Κατὰ τὰ ἄλλα δὲν ὑπάρχει πετρέλαιο!

Στὸ Κερί Ζακύνθου ἀντί γιὰ νερό βγάζουν πετρέλαιο. Τόσο ποὺ τὸ νησί ἀντιμετωπίζει πρόβλημα ὑδρεύσεως. Ἀλήθεια, ὅταν ὁ Σοφιανόπουλος φώναζε, ποὺ ἦταν οἱ γνῶστες καὶ μὴ τοῦ θέματος;

Τέλος πάντων… Πιστεύω πὼς ἐκ τῶν πραγμάτων πλέον  ἡ πολιτεία πρέπει νὰ ἀσχοληθῇ σοβαρά. Ἀρκετὲς ἀναβολές, κωλυσιεργίες, εὐθυνοφοβίες…

Ἡ «ἀνακάλυψις» πετρελαίου στὴν Ζάκυνθο εἶναι πολὺ παλαιὸ θέμα! Ὅπως καὶ ἐξ ἴσου παλαιὸν εἶναι τὸ γεγονὸς τῆς πολιτειακῆς ἀδιαφορίας. Ἂς ἐλπίσουμε πλέον στὸ καλλίτερο…

Φιλονόη.

Υ.Γ. Ἐλπίζω τώρα ποὺ «τελικῶς ὑπάρχει πετρέλαιο» νὰ μείνουν καὶ μερικὰ «ῥέστα» στὴν Ζάκυνθο! Τὰ δικαιοῦνται… Ὄχι σὲ αὐτοὺς ποὺ ξέρουν νὰ χώνουν τὰ βρωμοδάκτυλά τους στὸ δημόσιο χρῆμα! Γιὰ τὴν Ζάκυνθο ὀμιλῶ! Τὴν Ζάκυνθο!

Τρέχει” πετρέλαιο στις γεωτρήσεις του Κερίου

Μια απρόσμενη, αν και αναμενόμενη, εξέλιξη ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα της υδροδότησης αλλά και της ανάπτυξης του νησιού μας, αφού από προχθές οι δεκατρείς γεωτρήσεις -οκτώ καινούργιες οι οποίες επρόκειτο να τεθούν άμεσα σε λειτουργία προκειμένου να βελτιωθεί η υδροδότηση του νησιού μας καθώς και οι παρακείμενες- στην περιοχή του Κερίου είναι άχρηστες διότι αντί για νερό αναβρύζουν πετρέλαιο.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι παράδοξο αφενός γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι στο Κερί υπάρχουν κοιτάσματα και αφετέρου η μεγάλη υπεράντληση στον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού μας έχει οδηγήσει στην εισροή μαζί με νερό και του “μαύρου χρυσού” που υπάρχει στην θαλάσσια περιοχή.
Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες που είδαν το φως τις δημοσιότητας σε πανελλαδικό επίπεδο μιλούν για τεράστιες ποσότητες “μαύρου χρυσού” και στην ανατολική πλευρά του νησιού μας (προς Κατάκολο) αλλά και στις δυτικές ακτές.

Π. Αβράμης: “Βρήκαμε τεράστιες ποσότητες πετρελαίου”
Να θυμίσουμε ότι το θέμα της αξιοποίησης των οκτώ νέων γεωτρήσεων στο Κερί είχε απασχολήσει και τη σύσκεψη που έγινε πριν από περίπου ένα μήνα στην Αντιπεριφέρεια κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί μας του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου, του Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων όπου ανακοινώθηκε η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, προχώρησε άμεσα στις δέουσες ενέργειες και κάλεσε μελετητές του ΙΓΜΕ προκειμένου να καταρτίσουν μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στον υδροφόρο ορίζοντα η λειτουργία των γεωτρήσεων. Από τα δείγματα που εξετάστηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους διαπιστώθηκαν στις πρώτες αναλύσεις υψηλές τιμές πετρελαίου.
Ως εκ τούτου από σήμερα τίθενται εκτός λειτουργίας οι γεωτρήσεις στο σύνολό τους μέχρι την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων που θα γίνει την Δευτέρα 4 Απριλίου οπότε η ΔΕΥΑ θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Παναγιώτης Αβράμης δήλωσε “Πράγματι πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη στον τομέα της υδροδότησης του νησιού μας. Μετά την σύσκεψη που έγινε στην Αντιπεριφέρεια και πήραμε το “πράσινο φως” για την ενεργοποίηση των οκτώ νέων γεωτρήσεων στο Κερί απευθύνθηκα στο ΙΓΜΕ προκειμένου να καταρτιστεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ήρθαν οι μελετητές, λήφθηκαν δείγματα που εξετάστηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους και οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι υπάρχουν υψηλές τιμές πετρελαίου. Τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν από τα επίσημα που θα ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα”.
Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ όπου αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας των γεωτρήσεων μέχρι την τελική ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων οπότε θα καθοριστεί και η περαιτέρω στάση του Φορέα.
Για το θέμα έχουν ήδη ενημερωθεί τόσο ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Τάσος Αποστολόπουλος και ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου.

Ἡμέρα, Ζάκυνθος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply