Νὰ γιατί ἡ Ἐκκλησία ἀπέχει!

Διότι ἔχει αἰτήματα! Καὶ μάλιστα «σοβαρά»! Γιὰ ἐτοῦτο καὶ ὁ Ἱερόδουλος δὲν ἀντιδρᾶ σὲ τίποτα ἀπὸ ὅσα διατάσσει ὁ αὐτοκράτωρ! Ὅλα καλῶς ἔχουν… Μάλιστα, τόση ἡ «ἀφοσίωσις» τοῦ  Ἱεροδούλου, ποὺ μᾶς ἔχει παρουσιάσει ἕνα «πανάγαθον» πρόσωπο τῆς Ἐκκλησίας, στὸ θέμα ΛΑΘΡΟεποικισμοῦ! Ὅλοι οἱ Ἕλληνες εἶναι «ῥατσιστές» καὶ οἱ ἐκκλησιαστικοί δὲν εἶναι…

Ξέραμε πὼς κάτι πῆραν ἢ κάτι περίμεναν. Καὶ ἰδοῦ!  Μόνον ποὺ τὰ θέλω τους ἐκφράζονται κάπως …καθυστερημένα! Τώρα οἱ ἅρπαγες ἔχουν κάνει τὰ κουμάντα τους καὶ δὲν περισσεύουν πολλὰ πολλὰ γιὰ τὸν Ἱερόδουλο…. Καλά νὰ πάθῃ…. Κι αὐτὸς καὶ ἡ ἐπιχείρησίς του…

Φιλονόη.

Η Εκκλησία τα θέλει όλα και δε δίνει τίποτα

Ένα «ιερό μνημόνιο» παρέλαβαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο «ευλαβικός κατάλογος» ή «οι 6 εντολές» όπως τις χαρακτήρισε κυβερνητικός παράγοντας, αφορούσε τα ανοικτά θέματα τα οποία η Εκκλησία ζητά να επιλυθούν. Το περίεργο είναι ότι σε συνθήκες κρίσης, η Ιερά Σύνοδος δεν φάνηκε να «βάζει πλάτη» αποδεχόμενη τις επιπτώσεις που έχει ήδη δοκιμάσει το σύνολο της κοινωνίας. Τι ζήτησαν ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και οι συν αυτώ;

  1. Να εξαιρεθούν εφημέριοι-ιερείς από το 1 προς 5 που ισχύσει στις προσλήψεις στο Δημόσιο.
  2. Να τύχουν φορολογικών ελαφρύνσεων.
  3. Να αποδεσμευτεί η εκκλησιαστική περιουσία. Υπάρχουν ακίνητα – φιλέτα (όπως πίσω από το Παναθηναϊκό στάδιο ή στο Λυκαβηττό τα οποία έχουν δεσμευτεί είτε για να γίνουν χώροι πράσινου είτε λόγω αρχαιολογικής υπηρεσίας. Πρότειναν πάντως να υπάρξει σύμπραξη Εκκλησίας-Πολιτείας προκειμένου να συνεκμεταλλευτούν τις εκτάσεις αυτές.
  4. Να μην ισχύει πλέον ο νόμος (του 1950) που δίνει το δικαίωμα στην Τράπεζα της Ελλάδος να δεσμεύει τα κεφάλαια κίνησης της Εκκλησίας και να της αποδίδει κρατικά ομόλογα. Ζήτησαν επ’ αυτού την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς τον διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλο.
  5. Να μην παραμείνουν τα Θρησκευτικά υποχρεωτικό δίωρο μάθημα στο Λύκειο και όχι να είναι 1 ώρα προαιρετικό στην Β και στην Γ Λυκείου, όπως προβλέπει ο νέος νόμος Διαμαντοπούλου.
  6. Διαφωνούν με την «εικαζόμενη συναίνεση» στις μεταμοσχεύσεις. Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει δηλώσει (λόγω του δραματικού προβλήματος ανεύρεσης μοσχευμάτων) εφεξής κάθε ένας θα θεωρείται δωροδότης οργάνων εκτός εάν εγγράφως δηλώσει το αντίθετο. Η Εκκλησία λοιπόν θεωρεί ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Ασχέτως εάν και η ίδια ακολουθεί την ίδια μέθοδο (π.χ βαφτίζεται υποχρεωτικά χριστιανός ορθόδοξος και εφόσον ενηλικιωθείς και το επιθυμείς μπορείς να αλλάξεις θρήσκευμα ή να δηλώσεις «άθεος»…).

Οι απαντήσεις που πήραν ο Αρχιεπίσκοπος και τα λοιπά μέλη που τον συνόδευσαν δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές. Στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών πχ η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Στο θέμα της  δέσμευσης των κεφαλαίων κίνησης από την ΤτΕ εξήγησαν ότι η Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση. Στο ζήτημα των δεσμευμένων εκτάσεων και στο 5 προς 1 είπαν θα το «κοιτάξουν». Σε κάθε περίπτωση συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή της οποίας θα προεδρεύει η υπουργός Παιδείας και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Υγείας, Πολιτισμού και φυσικά εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου για να κάνουν έναν «θεσμικό διάλογο» προκειμένου να δουν που μπορούν να υπάρξουν λύσεις.

ἐφημερίδα καὶ φωτογραφία ἀπὸ ἐδῶ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply