Picca: ἡ μοναδικὴ Ἑλληνικὴ φωτογραφικὴ μηχανή.

Αὐτὸ τὸ ξέρατε; Ἐγὼ ὄχι. Τὸ διάβασα στὸν Κρασοπατέρα. 

Ἑλληνικὴ φωτογραφικὴ μηχανή; Κι ὅμως ναί! Ὑπῆρχε… Ἀλλὰ κι αὐτὴ πῆγε καλλιά της… Ὅπως καὶ κάθε τι ἄλλο…

Ο Δημήτρης Πικόπουλος υπήρξε ο πιο γνωστός (και κάποτε μοναδικός) επισκευαστής φωτογραφκών μηχανών στην Αθήνα. Αυτό το γνωρίζουν πολλοί. Δεν γνωρίζουν όμως πως ήταν και ο μοναδικός που κατασκεύασε φωτογραφική μηχανή στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.
Το 1952, ο Δ. Πικόπουλος αποφάσισε να σχεδιάσει μια φωτογραφική μηχανή μεσαίου φορμά και λίγο αργότερα  ξεκίνησε την παραγωγή της σε μια μικρή μονάδα με τρεις εργάτες που καιασκεύαζαν τα κομμάτια και τα μοντάριζαν, όλα σιο χέρι… Η Ρicca, όπως ονομάστηκε η μηχανή ήταν εξ ολοκλήρου ελληνικής κατασκευής, εκτός από τον φακό της (80 mm), που ήταν Γερμανική και κατασκευαζόταν από το εργοστάσιο Enna Werk.
Η μηχανή έδινε καρέ 4,5×6 ή 6×6 με ρολλ φιλμ 120 και είχε απλό φωτοφράχτη με δύο επιλογές πόζα (Β) ή ενστανταντέ (1/60). Το σώμα της ήταν μεταλλικό και ο φακός πτυσσόμενος ώστε, όταν δεν χρησιμοποιούνταν, να μπορεί να χωράει πιο εύκολα σε μια τσάντα ή τσέπη.
Αν και η τιμή της Picca (250 δραχμές) ήταν σχετικά χαμηλή για την εποχή, οι οικονομικές δυσκολίες της μεταπολεμικής περιόδου δεν ευνόησαν την ευρεία κυκλοφορία της, έτσι αφού κατασκευάστηκαν περίπου 400 κομμάτια η παραγωγή σταμάτησε.

Για το λόγο αυτό, η Picca θεωρείται σήμερα συλλεκτικό μοντέλο. (Κρασοπατήρ)

Λυπηθήκατε; Κακῶς; Ἐγὼ χάρηκα.. Ὅπως καὶ γιὰ κάθε Ἑλληνικὸ ἐπίτευγμα. 
Ἄλλως τε ἔχω δηλώσει πολλὲς φορές, πὼς ὅ,τι φτιάχνεταθ μίαν φορά, ξαναφτιάχνεται καὶ ξαναφτιάχνεται καὶ ξαναφτιάχνεται….  Εἶναι θέμα στιγμῆς. Καὶ αὐτὴ ἡ στιγμή, ἡ δική μας, πλησιάζει…
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply