, συντρόφισα Αλέκα, για σας το “Αλαχού ακμπάρ” είναι κάτι σαν το “Εμπρός της γης οι κολασμένοι”; Και ο Τοπάλ Οσμάν κάτι σαν το Άρη Βελουχιώτη; Πείτε το λοιπόν καθαρά στους προλετάριους!

Μήπως οι εγκάθετοί σου του Τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ δεν έχουν διαβάσει τα κείμενα των αληθινών Τούρκων κομμουνιστών αντικεμαλικών ιστορικών που σαφέστατα μιλούν για όλα αυτά; Μήπως οι ψευδοϊστορικοί σας έχουν ήδη αναρτήσει το πορταίτο του επαναστάτη συντρόφου εθνικοαπελευθερωτή Τοπάλ Οσμάν στα γραφεία τους ;

Παραθέτουμε και το υπόλοιπο της “Ανακοίνωσης” που προσβάλλει με βάναυσο τρόπο τους πρόσφυγες κομμουνιστές, Πόντιους Μικρασιάτες και Ανατολικοθρακιώτες, που έδωσαν τη ζωή τους για μια άλλη Ελλάδα. Δυστυχώς οι θυσίες αυτές πήγαν χαμένες, όχι μόνο γιατί το κίνημα ηττήθηκε από τους αστούς, τους καπιταλιστές και την ξενοκρατία, αλλά γιατί το σημερινό ΚΚΕ σκυλεύει πάνω στη φυσική τους υπόσταση. ΝΤΡΟΠΗ  ΣΑΣ!

Στην ίδια πάνω κάτω γραμμή κινούνται και οι σημερινοί ακροδεξιοί, απολογητές της ήττας:

Η Βενιζελική απόφαση για την αποβίβαση του Ελληνικού στρατού στην Σμύρνη
http://www.istorikathemata.com/2010/11/blog-post_24.html

http://dexiextrem.blogspot.com/2010/11/blog-post_3866.html

Διαβάστε ήρεμα το υπόλοιπο της Ανακοίνωσης των ηλιθίων και στο τέλος τις δικές μας αντικρούσεις από παλιότερα κείμενα που γράφτηκαν με αφορμή την περιπέτεια του “συνωστισμού” και της κ. Ρεπούση:

“…..Μικρασιατική καταστροφή για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών

Από τότε που ιδρύθηκε το Κόμμα μας, το 1918, τοποθετήθηκε ανοικτά ενάντια στη Μεγάλη Ιδέα της αστικής τάξης. Βεβαίως, αυτή η Μεγάλη Ιδέα της αστικής τάξης δεν ήτανε αποκλειστικά και μόνο δική της. Εξέφραζε τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Δυτικής Ευρώπης σε συνθήκες όπου είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και είχαν συμβεί σοβαρές αλλαγές στην Ευρώπη και ευρύτερα, στην Ευρασία. Εχουμε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος, τη Σοβιετική Ενωση, μετά τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε στη φάση της αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της ανάπτυξης εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στο χώρο της Μέσης Ανατολής, για τη δημιουργία νέων κρατών, εθνικών κρατών, καπιταλιστικών κρατών.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Οι νικητές Βρετανοί και Γάλλοι ενδιαφέρονται για την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με δύο στόχους: Πρώτα – πρώτα, όπως είναι γνωστό, η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι η περιοχή του πετρελαίου και ο δρόμος του πετρελαίου ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ήταν και είναι και σήμερα στρωμένος πάντα με αίμα. Ταυτόχρονα, έβλεπαν ότι έπρεπε να καταπνίξουν το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Τουρκία, ήθελαν να παρέμβουν στη διαμόρφωση του τουρκικού κράτους, του αστικού τουρκικού πολιτικού συστήματος, με στόχο η Τουρκία να μετατραπεί σε ένα προγεφύρωμα του βρετανικού κυρίως ιμπεριαλισμού και του γαλλικού απέναντι στο νεαρό Σοσιαλιστικό Κράτος.

Εδώ συναντήθηκαν με τις αντιθέσεις και τις βλέψεις των ΗΠΑ που τότε βεβαίως δεν ήτανε η πρώτη παγκόσμια δύναμη του ιμπεριαλισμού, η εμπροσθοφυλακή του, όμως ήταν μια ανερχόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη, η οποία ήθελε να διευρύνει την επιρροή της, την παρέμβασή της στο χώρο και αυτή της Ευρώπης και κυρίως της Ασίας, υπολογίζοντας επίσης το δρόμο του πετρελαίου. Οι ΗΠΑ τότε βρίσκονταν με το μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με το μέρος των δυνάμεων που σήμερα ανήκουν στο χώρο της Τουρκίας. Η Μεγάλη Βρετανία ζήτησε από την ελληνική αστική τάξη να οργανώσει τη μικρασιατική εκστρατεία, με στόχο την απελευθέρωση του ελληνικού πληθυσμού, την ανάκτηση, όπως έλεγαν, ελληνικών εδαφών.

Το νεαρό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στα πρώτα του βήματα, κατήγγειλε αυτήν την στρατηγική σαν επιθετική, ιμπεριαλιστική, τυχοδιωκτική και μάλιστα τεκμηριώσαμε τη θέση μας αυτή συγκεκριμένα. Πρώτα, πρώτα ο ελληνικός πληθυσμός της Σμύρνης δεν ήταν πλειοψηφία, δεν έμπαινε ζήτημα αυτοδιάθεσης. Είμαστε αντίθετοι με την αλλαγή των συνόρων (σημ.Π&Α: εννοούν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου εντός των οθωμανικών  συνόρων βρισκόταν όλα τα εδάφη που είναι σημειωμένα με κίτρινο χρώμα). Επομένως, είμαστε και αντίθετοι με την εκστρατεία αυτή, την ιμπεριαλιστική, την κατακτητική. Η θέση μας αυτή ανακοινώθηκε δημόσια και κάναμε κάθε προσπάθεια, όσο τότε περνούσε από τα χέρια ενός νέου κόμματος, με περιορισμένη όσο να ‘ναι επιρροή, να αποφευχθεί αυτή η εκστρατεία, η οποία οδήγησε βεβαίως και σε καταστροφή.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα διώχτηκε γι’ αυτή του τη θέση. Ακούσαμε, βεβαίως, ότι είμαστε προδότες, ότι δε θέλαμε το μεγάλωμα της Ελλάδας, ότι δε θέλαμε την απελευθέρωση του ελληνικού πληθυσμού, ότι δε θέλαμε να προσαρτήσουμε εδάφη τάχα ελληνικά στην Ελλάδα, ακολούθησαν διώξεις φοβεροί διωγμοί, σε τίποτα όμως δεν υποχωρήσαμε….”

 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΠΑΡΕΑ

ΕΠΑΝΩΣε πρωτοσέλιδο της τουρκική εφημερίδας Υeni Giun μετά τη νίκη του τουρκικού εθνικισμού, αναγνωρίζεται η συμβολή του Λαϊκού Κόμματος και της Δεξιάς στη νίκη τους ενάντια στους γκιαούρηδες…

ΚΑΤΩ: Από κείμενο  του μοιραίου Γ.Γ. του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη που βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τους παλιούς του αντιπολεμικούς μοναρχικούς συντρόφους, που τίμησαν οι “εθνικοαπελευθερωτές” του Κεμάλ , όπως στην προηγούμενη φωτογραφία (“Μια επιφύλαξη”,Ριζοσπάστης, 12-7-1935).

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!
Και σήμερα, στην εποχή της αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, πολλοί στο κίνημα έχουν καταλάβει τον υπονομευτικό ρόλο του ΚΚΕ και την κατασταλτική λειτουργία των ΚΝΑΤ. Στην τελευταία μαζική εκδήλωση ενάντια στο Δ.Ν.Τ. και στον Στρος Καν, η ξεχωριστή απ’ τα πρωτοβάθμια σωματεία συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, αποδοκιμάστηκε απο τον κόσμο. [ Αποδοκιμασία του ΠΑΜΕ απο τον κόσμο]
Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω αναφορά για τη στάση τους :
“Το σημερινό του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ στο συλλαλητήριο ήταν συλλεκτικό κομμάτι σταλινισμού!!!
Έχω γράψει αρκετά σε προηγούμενες στιγμές για να προσπαθήσουμε να ενώσουμε πορείες και συγκεντρώσεις του ΚΚΕ με αυτές όλων των άλλων, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Δυστυχώς έχω χάσει πια κάθε ελπίδα. Είχα την ψευδαίσθηση ότι ίσως να υπήρχαν αρκετοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, όπως εδώ και αλλού στο ιντερνετ, ώστε να μπορεί να γίνει μια μικρή αρχή.

Πολλά παρόμοια με το σημερινό έχουμε δει στο παρελθόν… ας μην τα κατονομάσω. Το σημερινό όμως ήταν πρωτοφανές!!!

Λίγο μετά την κάλυψη του κάτω μέρους του Συντάγματος από την πορεία των πρωτοβάθμιων, και λόγω των εκούσιων καθυστερήσεων για να μην συναντηθεί με το ΠΑΜΕ, υπήρχαν ελάχιστοι τελευταίοι Παμίτες μπροστά στη Βουλή. Ωστόσο όταν η πορεία ανέβηκε την Όθωνος σταμάτησε πάλι και ανέβηκα από το πλάι για να δω. Δεν πίστευα στα μάτια μου!!!!

Περίπου εκατό νέοι του “ΜΑΣ” (αν το λέω σωστά με βάση τα σημαιάκια τους), παιδιά 16-25 χρονών, είχαν κλείσει τον δρόμο στην πορεία, παραταγμένοι με τα ροπαλάκια τους κ αι  κοιτώντας την κεφαλή της πορείας. Αριστερά της πορείας υπήρχε ένα κορδόνι ΜΑΤ. Τους προσπέρασα από το δεξί πεζοδρόμιο για να δω πίσω τους. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΙΣ!!! μπροστά από την Βουλή και σε όλο το δρόμο ΤΙΠΟΤΑ!!!

Κι όμως αυτά τα παιδαρέλια απαγόρευαν στην πορεία των πρωτοβάθμιων να προχωρήσει!!! Ο κόσμος από τα πεζοδρόμια τους έκραζε και έλεγε “Ντροπή” κλπ. Η πορεία, λόγω της ανηφόρας δεν καταλάβαινε τι γινόταν (και ίσως καλύτερα γιατί αποφεύχθηκε “μακελειό”, αφού θα τρώγανε πολύ ξύλο…).

Συνήθως αυτά τα κάνει το ΚΚΕ με την δικαιολογία ότι κάτι “περιφρουρεί”. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε καμιά δικαιολογία. Ήταν απλή επίδειξη εξουσίας και τσαμπουκά!!!

Φοβάμαι πια ότι το ΚΚΕ έχει γίνει ένα καρκίνωμα και θα το βρούμε απέναντι μας σε στιγμές εξέγερσης (όπως και τον Δεκέμβρη, αλλά μάλλον χειρότερα). Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί και απλώς θα κάτσουν στην άκρη και δεν θα τους βρίσκουμε μπροστά μας όταν ο κόσμος θα ξεσηκωθεί.”

Από τους Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Οπλισμένοι κνίτες με στυλιάρια στην αντι-φοιτητική κατάληψη του Πολυτεχνείου στο όνομα του νόμου και της τάξης.  Η ΚΝΕ “καταλαμβάνει” το ΕΜΠ και απαγορεύει στους φοιτητές την είσοδο σε αυτό. ΠΠΣΠίδες και άλλοι φοιτητές καταγγέλουν την αντιφοιτητική ενέργεια της ΚΝΕ. Στην είσοδο της Στουρνάρα συγκεντρωμένοι πολλοί φοιτητές απαιτούν να ανοίξει η σχολή. Τα ΜΑΤ πετούν δακρυγόνα και τα ΚΝΑΤ με λοστάρια αναλαμβάνουν να διώξουν τους φοιτητές. Η Στουρνάρα αδειάζει από τους φοιτητές. Τα ΚΝΑΤ ελέγχουν στρατιωτικά την Στουρνάρα. Το ΕΜΠ μέσα έξω ελέγχεται από τα ΚΝΑΤ.

πηγή: http://kanali.wordpress.com/2010/11/14/knat/

Πάντως, ένα από τα αγαπημένα συνθήματα στις καταλήψεις του Χημείου το 1979 ενάντια στο νόμο 815, όταν οι οργανωμένοι της ΚΝΕ -τα περίφημα ΚΝΑΤ- εφορμούσαν για να τις καταστείλουν  ως βασιλικώτεροι του βασιλέως,  δηλαδή των εξουσιαστικών μηχανισμών ήταν το: “Το πολύ το κάπα-κάπα, κάνει το παιδί μαλακ@”…..
Δες στου Καναλιώτη: Η άγρια φυλή του Χημικού)

Φαίνεται ότι όσο μεγαλώνουν εκείνοι οι κνίτες, τόσο περισσότερο γίνεται το μυαλό τους “συνωστισμένος”χυλός και τα ΚΝΑΤ αποτελούν πλέον μόνιμη κατάσταση πραγμάτων.

Μόνο που τώρα πια, η  κατασταλτική τους δραστηριότητα έχει συμπεριλάβει και την κακόμοιρη την Ιστορία.  Αντί να σταθούν κριτικά απέναντι στις αρνητικές στιγμές του παρελθόντος, προσπαθούν να τις εξιδανικεύσουν.

Και σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζουν να είναι βασιλικώτεροι του βασιλέως

Για τα μικρασιατικά δες:

-H Λούξεμπουργκ, ο Πόντος και το εθνικό ζήτημα

-Σμύρνη 1922: Συνωστισμός στην παραλία!

-Ο Φαίδων Μαλιγκούδης, η «Γκιαούρ Ιζμίρ» και «ο συνωστισμός των γκιαούρηδων»

-Η εκδίκηση των «αυτοχθόνων»

-Το ύστατο “ΟΧΙ” ενός μικρού ανθρώπου…

-Μικρασιατική Καταστροφή: ένα έγκλημα της Δεξιάς

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

-Γεωργίου Σκληρού: ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

-O Δημήτρης Γληνός για το 1908

Πόντος καὶ ἀριστερὰ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply