Ἄγκιστρον: ἕνας παράδεισος μέσα στὴν Μακεδονία!

Εὐλογημένος τόπος ὁ τόπος μας!

Σὲ κάθε του γωνιὰ κι ἕνας θησαυρὸς!

Ἀρκεῖ φυσικὰ νὰ μποροῦμε νὰ δοῦμε αὐτὸν τὸν πλοῦτο…..Καὶ νὰ τὸν σεβασθοῦμε!

Ὑπάρχει ἕνα ὑπέροχο χωριὸ στὴν Μαγνησία, ἡ Ἀνάβρα! Πρότυπο ἀναπτύξεως καὶ προόδου!

Ὑπάρχει κι ἕνα ἄλλο χωριό, πιὸ βόρεια, στὶς Σέῤῥες. Τὸ Ἄγγιστρο!

Πρότυπο ἀναπτύξεως καὶ προόδου ἐπίσης.

Κάθε μας γωνιά κι ἕνας παράδεισος, ἀρκεῖ νὰ σκύψουμε καὶ νὰ τὸν δοῦμε μὲ σεβασμό γιὰ νὰ μᾶς ἀποκαλυφθῇ.

Κι ἀρκεῖ οἱ ἄνθρωποι νὰ δουλεύσουν μὲ ὄρεξι γιὰ νὰ κερδίσουν ὅσα ὁ τόπος προσφέρει!

Βρισκόμαστε στο 2011 μ.Χ.  Όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας…  Όλη;  Όχι!  Ένα χωριό… ανυπόταχτων Βορειοελλαδιτών αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται -ελπίζουμε- για πάντα στην κρίση.
Παραφράζουμε τη διάσημη εισαγωγή των ιστοριών κόμιξ του Αστερίξ για τους ανυπότακτους Γαλάτες που ανθίστανται στις λεγεώνες του Καίσαρα, για να μιλήσουμε για το χωριό  Άγκιστρο του νομού Σερρών, το οποίο περιγράφεται ως…
τόπος ευλογημένος, στολίδι της περιοχής και -προ παντός- παράδειγμα προς μίμηση για όλη τη χώρα.
Χάρη στην εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του δήμου Σιντικής, με στόχο την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, το Άγκιστρο γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση τα τελευταία δέκα χρόνια και δημιούργησε νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, ενώ όχι μόνο εξάλειψε πρακτικά την ανεργία, αλλά έφερε πίσω σχεδόν όλους τους κατοίκους που είχαν μεταναστεύσει.
“Σήμερα στο Άγκιστρο ελάχιστοι άνεργοι υπάρχουν”, λέει χαρακτηριστικά στη “ΜτΚ” ο δήμαρχος Σιντικής Απόστολος Καρύδας. Μετά το 1998 αλλάζει η εικόνα
Πώς όμως συντελέστηκε αυτό το οικονομικό θαύμα; Οι προϋποθέσεις υπήρχαν ανέκαθεν, καθώς το παλιό βυζαντινό λουτρό του Αγκίστρου χρονολογείται από το 950 μ.Χ. και θεωρείται από τα παλαιότερα της χώρας. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όμως, ελάχιστοι εκτός των ορίων του νομού Σερρών γνώριζαν την ύπαρξη των ιαματικών πηγών και του λουτρού, το οποίο κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνταν ως λουτρό καθαριότητας για τους κατοίκους του χωριού.
Η εικόνα της εγκατάλειψης άρχισε να μεταβάλλεται μετά το 1998. Μέσω των προγραμμάτων Leader, η κοινότητα αναπαλαίωσε το βυζαντινό κτίριο, κατασκεύασε ξενοδοχείο και πρόσθεσε νέους λουτήρες. Το 2007 προχώρησε στην αναπαλαίωση του εσωτερικού του παλιού λουτρού, επέκτεινε το ξενοδοχείο και διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο.
Η σταδιακή αναβάθμιση των λουτρών συνέβαλε και στη σταδιακή αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε έντονη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και ευημερία για τους 550-600 κατοίκους της. Αυτή τη στιγμή, 33 επιχειρήσεις (ξενώνες, εστιατόρια, καφέ και εργαστήρια παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων) δραστηριοποιούνται γύρω από τα ιαματικά λουτρά, ενώ 22 άτομα απασχολούνται στην κοινοτική επιχείρηση.
Το Άγκιστρο διαθέτει 400 κλίνες και 19 καταλύματα, ενώ αυτή την περίοδο αρκετά άλλα βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής.
Το χωριό υποδέχεται περίπου 80.000 λουόμενους, ενώ εξυπηρετεί και διερχόμενους τουρίστες προς και από το εξωτερικό. Μάλιστα, περίπου 100.000 άτομα ετησίως επισκέπτονται το Άγκιστρο για φαγητό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Το Άγκιστρο είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών. Χτισμένο στους πρόποδες του ομώνυμου όρους, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη συνοριακή γραμμή που χωρίζει την Ελλάδα από τη Βουλγαρία.
  • Η ευημερία σε αριθμούς
  • 33 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται γύρω από τα ιαματικά λουτρά
  • 22 άτομα απασχολούνται στην κοινοτική επιχείρηση
  • 400 κλίνες και 19 καταλύματα λειτουργούν στο χωριό, ενώ ακόμη περισσότερα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής
  • 100.000 άτομα ετησίως επισκέπτονται το Άγκιστρο για φαγητό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες

περισσότερες λεπτομέρειες στὴ σελίδα ἡ ἀπάθεια εἶναι συνενοχή 

Εταιρεία λαϊκής βάσης

Η οικονομική άνθηση, οι προοπτικές του γεωθερμικού πεδίου, αλλά και οι κίνδυνοι από τον “Καλλικράτη” οδήγησαν τους κατοίκους στην απόφαση να πάρουν το μέλλον του χωριού τους στα χέρια τους.
Τον περασμένο Μάιο 208 κάτοικοι του Αγκίστρου προχώρησαν στη σύσταση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Αγκίστρου ΑΕ και νοίκιασαν την κοινοτική επιχείρηση, με σκοπό αφενός την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών, αφετέρου τη διαχείριση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής, όπως λέει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας και μέτοχος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Ξύλινο Χωριό” Ελευθέριος Μπάδας.
Εντός των επόμενων μηνών θα ενταχθούν στην εταιρεία και οι υπόλοιποι κάτοικοι, και όλοι μαζί πλέον θα σχεδιάσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής τους. “Στοχεύουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μεγάλου, υπερσύγχρονου υδροθεραπευτηρίου, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε πλήρως στις ανάγκες των επισκεπτών μας”, αναφέρει ο κ. Μπάδας, προσθέτοντας ότι ήδη βρίσκονται σε αναζήτηση ακινήτου περίπου δέκα στρεμμάτων.

 

Leave a Reply