Ἰδιωτικὲς ….κρατικὲς τράπεζες.

Το θέμα είναι σε πολλούς γνωστό, σε άλλους ίσως όχι σε όλη του την έκταση. Ωστόσο πολλοί από εμάς ενδεχόμενα να αντλήσουν  νέες πληροφορίες. Στο πραγματευόμενο θέμα θα συμπληρώσω, ότι οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες  δεν είναι κρατικές.  Λαμπρό παράδειγμα η δική μας Τράπεζα της Ελλάδος. Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών (19.000 μετοχές) ανήκει σε ιδιώτες των οποίων μάλιστα η ταυτότητα δεν είναι γνωστή. Δηλαδή και στην Ελλάδα η κεντρική τράπεζα είναι ένας κλώνος της FED. Διαβάζουμες στην ιστοσελίδα της.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας. Ιδρύθηκε το 1927 βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης και άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928. Έχει συσταθεί με τη μορφή ανωνύμου εταιρίας.
Αρμοδιότητες στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος
  • Εκδίδει τραπεζογραμμάτια ευρώ, τα οποία κυκλοφορούν ως νόμιμο χρήμα, μετά από έγκριση της ΕΚΤ, και είναι αρμόδια για την κυκλοφορία και διαχείριση των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ στην Ελλάδα.
  • Φροντίζει για την προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων ανά αξία, είτε από το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ), είτε από διασυνοριακές χρηματαποστολές, καθώς και για την ασφαλή αποθήκευση, διακίνηση και την επανακυκλοφορία ή την καταστροφή τους και μεριμνά για τον ομαλό εφοδιασμό της οικονομίας.
    Άλλες Αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος
  • Κατέχει και διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας στα οποία περιλαμβάνονται τα σε συνάλλαγμα και χρυσό διαθέσιμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου. “
    Επίσης είχε  το δικαίωμα να παρατέίνει το Τ+3 σε Τ+10 επιτρέποντας ενδεχόμενα σε κάποιους “τυχερούς” να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Ελλάδος. Όπως αντιλαμβάνεστε ανήκω στην κατηγορία αυτών που δεν επείσθησαν από τις δικαιολογίες που ψέλισε ο κ. Προβόπουλος.
    Εξάλλου και τα περί ελέγχου του κράτους στην συγκεκριμένη αλλά και στις άλλες Τράπεζες είναι τουλάχιστον ανακριβή. Απτή απόδειξη η απαξιωτική συμπεριφορά του Δ.Σ. της Alpha Βank, η οποία ενώ έχει υποχρέωση σε κάθε Δ.Σ. να παρίσταται και ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στο τελευταίο συμβούλιο ο εκπρόσωπος ειδοποιήθηκε μόλις δύο ώρες πριν την έναρξη της Συνεδρίασης χωρίς βέβαια να έχει χρόνο να προετοιμαστεί  και το αίτημά του για αναβολή της συνεδρίασης απορρίφθηκε απαξιωτικά. Υπ’ όψι ότι η συγκεκριμένη τράπεζα έχει εισπράξει ή της έχουν παρασχεθεί κρατικές εγγυήσεις για να εισπράξει ζεστό μετρητό, ύψους άνω των 10 δις ευρώ (αν θυμάμαι καλά).
    και νομίζω ότι είναι καιρός να ρωτήσουμε την “Ελληνική Κυβέρνηση” να μας απαντήσει λεπτομερώς και συγκεκριμένα: Πως, πόσα  και σε ποιούς καταβλήθηκαν τα “χρήματα” που έχει “εισπράξει” μέχρι σήμερα η χώρα από την Τρόϊκα;
     

Οἰκονομολόγος

Στὸ μήνυμα τοῦ Ἰωάννου ἐμπεριέχονται καὶ οἱ παρακάτω σύνδεσμοι γιὰ ἄντλησι ἐπὶ πλέον πληροφοριῶν.

Αὐτό ποὺ βούλιαξε τὴν Ἀμερική, βουλιάζει τώρα καὶ τὴν Ἑλλάδα.

Ἡ Τράπεζα τῆς Ἑλλάδος.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply