Τὰ μπαγιάτικα …φρέσκα τρόφιμα!

Ἡ διατροφή! Τὸ Ἄλφα καὶ τὸ Ὠμέγα τῆς ζωῆς μας! 

Πόσο ἀσφαλεῖς ὅμως εἴμαστε; Καὶ πόσο ὑγιεῖς μετὰ ἀπὸ τέτοια «κολπάκια» ποὺ πραγματοποιοῦνται μὲ στόχο τὴν κερδοφορία; 

Διόλου. Ἀλλὰ αὐτὸ τὸ τέρας-πόλις ποὺ ἐπιλέξαμε μᾶς ὁδηγεῖ ἐκ τῶν πραγμάτων στὴν ἐξάρτησι ἀπὸ τοὺς μεσάζοντες, οἱ ὁποῖοι ὅμως οὐδεμίαν συνείδησι διαθέτουν. 

Μήπως νὰ ἀναζητούσαμε ἐξόδους ἀπὸ τὴν πόλι;

Φιλονόη

Μπαγιάτικα αποδεικνύονται πολλά «φρέσκα» τρόφιμα

Τα αποτελέσματα έρευνας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, για το πόσο διάστημα περνά προκειμένου να φτάσουν τα φρέσκα τρόφιμα από τη … συγκομιδή στο ράφι του σούπερ μάρκετ και από εκεί στο ψυγείο των καταναλωτών, σοκάρουν καθώς φανερώνουν ότι δεν πρόκειται για ημέρες, αλλά ακόμα και για αρκετές εβδομάδες.

Πιο παλιοκαιρισμένα είναι τα ξερά κρεμμύδια, τα μήλα, τα πορτοκάλια, το κουνουπίδι και οι πατάτες. Με τις τελευταίες μάλιστα είναι συχνό φαινόμενο να πωλούνται στο μανάβη ενώ έχουν ήδη πρασινίσει εξωτερικά από την παραγωγή σολανίνης, μιας τοξικής ουσίας που αναπτύσσεται στην πατάτα όταν αποθηκεύεται σε λάθος συνθήκες.

Ακόμα και τα φυλλώδη λαχανικά και τα μυρωδικά, όπως ο άνηθος ή ο μαϊντανός, δεν είναι ημέρας ή 48ώρου όταν τα αγοράζουμε, οπότε έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους, αλλά την ξαναβρίσκουν χάρη σε ένα… ευεργετικό ψέκασμα με λίγο νεράκι. Όσο για τα αβγά, αν και «αντέχουν» έως και 40 ημέρες, φροντίστε να καταναλώσετε όσα αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ εντός δύο εβδομάδων, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Οι συμβουλές της ειδικού

Δέστε το μαρούλι τις ρόκες και τα μυρωδικά (άνηθος, μαϊντανός, μέντα, δυόσμος) σε ματσάκια, τοποθετήστε τα σε ποτήρια με λίγο νερό και αφήστε τα στο ψυγείο. Έτσι, δεν θα μαραθούν ακόμα και αν τα κρατήσετε για μία εβδομάδα.

Αποφύγετε να αγοράζετε υπερβολικά ώριμα φρούτα γιατί εκτός του ότι χαλούν γρήγορα, δεν έχουν και τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών. Ειδικότερα, αυξάνεται η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αποδίδουν περισσότερες θερμίδες, ενώ αλλοιώνεται και η γεύση τους. Αντί να αγοράζετε ώριμα φρούτα, όπως μπανάνες ή αβοκάντο που μαυρίζουν αμέσως, προμηθευτείτε τα ελαφρώς άγουρα και αφήστε τα μέσα σε μια χαρτοσακούλα του μανάβη με ένα μήλο κομμένο στη μέση για να ωριμάσουν πιο γρήγορα.

Αν οι ντομάτες σας κατέληξαν παραγινωμένες στο ψυγείο, μην τις πετάξετε. Κάντε τις πελτέ ή σάλτσα και νοστιμίστε τα φαγητά σας, εμπλουτίζοντας τα παράλληλα με αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου (και ευτυχώς δεν αλλοιώνεται με το τρίψιμο της ντομάτας στον τρίφτη, την πολτοποίησή της στο μπλέντερ και το μαγείρεμα).

Αν τα πορτοκάλια ωρίμασαν πολύ και έχασαν την όξινη γεύση τους, φτιάξτε τα υγιεινή μαρμελάδα με φρουκτόζη.

Εναλλακτικά, στύψτε τα στον στίφτη ή στον αποχυμωτή και προσθέστε το χυμό ενός λεμονιού ή ενός γκρέιπ-φρουτ για να φτιάξετε ένα δροσερό κοκτέιλ εσπεριδοειδών με ελαφρώς υπόξινη γεύση. (medicalnews)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply