Τὰ καβούρια ποὺ μᾶς ἦλθαν…

Εἶπαν λοιπὸν τὰ καβουράκια νὰ ταΐσουν λίγο τοὺς πεινασμένους Ἕλληνες. Ἄκουσαν γιὰ τὴν κρίσι, ἄκουσαν τὶς κραυγές μας, ἔμαθαν γιὰ τὶς τόσες ἀπανωτές προδοσίες καὶ εἶπαν νὰ περάσουν μίαν βόλτα ἀπὸ τὸ Αἰγαῖο… Νὰ στηρίξουν μὲ τὸν τρόπο τους κι αὐτά…

Πλημμύρισε μπλε καβούρια το Αιγαίο

Είναι μεγαλύτερα από τα κοινά καβούρια και αποτελούν νοστιμότατο μεζέ. Στην αγορά πουλιούνται μόλις 3 με 5 ευρώ το κιλό, όταν στις ΗΠΑ θεωρούνται δυσεύρετα και κοστίζουν πάνω από 30 δολάρια

Το μπλέ καβούρι συναντάται σε λιμνοθάλασσες ή περιοχές με εκβολές ποταμών όπου τα νερά είναι ρηχά και με χαμηλή αλατότητα. Τρέφεται με μικρά ψάρια και φυτικό υλικό

Οι “Ιταλοί” κατέλαβαν τις ελληνικές θάλασσες. Μεγάλα, μπλε καβούρια ρίχνονται στη μάχη της… κρίσης. Πλημμύρισαν τις θάλασσες -κυρίως στα βόρεια της χώρας- και αποτελούν έναν νοστιμότατο μεζέ που -λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της υπεραλίευσης- πουλιούνται μόλις 3-5 ευρώ το κιλό, όταν στις ΗΠΑ από όπου μας ήρθαν, θεωρούνται δυσεύρετα και κοστίζουν πάνω από 30 δολάρια.

Οι ψαράδες τα ονομάζουν “Ιταλούς”, επειδή ήρθαν στην Ελλάδα από τον κόλπο του Μεξικού, μέσω της Ιταλίας και παρότι έχουν μπλε χρώμα στο σώμα και στις δαγκάνες τους, γίνονται κατακόκκινα μόλις πέσουν στο βραστό νερό, ή έρθουν σε επαφή με τη φωτιά.

“Είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί τόσο πολύ. Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για το πού οφείλεται η αύξηση αυτή, δεν αποκλείεται ωστόσο να συνετέλεσε και ο ήπιος χειμώνας. Επιπλέον το μπλε καβούρι δεν έχει θηρευτές και ανταγωνιστής του είναι μόνο ο άνθρωπος και η ρύπανση”, δήλωσε στο “Εθνος” ο καθηγητής Βιολογίας του Α.Π.Θ., Θανάσης Κούκουρας.

Σύμφωνα με τον κ. Κούκουρα το συγκεκριμένο είδος έχει περισσότερη σάρκα από το κοινό καβούρι, είναι νοστιμότερο και μπορεί να καλλιεργηθεί.

Επιπλέον είναι πολύ δυνατό, έχει κοφτερές δαγκάνες και χρησιμοποιεί τα πίσω πόδια του ως κουπιά, έτσι μπορεί και κολυμπάει -σε αντίθεση με το κοινό καβούρι που “περπατάει” στον βυθό-, μπαίνει στα δίχτυα και στην προσπάθειά του να βρει τροφή στα ψάρια, τα καταστρέφει.

Ζημιές στα δίχτυα
“Από τη μία μας έχει βοηθήσει πολύ στην αύξηση του εισοδήματός μας, επειδή υπάρχει άφθονο στις θάλασσες, από την άλλη όμως μας κάνει ζημιά στα δίχτυα”, μας είπε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθάλασσας Κεραμωτής Καβάλας, Μίλτος Παρασχάκης.

Οι παράκτιοι αλιείς ψαρεύουν τα μπλε καβούρια είτε με δίχτυα που έχουν πολύ μικρά μάτια, είτε -συνήθως- με παγίδες, ωστόσο αυτοί της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαμαρτύρονται για τη ζημιά, ενώ οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού υποστηρίζουν ότι τους διαλύουν τις αρμαθιές με τα όστρακα.

“Εχουμε εντοπίσει την αύξηση του πληθυσμού των μπλε καβουριών από πέρσι και σε επικοινωνία που είχαμε με τη Διεύθυνση Αλιείας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσαμε να το ψάξουμε, γιατί στις λιμνοθάλασσες του θρακικού πελάγους είναι συχνά ενοχλητικό το φαινόμενο”, μας ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ (ΙΝΑΛΕ), Αργύρης Καλλιανιώτης.

Για τον λόγο αυτόν διοργανώνεται στις 28 του μήνα, στην Καβάλα, ημερίδα για τα προβλήματα των αλιέων και ένα από τα θέματα θα είναι τα μπλε καβούρια.

Από το Μεξικό στον Θερμαϊκό
Πανάκριβος και εκλεκτός μεζές

Φέτος το καλοκαίρι οι “Ιταλοί” κατέκλυσαν το Αιγαίο. Τα μπλε καβούρια έφτασαν μάλιστα κατά χιλιάδες και στην άλλη μεριά του Αιγαίου στον κόλπο της Σμύρνης όπου συμπεριελήφθησαν σε όλα τα μενού των παραλιακών ξενοδοχείων.

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο πληθυσμός τους στον Αμβρακικό κόλπο, στις εκβολές του Πηνειού, στον Θερμαϊκό κόλπο και στο θρακικό πέλαγος. Τα μπλε καβούρια ευδοκιμούν στις ΗΠΑ και στον κόλπο του Μεξικού. Θεωρείται μεζές αντίστοιχος του αστακού και κοστίζει πανάκριβα, επειδή είναι εξαιρετικά σπάνιο είδος. Στην Ελλάδα συναντάται σε λιμνοθάλασσες ή περιοχές με εκβολές ποταμών όπου τα νερά είναι ρηχά και με χαμηλή αλατότητα. Τρέφονται με μικρά ψάρια και φυτικό υλικό.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ (ἔθνος)

Ἂς σοβαρευθῶ ὅμως καλλίτερα…

Τὰ καβούρια, μὰ καὶ γενικότερα κάθε ζωντανὸ πλᾶσμα, τὰ τελευταῖα χρόνια κάτι ….παθαίνει! 

Πρὸ μερικῶν ἑβδομάδων φάλαινα ἐπαρουσιάσθη στὸν κόλπο τῶν Ἀλκυονίδων. Ἐπίσης χελώνα Καρέτα-Καρέτα στὸν ἴδιο κόλπο. (Μαρτυρίες κατοίκων.) 

Ἀλλοῦ, ἄλλα… 

Κάποιοι θέλουν νὰ τὰ ἀντιμετωπίζουν ὅλα αὐτὰ ὡς τυχαῖα κι ἀνεξάρτητα ἀπὸ τὰ γενικότερα φυσικὰ φαινόμενα. 

Ἐγὼ πάλι ὄχι. Δὲν τὰ θεωρῶ διόλου ἄσχετα καὶ διόλου ἀνάξια προσοχῆς! 

Ἐὰν λάβουμε ὑπ’ ὄψιν μας τὴν ἱκανότητα κάθε ζωντανοῦ πλάσματος νὰ ἀκολουθῇ αἰώνων χαραγμένους δρόμους, δρόμους ποὺ κάθε πρόγονός του ἐπίσης ἀκολούθησε… Κι ἐὰν λάβουμε ἐπίσης ὐπ’ ὄψιν μας ὅτι ἀρκετὰ ἀπὸ αὐτὰ τὰ πλάσματα χάνουν τὴν «πυξίδα» τους καὶ περιφέρονται γενικῶς κι ἀορίστως κάπου μέσα στὶς θάλασσες, μὲ κίνδυνο νὰ πεθάνουν ταχύτατα… Κι ἐὰν παρατηρήσουμε τὴν συχνότητα τοῦ φαινομένου….

Τότε, κατ’ ἐμὲ πάντα, αὐτὸ δὲν εἶναι διόλου τυχαῖον. 

Κι ἐφ’ ὅσον ὅλα αὐτὰ τὰ πλάσματα ἔχουν μίαν δική τους «πυξίδα» ποὺ τὰ κατευθύνει… Κι ἐφ’ ὄσον ὀ μαγνητικὸς πόλος τῆς Γῆς ἔχει πρὸ πολλοῦ «τρελλαθεῖ» καὶ ταξειδεύει πρὸς …ἄγνωστον κατεύθυνσιν…. Ἀναρωτιέμαι ἐὰν ἔχουν σχέσι τὰ ταξείδια πρὸς τὸ …ἄγνωστον τῶν ἐμβίων μὲ τὸ ἐπίσης ταξείδι πρὸς τὸ ἄγνωστον τοῦ  μαγνητικοῦ μας πόλου… Λέω… Μήπως…

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

3 thoughts on “Τὰ καβούρια ποὺ μᾶς ἦλθαν…

    • Καλῶς τον. Θέμα; Γενικῶς γιὰ τὰ σμήνη ἢ κάτι πιὸ συγκεκριμένο; (Εἶναι κάτι ποὺ ἐρευνῶ τώρα τελευταῖα.)

Leave a Reply