Τὸ ΕΑΜ, οἱ Βούλγαροι καὶ οἱ συμφωνίες των.

Ἕνα σκοτεινὸ ζήτημα, ἄνευ πολλῶν σχολιασμῶν. Ὑπῆρχαν συμφωνίες μεταξὺ ΕΑΜ καὶ Βουλγάρων; Καὶ ποιές ἦσαν αὐτές;

Συμφωνίες ΚΚΕ – Βουλγαροκομιτατζήδων

Τον Ιανουάριο του 1944 στις Καρυδιές Έδεσσας, ο Βούλγαρος εγκληματίας πολέμου Κάλτσεφ και ο Ανδρέας Τζίμας υπέγραψαν στο όνομα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (όπως οι ίδιοι αναφέρουν)και του Βουλγαρικού στρατού το εξής συμφωνητικό:

1) Αι επαρχίαι Κιλκίς Παιωνίας, Αλμωπίας, Γιαννιτσών, Εδέσσης, Αριδαίας, Φλωρίνης και Καστοριάς εκχωρούνται από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ως ζώνη δράσεως του ΣΝΟΦ.

2) Το ΣΝΟΦ έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τη ζώνη της δράσης του και σε άλλες νοτιότερες επαρχίες ύστερα από την εξασφάλιση πλήρους κυριαρχίας στις παραπάνω επαρχίες.

3) Ο Βουλγαρικός Στρατός κατοχής της Μακεδονίας παίρνει την υποχρέωση να καταλάβει τα αστικά κέντρα της Μακεδονίας υστέρα από την αποχώρηση των Γερμανών και την παράδοση τούτων εις τας αρχάς του ΕΑΜ.

4) Αποφασίζουν από κοινού ΕΑΜ και ΣΝΟΦ την δημιουργία αυτονόμου Μακεδόνικου Κράτους Σοβιετικής Oργάνωσης το οποίον θα ζητήσει να μπει κάτω από την προστασία της Ρωσίας.

5) Για την ενίσχυση ΕΑΜ-ΣΝΟΦ αναλαμβάνεται ή υποχρέωση της πλαισίωσης της Διεθνούς Μεραρχίας πού θα ιδρυθεί στο Καϊμακτσαλάν από Βουλγάρους αξιωματικούς και ο εφοδιασμός της με πυρομαχικά.

6) Να φροντίσουν οι Βούλγαροι για την κατασυκοφάντηση κάθε δυναμικού εθνικιστικού στοιχείου στις αρχές κατοχής, ώστε να μη αναπτυχθεί εθνικιστική κίνηση. Καθιερώθη τέλος ως σημαία της Σοβ. Δημ. Μακεδονίας η βουλγαρική τοιαύτη, με αντίθετο φοράν των χρωμάτων και με αστέρια εις το κέντρον».

ΚΑΛΤΣΕΦ

ΤΖΙΜΑΣ

Στο Μελισσοχώρι στις 20 Σεπτεμβρίου 1944 το ΚΚΕ και ο Βουλγαρικός στρατός κατοχής υπογράφουν το εξής «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ» συμφωνητικό :

«Σήμερον την 20ην Σεπτεμβρίου του 1944 εν Μελισσοχωρίω Μακεδονίας οι υπογεγραμμένοι αντιπρόσωποι του ΚΚΕ, του Βουλγαρικού Στρατού, του Ε.Λ.Α.Σ. και της Π.Ε.Ε.Α. συνεφωνήσαμε και αποφασίσαμε τα κάτωθι, προς ενίσχυσιν του κοινού απελευθερωτικού μας αγώνος καθώς και δια την μελλοντικήν μας συνεργασίαν.

ΑΡΘΡΟΝ 1ον. Άμεσος υποστήριξις του Ε.Λ.Α.Σ. με πολεμικόν υλικόν δια του Βουλγαρικού Στρατού.

ΑΡΘΡΟΝ 2ον. Ό Βουλγαρικός Στρατός δεν θα επιτεθή κατά του Ε.Λ.Α.Σ. και θα υποστήριξη τας επιχειρήσεις του και εναντίον Κυβερνητικών Στρατευμάτων και εναντίον Εθνικιστικών Σωμάτων.

ΑΡΘΡΟΝ 3ον. Κατά την Αγγλοαμερικανικήν απόβασιν εν Ελλάδι ο Ε.Λ.Α.Σ. υποχρεούται να συμπεριλάβη εις τας τάξεις του Βουλγαρικά Στρατεύματα και να τα υποστηρίξη.

ΑΡΘΡΟΝ 4ον. Κατά την απόβασιν θα ενωθούν τα Βουλγαρικά Στρατεύματα και ο Ε.Λ.Α.Σ.

ΑΡΘΡΟΝ 5ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. υποχρεούται εν περιπτώσει υποχωρήσεως να υποστήριξη τα Βουλγαρικά Στρατεύματα μέχρι συνόρων.

ΑΡΘΡΟΝ 6ον. Όλο το Βουλγαρικό πολεμικό υλικό το ευρισκόμενον εις Μακεδονίαν και Θράκην θα παραχωρηθή εις τον Ε.Λ.Α.Σ.

ΑΡΘΡΟΝ 7ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνει τον έφοδιασμόν του Βουλγαρικού Στρατού.

ΑΡΘΡΟΝ 8ον. Ό Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνει την προστασίαν της Βουλγαρικής μειονότητας και της περιουσίας αυτής και θα διευκολύνη έφ’ όσον αύτη θα ζήτηση την αναχώρησίν της εις την Βουλγαρίαν, συναποκομίζουσα και την περιουσίαν της.

ΑΡΘΡΟΝ 9ον. Από κοινού άγων εναντίον εκείνων πού εναντιούνται εις τον Ε.Λ.Α.Σ. και το ΚΚΕ.

ΑΡΘΡΟΝ 10ον. Το ΕΑΜ, το ΚΚΕ και ο Ε.Λ.Α.Σ. αναλαμβάνουν να σχηματίσουν μίαν Διεθνή Μακεδονίαν μετά το τέλος του πολέμου.

ΑΡΘΡΟΝ 11ον. Κατάργησις συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας – Ελλάδος και Σερβίας.

ΑΡΘΡΟΝ 12ον. Ουδείς Βούλγαρος θα συλληφθή εν Μακεδονία και Θράκη από τον Ε.Λ.Α.Σ.

Εν Μελισσοχωρίω την 20η-9-1944 Δια το Κ.Κ. Βουλγαρίας: Φιλίπποβιτς, Γραμ. Βουλγαρικής Λέσχης

Δια τον Βουλγαρικόν Στρατόν: Γιούνωφ, Υπολοχαγός

Δια τον Ε.Λ.Α.Σ.: Αυγερινός Δια την Π.Ε.Ε.Α.: Στασινόπουλος»

Εξώφυλλο έκδοσης του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας με τίτλο Велика Британија и Македонија 1945-1948 (Документи) [Η Μεγάλη Βρετανία και η Μακεδονία 1945-1948 (έγγραφα)], Σκόπια 1996.
Πίσω από τη σημαία της Μ. Βρετανίας προβάλλει ο χάρτης της «Μεγάλης Μακεδονίας».

ΚΟΜΟΤHΝΗ 1944: ΕΑΜοβουλγαρική Συναδέλφωση. Οι Βούλγαροι Υπουργοί Τερπένζεφ και Νέϊκωφ (σημειώνονται με τους αριθμούς 1 και 2) με τον Λοχαγό Κωνσταντάρα, διοικητή της VI Μεραρχίας του ΕΛΑΣ (3) του Ιορδάνογλου, φρούραρχου του ΕΛΑΣ Καβάλας, του Βαγγέλη Μερκάτα, αρχηγού του ΚΚΕ Καβάλας (7) και άλλων Βουλγάρων και Ελλήνων κομμουνιστών. 

Η «Πρώτη Αιγαιακή Ταξιαρχία Κρούσης» από Σλαβομακεδόνες που προέρχονταν από την Ελλάδα παρελαύνει στο Μοναστήρι.

Βούλγαροι αξιωματικοί και στελέχη του ΚΚΕ στη Δράμα. Ο καπετάν Λάμπρος (1), ο διοικητής της VI μεραρχίας του ΕΛΑΣ Κωνσταντάρας (2), ο Βούλγαρος στρατιωτικός διοικητής Κομοτηνής (3) και άλλοι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ και του Βουλγαρικού στρατού.

O Βουκμάνοβιτς-Τέμπο. Δεξί χέρι το Τίτο και αρχιτέκτονας του «Μακεδονικού» κρατιδίου των Σκοπίων. Ήταν ο σύνδεσμος με το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΚΚΕ και έγραψε αρκετά για αυτό το θέμα.

Πηγή: http://sfoulidis.bravehost.com/ethniki02/boulgaroi09.htm

Βέβαια για να μη αδικούμε τους κομμουνιστές οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όταν δημιουργήθηκε η Βουλγαρική παραστρατιωτική οργάνωση Οχρανά (με ηγέτη τον Κάλτσεφ Τζήμα) ο κύριος στόχος της ήταν να χτυπήσει τους αντάρτες του ΕΛΑΣ (για περισσότερες πληροφορίες για  την δράση αυτής της  παραστρατιωτικής οργάνωσης περισσότερες πληροφορίες εδώ http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=19628.msg445768#msg445768 )

Διαβάζοντας το κείμενο στο Link βλέπουμε ότι η πατριωτική στάση του ΕΛΑΣ κράτησε μόλις 9 μήνες (Μάρτιος 1943- Ιανουάριος 1944).
Τον Ιανουάριο του ’44 υπογράφεται το παραπάνω σύμφωνο ανάμεσα στον Βουλγαροκομιτατζή Κάλτσεφ Τζήμα και τον ΕΛΑΣ όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία αυτόνομου Μακεδονικού κράτους.

(ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ)

Ἡ ἄλλη ἄποψις;;  Διαψεύδει; Δὲν γνωρίζω.. Ἔχω διαβάσει πάρα πολλὰ γιὰ τὴν συγκεκριμένη συμφωνία. Ἀλλὰ μᾶλλον τὴν πιστεύω. 

Ἡ ἐπίσημος ἄποψις; Μεταφέρω ἀπὸ τὴν ἐφημερίδα Χρόνος ἄρθρον τοῦ Γεωργίου Λεκάκη:

 Ο Δραγούμης διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ της βουλγαρικής κυβερνήσεως και ΕΑΜ δια την Ανατολικήν Μακεδονίαν και την Θράκην. «Τα βουλγαρικά στρατεύματα οφείλουν να εγκαταλείψουν αυθωρεί τα ελληνικά εδάφη». 

ΚΑΪΡΟ. Αναγγέλλεται εκ Νεαπόλεως ότι ο Έλλην υφυπουργός των Εξωτερικών, κ. Δραγούμης, απέβη στις κάτωθι ανακοινώσεις: 
«Το πρακτορείο Ρώυτερ μετέδωσε δηλώσεις του Βουλγάρου πρωθυπουργού κατά τις οποίες επήλθε συμφωνία μεταξύ της βουλγαρικής κυβερνήσεως και του ΕΑΜ, συμφώνως προς την οποία θα παραμείνει ο βουλγαρικός στρατός στην Ανατ. Μακεδονία και την Θράκη. 
Κατά τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, το μέτρο τούτο αποβλέπει στην παγίωση της ειρήνης και της τάξεως, η δε τελική διευθέτηση του ζητήματος θα επέλθει κατά το συνέδριο της ειρήνης. 
Δεν γνωρίζουμε, συνέχισε ο κ. Δραγούμης, εάν υπεγράφη τέτοια συμφωνία, διότι μας είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι ευρίσκονται Έλληνες οι οποίοι προέβησαν σε τέτοια συμφωνία με τους σφαγείς των αδελφών τους, της Μακεδονίας και Θράκης. Μόνον ανίκανοι και ανεύθυνοι θα ήταν δυνατόν να υπογράψουν τέτοια συμφωνία, τιθέμενοι έτσι στην υπηρεσία της εξυπηρετήσεως βουλγαρικών συμφερόντων. 
Άλλωστε το ΕΑΜ συμμετέχει ήδη στην εθνική κυβέρνηση, της οποίας η πολιτική έναντι της Βουλγαρίας έχει καθορισθεί σε απόλυτη συμφωνία. Συνεπώς, οι Βούλγαροι οφείλουν να εγκαταλείψουν αυθωρεί και άνευ όρων τα ελληνικά εδάφη». 

Πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Εφημερίς των Συντακτών» Πατρών, 2.10.1944

Η ίδια εφημερίδα, στην 2α σελίδα της δημοσιεύει «επί του πιεστηρίου» είδηση από τους «Κυριακάτικους Τάιμς»: 
Βορείως της Θεσσαλονίκης οι Βούλγαροι διέπραξαν νέας μεγάλης εκτάσεως σφαγές Ελλήνων. Οι Βούλγαροι πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει επί των όρων της ανακωχής για την Βουλγαρία. Βασική προϋπόθεση είναι η εγκατάλειψη από τους Βούλγαρους των ελληνογιουγκοσλαβικών εδαφών. 
Το περιοδικό «Τάιμς εν Τάιμ» γράφει ότι καιρός είναι να ασκηθεί κοινή πίεση επί της Βουλγαρίας. (Χρόνος)

Ὑπάρχουν πάρα πολλὲς μαρτυρίες γιὰ τὶς ἐν λόγῳ συμφωνίες. Ἀκόμη καὶ πρόσωπα προερχόμενα ἀπὸ τὸ ΕΑΜ τὴν μαρτυροῦσαν. (Βαφειάδης.) Ἦταν ἢ ὄχι γραπτή; Ἔχει σημασία; Σημασία ἔχουν τὰ ἀποτελέσματα. Κι αὐτὰ φαίνονται ἀπὸ τὸν ἐμφύλιο κυρίως ἀλλὰ καὶ τὶς ἐπὶ μέρους δράσεις σὲ Μακεδονία, Θρᾴκη καὶ Ἤπειρο… 

Τέλος, γιατὶ οἱ Γερμανοὶ ἄδειασαν τὶς φυλακὲς ἀπὸ «Βουλγάρους» ποὺ ἀπεδείχθησαν ΚΚΕτζῆδες; Θὰ μάθουμε;

Φιλονόη.

Τὴν φωτογραφία τὴν πῆρα ἀπὸ τὸν ῥιζοσπάστη.  Τὸ σχόλιο: «Παρατηρῶντας τὶς κινήσεις τοῦ ἐχθροῦ»… Ἀκόμη καὶ σήμερα; Δὲν ἔχει ἀλλάξει τίποτα;

6 thoughts on “Τὸ ΕΑΜ, οἱ Βούλγαροι καὶ οἱ συμφωνίες των.

  1. Ἀγαπητὴ Φιλονόη,

    Μὲ τὴν δημοσίευση αὐτὴ ἀνοίγεις γιὰ συζήτηση τὸ πιὸ κρίσιμο θεμα τῆς μεταπολμεικῆς μας ἱστορίας, ἄγνωστὸ γιὰ τοὺς πολλούς. Τὸ θέμα αὐτὸ ἀλλάζει τὸ πολιτικὸ σκηνικὸ στὴ χώρα μας, γιὰ πολλοὺς λόγους:
    Πρῶτον, ποιοὶ ἔδωσαν τὴν ἐντολὴ γιὰ τὴν ἀπαγωγὴ καὶ τὴν μεταφορὰ ἑκατοντάδων χιλιάδων Ἀθηναίων μέχρι τὰ Τρίκαλα, ἀμέσως μετὰ τὴν ὑπογραφὴ τῆς συμφωνίας τῆς Βάρκιζας.
    Δεύτερον, ποιοὶ ἔδωσαν τὴν ἐντολὴ γιὰ τὶς συμφωνίες στὸ τἐλος τῆς κατοχῆς μὲ τοὺς Βουλγάρους καὶ τοὺς Γιουγκοσλάβους, γιὰ τὴν δημιουργία ἀνεξαρτήτου “μακεδονικοῦ” κράτους -ὅπως ἔγινε καὶ τὸ 1948, στὸν δεύτερο πόλεμο-, παρὰ τὴν αύστηρὰ τήρηση τῶν ὅρων τῆς Γιάλτας ἀπ’ τὰ σοβιετικὰ στρατεύματα, κατὰ τὴν ἀπελευθέρωση τῆς Βουλγαρίας, καὶ ἀπ’ τὸν Σοβιετικὸ πρεσβευτὴ στὴν Άθήνα, συνταγματάρχη Ποπώφ, κατὰ τὰ Δεκεμβριανά.
    Ποιοὶ ἔδωσαν τὴν έντολὴ γιὰ τὸ παιδομάζωμα καὶ τὴν ἐκτέλεση δεκάδων χιλιάδων ἀθώων ἀμἀχων πολιτῶν, στὰ ἀνταρτοκρατούμενα χωριά, στὰ δύο τελευταῖα χρόνια τοῦ πολέμου, ὅπως καὶ γιὰ τὴν διείσδυση μέχρι τὸ Πήλιο Σκοπιανῶν, μὲ σπασμἐνα ἑλληνικὰ στὴν ὁμιλία τους, γιὰ τὴν ἐφαρμογὴ τῶν ἀποφάσεων αὐτῶν.
    Εἶναι καὶ ἄλλα, ἀλλὰ αὐτὰ ὡς ἀρχή…

    Χρῆστος Ζ. Καρανίκας

    • Ἀναμένομεν δημόσιες τοποθετήσεις Χρῆστε. Ἐγὼ προσωπικῶς σὲ ἀρκετὰ ἀδυνατῶ νὰ ἀπαντήσω. Αὐτὴν τὴν ἐποχὴ ἀναζητῶ πληροφορίες καὶ μελετῶ διάφορα, ἀλλὰ ἔχω δρόμο ἐμπρος μου.

  2. Φιλονόη,

    Χαίρομαι ποὺ συμφωνεῖς. Στὴν πιὸ κρίσιμη καμπὴ τῆς μεταπολεμικῆς πολιτικῆς μας ζωῆς εἶναι ἀπαραίτητη, ὅσο ποτὲ ἄλλοτε, ἡ ἀποκατάσταση τῆς ἱστορικῆς ἀλήθειας. Οἱ λαοί, τὰ ἔθνη εἶναι ζωντανοὶ ὀργανισμοὶ μὲ τὴν μνήμη τους καὶ τὸ ἦθος τους διαχρονικὰ ὡς τὸν καθοριστικὸ παράγοντα τῆς ἐπιβιώσεώς τους. Τὰ λάθη, τὰ τραύματα, τὰ ἐγκλήματα ἐπουλώνονται μὲ τὴν ἀναγνώριση τῶν πραγματικῶν γεγονότων, τὴν θεία δίκη γιὰ τοὺς λαούς, ὁπότε καὶ ἀρχίζουν τὴν νέα τους ζωὴ ἐνδυναμωμένοι καὶ πιὸ ἰσχυροὶ γιὰ τὶς ὄποιες καὶ ἀναπόφευκτες δυσκολίες.
    Ἡ χώρα μας ὑπέστη τὴν διαστρέβλωση τῆς ἱστορία τῆς δεκαετίας τοῦ 1940 ἐπὶ μία τριακονταετία καὶ τὴν χειρότερη διαστροφή της τὴν ἑπόμενη τριακονταετία. Εἶναι καιρὸς γιὰ τὴν ἤρεμη καὶ γόνιμη συζήτηση τῆς ἐποχῆς ἐκείνης, ἀπὸ ὅλες τὶς πλευρές της…
    Τὰ στοιχεῖα ὑπάρχουν καὶ εἶναι ὑπεραρκετά.
    Τὸ πλέον σημαντικὸ εἶναι ἡ ἀνατροπὴ, κυρίως μὲ τὸ κίνημα τῶν Ἀγανακτισμένων, τῆς στασιμότητος καὶ τοῦ ὄζοντος τέλματος. Τελείωσαν οἰ μύθοι καὶ οἱ ἰδεολογικὲς προσηλώσεις. Ὁ λαὸς καὶ τὸ ἔθνος -ἀδιάσπαστες εἶναι οἱ δύο αὐτὲς ἔννοιες καὶ πολιτικὲς συνιστῶσες- πιστεύω ὅτι εἶναι άπὸ καιρὸ ἕτομοι γιὰ τὸ μεγάλο βῆμα.

    Χρῆστος

    • Χρῆστε, εἶμαι κατὰ τῆς μονομερείας. Κατὰ κάθε «μερικῆς» ὀπτικῆς τῶν πραγμάτων.
      Διαβάζω γιὰ τὴν μία ἢ τὴν ἄλλην ἄποψι καὶ τρελλαίνομαι.
      Δὲν τὶς δέχομαι, ἂν καὶ γνωρίζω πὼς ἡ κάθε μία πλευρὰ ἔχει τὰ δίκαιά της.
      Ὁ παπποῦς μου σκοτώθηκε στὸν ἐμφύλιο. Ὁ θεῖος μου ἀνάπηρος. Τόσοι καὶ τόσοι ἀπὸ τὴν οἰκογένεια χάθηκαν. Καὶ μάλλιστα ὅταν μόλις εἶχαν ἀρχίσει νὰ ξαναφτιάχνουν τὶς ζωές τους. Βλέπεις, ἡ ῥίζα μας ἔχει περάσει ἀπὸ κάθε μορφῆς διώξεις, σφαγὲς καὶ πολέμους.
      Καὶ δὲν εἴμαστε οἱ μόνοι. Μία ὁλόκληρη χώρα ξεκληρίστηκε διότι κάποιοι ἔπαιζαν πεντόβολα στὴν πλάτη της.
      Ναί, οἱ ἀλήθειες πρέπει νὰ καταγραφοῦν. Νὰ πετάξουμε τὶς μᾶσκες μας καὶ τὶς καταβολές μας. Νὰ δοῦμε, νὰ μάθουμε, νὰ ἀναθεωρήσουμε.
      Νὰ ξαναγράψουμε τὴν ἱστορία μὲ ἦθος, ἐντιμότητα καὶ κουράγιο.
      Ὅλοι μας!

  3. ΕΔΩ ΔΙΕΨΕΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΖΗΜΑ (ΣΑΜΑΡΙΝΙΩΤΗ) . ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΟΝ ΥΜΝΟ ΤΟΥ ΕΛΑΣ (ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΣΑΜΑΡΙΝΙΩΤΗ ΤΟΝ ΣΑΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΗ ΠΟΥ’ΝΑΙ ΟΙ ΜΑΝΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ…..). Ο ΤΖΗΜΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 41 , ΩΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΥΠΗΚΟΟΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΙ 25 ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ : Δηλώνοντας βουλγαρική εθνικότητα, και με τη μεσολά­βηση της Βουλγαρικής Πρεσβείας, αφέθηκαν ελεύθερα, στις 30 Ιουνίου 1941, και 27 τοπικά στελέχη του ΚΚΕ από την Ακροναυπλία, με απόφαση των μελών της κομματικής καθοδηγήσεως στο ίδιο στρατόπεδο. Μεσάζων στην υπόθεση της απελευθερώσεως υπήρ­ξε ο Νεδέλκος Παπανεδέλκος, παλαιός Κομμουνιστής και ηγε­τικό στέλεχος τοu ελληνικού τμήματος του Ενωμέ­νου VMRO από το χωριό Μεταλλικόν του Νομού Κιλκίς, αλλά κάτοικος και δημότης Θεσσαλονίκης. Είχε εκτοπισθεί και φυλα­κισθή στο παρελθόν και αναφέρεται ως “βουλγαρόφρων Κομ­μουνιστής”. Απελευθερώθηκε από την Ακροναυπλία στις 12 Ιουνίου 1941 με εντολή της κομμουνιστικής καθοδηγήσεως στην ίδια φυλακή και με τη μεσολάβηση τής Γερμανίδας συζύγου του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παπανεδέλκος συνελή­φθη και φυλακίσθηκε εκ νέου τον Νοέμβριο του ιδίου έτους στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά τής Θεσσαλονίκης, υστέρα από καταγγελία των ελληνικών άρχων, αλλά αφέθηκε και πάλι ελεύθερος με τη μεσολάβηση τής Βουλγαρικής Λέσχης πού λειτουργούσε ήδη στην ίδια πόλη και τής οποίας ήταν σημαίνον στέλεχος. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από τούς άποφυλακισθέντες, του Κυριάκου Πυλάη από το Ξυνό Νερό της Φλώρινας, τους Γερμανούς στρατιώτες πού αποφυλάκισαν τους 27 Κομμουνιστές από την Ακροναυπλία συνόδευε ό Βούλγα­ρος Πρεσβευτής στην Αθήνα ως “διερμηνέας”. Δεν αναφέρε­ται τίποτε περί δηλώσεως βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας, αλλά ότι η κομματική επιτροπή τού ΚΚΕ στην Ακροναυπλία είχε αποφασίσει να εξέλθουν όλοι οι Σλαβομακεδόνες και ότι τον κατάλογο αυτών πού θα αποφυλακίζονταν είχε δώσει ή ίδια επιτροπή στον Παπανεδέλκο και αυτός στον Βούλγαρο Πρεσβευτή. [1] http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2009/02/blog-post.html

Leave a Reply