Ἐὰν γελᾷς ὅταν δανείζεσαι, θὰ κλαῖς ὅταν πληρώνῃς.

 

Τί νὰ πῶ; Ὑπάρχει κάτι ποὺ ἔχουμε πλέον νὰ ποῦμε; Τὰ ἔχουμε πεῖ ὅλα, τὰ ἔχουμε δεῖ ὅλα καὶ τώρα στωικῶς ἀναμένομενομεν τὸ τέλος!

Ποιό τέλος; Τῶν πάντων! 

Γιὰ ποιό χρέος συζητᾶμε; Γιὰ τὸ χρέος τῆς ἁρπακτῆς, τῶν δανεικῶν καὶ τῶν προμηθειῶν; Συζητᾶμε γιὰ τὸ χρέος ποὺ πρὸ κειμένου νὰ δημιουργηθῇ, μία ὁλόκληρη ὑφήλιος κέρδιζε κάθε πιθανὴ κι ἀπίθανη προμήθεια καὶ πλούτιζαν κάθε εἲδους σύμβουλοι; 

Μὰ αὐτὸ δὲν εἶναι χρέος. Αὐτὸ εἶναι μία ἄλλου εἴδους εἰκονικὴ πραγματικότης ποὺ μόνον στόχο της ἔχει τὴν καταλήστευσι ἑνὸς λαοῦ. 

Ποιοί καλοῦνται νὰ τὸ πληρώσουν; Μὰ φυσικὰ ὄχι αὐτοὶ ποὺ τσιμπολογοῦσαν ἢ χόρταιναν.  Θὰ τὸ πληρώσουν οἱ ἄλλοι, οἱ μὴ μετέχοντες, οἱ πράγματι ἀγαθοὶ καὶ ἀθῶοι. 

Γιὰ ἐτοῦτο λοιπὸν θὰ παύσῃ συντόμως ἡ παράστασις. Δὲν μπορεῖ νὰ συνεχίσῃ. Δὲν γίνεται νὰ συνεχίσῃ! Καμμία δύναμις, ἀνθρώπινη καὶ μή, δὲν θὰ ἐπιτρέψῃ σὲ αὐτὴν τὴν παράστασι νὰ συνεχίσῃ! 

Τό ξέρουμε πλέον. 

Φιλονόη.

Αν γελάς όταν δανείζεσαι, θα κλαις όταν ξεπληρώνεις

O tempora! Ο mores! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτογραφία  που συνοδεύει το άρθρο μας, όπου τα επίπλαστα χαμόγελα «ευτυχίας και επιτυχίας» προσπαθούν να υποθηκεύσουν το καινοφανές ,μέσα στη βαβυλωνία των διακοσμητών της πρόσοψης.

Και το καινοφανές είναι αυτό που γράφουν σήμερα οι «Financial Times»: Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτηανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεωκοπήσει τα τελευταία 60 χρόνια ….

Αυτό δεν αλλάζει , όσες προσπάθειες λεξιπλασίας και αν χρησιμοποιηθούν από τους νεκροθάφτες του παρόντος και τους ταριχευτές του μέλλοντος.

Η κυβέρνηση μπορεί να χαμογελά και να χαίρεται από την επίσημη πολιτική και οικονομική χρεωκοπία της ( κάτι που επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΕ, όπου ομιλεί για … «ειδική περίπτωση» και που αποτελεί μια προσωπική αποτυχία του πρωθυπουργού, που δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί και να καταδείξει το ακριβώς αντίθετο!)

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ξεκάθαρα ότι η βούλησή τους είναι η υπεράσπιση της νομισματικής σταθερότητας της ευρωζώνης.Αναμφίβολα λοιπόν, το πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε από τους ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους συνιστά μια σημαντική θετική εξέλιξη για την πορεία των δημόσιων οικονομικών. Σίγουρα όχι το ιδανικότερο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, αφου οι οριστικές λύσεις, όπως το (γνήσιο) ευρωομόλογο, παρακάμφθηκαν εντέχνως.

Ο χρόνος θα δείξει επίσης αν η επιμονή της Γερμανίας στη συμμετοχή ιδιωτών ήταν ορθή ή λανθασμένη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά ευρύτερα για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Είναι φανερό ότι το αντίτιμο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας είναι ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και 30 χρόνια – όση δηλαδή είναι η παράταση που μας δόθηκε για την αποπληρωμή του χρέους.

Εάν όμως αυτό ακολουθήσει τα βήματα του πρώτου μνημονίου και η διάσωση της οικονομίας δεν συνοδευθεί από τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι βέβαιο ότι θα γίνει η ταφόπλακα της Ελλάδας.

Μιας Ελλάδας, που στο βωμό της ευημερίας των αριθμών,οι πολίτες της θα είναι καταδικασμένοι στηνφτώχεια και την δυστυχία.

Μιας Ελλάδας που η Εθνική της κυριαρχία θα είναι χαμένη , αν όχι δια παντός , τουλάχιστον για αρκετές δεκαετίες.

Μιας Ελλάδας από εικόνες της εποχής του μεσοπολέμου….

*Ο τίτλος του άρθρου είναι μια Εβραίικη παροιμία και ως γνωστόν οι Εβραίοι είναι ιδιαίτερα σοφοί σε ότι έχει να κάνει με το χρήμα.

πολίτης

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Ἐὰν γελᾷς ὅταν δανείζεσαι, θὰ κλαῖς ὅταν πληρώνῃς.

  1. «ᾤμην ἐγὼ τοὺς πλουσίους, ὦ Φανία, οἷς μὴ τὸ δανείζεσθαι πρόσεστιν, οὐ στένειν τὰς νύκτας οὐδ’ στρεφομένους ἄνω κάτω ‘οἴμοι’ λέγειν, ἡδὺν δὲ καὶ πρᾶον τινα ὕπνον καθεύδειν»
    Πλουτάρχου ‘Περὶ Εὐθυμίας’, 466, β, 1

Leave a Reply