ΝΑΤΟ – Χούντα – ΚΚΕ καὶ Μίκης

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

Όπως αφηγείται ο Μίκης Θεοδωράκης στο “Άξιος Εστί” του ραδιο­φώνου του ΣΚΑΪ (επαναληπτική εκπομπή της Κυριακής 10ηΑπριλίου 2011), κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και συγκεκριμένα την Άνοιξη του 1971, γίνονταν διεργασίες και πολιτικές επαφές στο εξωτερικό για την ανατροπή της δικτατορίας.
Αυτές οι διεργασίες κατέληξαν στη συμφωνία μεταξύ του ίδιου(που εκπροσωπούσε το Πατριωτικό Μέτωπο και είχε τη σύμφωνη γνώμη του τότε γραμματέα του ΚΚΕ Κ. Κολιγιάννη) του Κ. Καραμανλή, του εξόριστου βασιλιά Κωνσταντίνου και άλλων πολιτικών δυνάμενων.
Η συμφωνία αυτή προέβλεπε και τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον κοινό αγώνα για την ανατροπή του στρατιωτικού καθεστώτος.
Όμως, αφηγείται ο Μίκης, αυτή η συμφωνία υπονομεύτηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Δίδαγμα ιστορικό: Η Αριστερά και το ΚΚΕ ειδικότερα ζητούσαν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για την ανατροπή της δικτατορίας!
Αυτό σήμαινε ριζική αλλαγή και ανατροπή της πάγιας πολιτικής του ΚΚΕ και της Αριστεράς, που ήταν κραυγαλέα αντίθετη με το ΝΑΤΟ.
Γενιές κομμουνιστών είχαμε γαλουχηθεί με το σύνθημα: “Έξω από το ΝΑΤΟ”, και τώρα το καλεί η ηγεσία ως σύμμαχο για ν’ ανατραπεί η δικτατορία.
Διάβασα, τότε, Αύγουστο του 1971, αυτή την είδηση (είχα απολυθεί πρόσφατα από την εξορία) και αγανάκτησα. Ήταν η σταγόνα που με οδήγησε στην οριστική ρήξη με το ΚΚΕ,καταγγέλλοντας το γεγονός σε κείμενό μου της 10ης Αυγούστου 1971.
Ένωσα ταπεινωμένος γι’ αυτή την ιδεολογική και πολιτική κωλοτούμπα του ΚΚΕ, που εφάρμοσε τη μακιαβελλική αρχή: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! “Ακόμα και με το διάβολο θα πηγαίναμε για να πέσει η Χούντα”, είπε ο Μίκης. Όμως, όπως έλεγε και ο μεγάλος δάσκαλος ο Μαρξ: “Ένας άγιος σκοπός που χρησιμοποιεί άτιμα μέσα γίνεται άτιμος σκοπός”.
Τώρα το ΚΚΕ ξαναγύρισε στην παλιά πρώτη του θέση: Έξω το ΝΑΤΟ χωρίς ν’ αποκλείεται στο μέλλον να συμμαχήσει μαζί του.
Αυτά για την Ιστορία, την οποία ο γράφων και δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές πλήρωσαν ακριβά, πολύ ακριβά!
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply