Τμήματα τοῦ δορυφόρου ἴσως καταπέσουν σέ Ἑλληνικό έδαφος

Κομμάτια από έναν ερευνητικό δορυφόρο της NASA ενδέχεται να καταπέσουν στη Γη νωρίς το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος. Αδιευκρίνιστο παραμένει το ακριβές σημείο πρόσκρουσης στη Γη, το οποίο υπολογίζεται σε μία ζώνη από τις 57 μοίρες βόρεια ως τις 57 μοίρες νότια, περιοχή που περιλαμβάνει και την Ελλάδα. 

Επίσης, δεν είναι γνωστή η ακριβής ώρα της πρόσκρουσης του δορυφόρου Upper Atmosphere Research Satellite (UARS). Ενώ αρχικά αναμενόταν ότι θα συμβεί αργά το βάδυ της Παρασκευής, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μάλλον αυτό θα γίνει νωρίς το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου αναμένεται να καεί κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα και να καταστραφεί.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αντέξουν κάποια κομμάτια -πιθανότατα 26, βάρους 544 κιλών- και να πέσουν στο έδαφος σε μία ζώνη μήκους 400-500 χιλιομέτρων.

Καθώς όμως το μεγαλύτερο μέρος των πιθανών περιοχών πρόσκρουσης καλύπτεται από θάλασσα, είναι πιο πιθανό να πέσουν μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ο κίνδυνος για τη ζωή ενός ανθρώπου είναι 1 προς 3.200, αρκετά μικρός για να προκαλεί ανησυχία.

«H πιθανότητα να χτυπήσει έναν άνθρωπο είναι περίπου μία στα 20 τρισεκατομμύρια», τόνισε στο BBC ο δρ Ρόμπερτ Μάσεϊ, στέλεχος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.

Σε κάθε περίπτωση, η NASA προειδοποιεί τους πολίτες να μην αγγίξουν τα κομμάτια που τυχόν θα βρίσκονται στο έδαφος και να ειδοποιήσουν αμέσως τις Αρχές. (τά νέα)  

Ἄλλο καί τοῦτο πάλι. Ἀπό ἀλλοῦ τήν περιμένουμε καί ἀπό ἀλλοῦ θά μᾶς ἔρθῃ; 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Τμήματα τοῦ δορυφόρου ἴσως καταπέσουν σέ Ἑλληνικό έδαφος

Leave a Reply