Ἕνας ξεχασμένος ἀλλὰ σπουδαῖος Ἕλλην!


Σωκράτης Λαγουδάκης: [1864-1944]. 
Γιατρός-Φαρμακοφιλόσοφος από τη Σμύρνη που πολέμησε στην Κρητική επανάσταση του 1889 και στον ανεπίσημο ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. 

Με την σύζυγό του έσωσε ναυαγούς σε πλοίο που μετέφερε αρρώστους (στην Γαλλία αν ενθυμούμε καλώς). 

Στην Αίγυπτο, όπου εγκαταστάθηκε, ίδρυσε ιατρικούς συλλόγους και περιοδικά. 

Μελετώντας τη λέπρα, έκανε στον εαυτό του εμβόλιο με αίμα λεπρού για να δει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που ανακάλυψε και το οποίο ήταν μια μίξη φαρμάκων που υπήρχαν. 

Πέθανε τον Ιούνιο του 1944 (83 ετών), αιτία το ότι είχε αυτομολυνθεί ξανά με άλλη νόσο μελετώντας και προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει το φάρμακο της. 

Το όνομά του βρίσκεται -όπως και ενός άλλου Έλληνα- σε στήλη των Παρισίων μεταξύ των 200 μεγαλυτέρων επιστημόνων – φιλάνθρωπων. 

Οι Γάλλοι τον τίμησαν, εμείς τι κάναμε; Τον τιμήσαμε; 

Αναγνώστης 

Σχόλιο ιστολογίου: Ίσως το ότι οι σημερινοί Έλληνες τον ξέχασαν, αποτελεί την μεγαλύτερη τιμή που του αποδόθηκε. Αφού, οι σημερινοί Έλληνες έχουν ξεχάσει όλα τα σπουδαία, όλα τα σημαντικά που κάποτε τους έκαναν να ξεχωρίζουν από τον βούρκο που σήμερα με τόση ευχαρίστηση έχουν βρεθεί… (ἂς μιλήσουμε ἐπί τέλους

Δὲν ἔχω νὰ προσθέσω κάτι… Ὑποκλίνομαι στὴν μεγαλοσύνη καὶ στὴν ἀνθρωπιά του. Εὐχαριστοῦμε τὸν ἀναγνώστη τοῦ ἂς μιλήσουμε ἐπὶ τέλους γιὰ τὴν πληροφορία. Εἶναι πολύτιμη!

Φιλονόη

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply