Παιδικὰ καθίσματα: πλήρη χημικῶν καταλοίπων!

Ὁ τρόπος ἐπεξεργασίας ἐνὸς ὑφάσματος σήμερα περνᾶ ἀπὸ τὴν χρήσι πολλῶν καὶ βαρέων στοιχείων. Στοιχεῖα ποὺ τοὐλάχιστον γιὰ τὴν ὑγεία τῶν παιδιῶν (καὶ δὴ βρεφῶν) εἶναι ἐξαιρετικὰ ἐπικίνδυνα.

Επικίνδυνα χημικά υλικά σε πάνω από τα μισά παιδικά καθίσματα

Τα παιδικά καθισματάκια αυτοκινήτου είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ κάθε γονιού για τις ασφαλείς μετακινήσεις των παιδιών του. Όμως η επιλογή και η αγορά του σωστού καθίσματος αποτελεί δύσκολη απόφαση και κρύβει παγίδες που πολλοί μπορεί να μην τις έχουμε καν υπόψη.

Ο οργανισμός Healthy Stuff έχει ξεκινήσει από το 2008 μια έρευνα και υποβάλλει κάθε χρόνο τα καθίσματα που διατίθενται στην αγορά σε διάφορα τεστ. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν προσφάτως για το 2011, μόνο χαρούμενα δεν είναι και πρέπει να κάνουν τους γονείς να ανησυχούν ακόμη περισσότερο για το που βάζουν να κάθ0νται τα παιδιά τους.

Σε περισσότερο από τα μισά καθισματάκια ανιχνεύτηκαν συστατικά χημικών ουσιών που είναι γνωστά ή πιθανόν να προκαλέσουν επιβλαβείς για την υγεία επιπτώσεις.

Το καλό νέο της υπόθεσης είναι ότι από τότε που οργανισμός ξεκίνησε τα τεστ μέχρι τα φετινά αποτελέσματα, η μέση κατάταξη των καθισμάτων έχει βελτιωθεί κατά 64%.

Ο οργανισμός ελέγχει τα καθίσματα για παρουσία του συστατικού βρωμίου που δείχνει την παρουσία βρωμιούχων επιβραδυντικών φλόγας, επίσης χλωρίου, μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων μέταλλα όπως αντιμόνιο, αρσενικό, χρώμιο, κοβάλτιο, χαλκό, υδράργυρο και κασσίτερο. Παρακάτω μπορείς να δεις τη λίστα με τα περισσότερο και λιγότερο τοξικά καθίσματα. (polis press)

Ο πίνακας με την κατάταξη των παιδικών καθισμάτων:

Μὴ ξεχνᾶμε πὼς τὰ αὐτοκίνητα ἐκτίθeνται σὲ ἀκραῖες θερμοκρασίες. Ἀκόμη καὶ τὰ πιὸ ἀκίνδυνα ὑλικὰ μετουσιώνονται κάποιες φορὲς καὶ καταντοῦν ἑστίες σοβαρῶν προβλημάτων ὑγείας. 

Ἐὰν συνυπολογίσουμε τὸ γεγονὸς τῆς κατασκευῆς τῶν πλείστων ἐξ αὐτῶν στὴν Κίνα, χώρα ποὺ οἱ κανόνες ὁρίζονται ἀπὸ μὴ ….ὕπαρξι κανόνων, τότε τὸ πρόβλημα μεγαλώνει.  

Προσωπικῶς ἐλέγχω ὅσο τὸ δυνατὸν περισσότερο τὴν προέλευσι τοῦ ὑφάσματος. Γνωρίζω τὰ προβλήματα ποὺ ἀφήνουν τὰ κατάλοιπα τῶν χρωμάτων στὸ ἀνθρώπινο σῶμα. Καὶ ἐπαναλαμβάνω, κυρίως τῶν παιδιῶν. 

Φιλονόη.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Παιδικὰ καθίσματα: πλήρη χημικῶν καταλοίπων!

  1. Μια καλή λύση για ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτέλεια να “ελέγχουν το ύφασμα” γιατί το σωστό υλικό είναι πανάκριβο, είναι ένα απλό βαμβακερό παπλωματάκι από κάτω από το κορμάκι του μωρού. Τι σοφές ήταν οι γιαγιάδες μας που έφτιαχναν τέτοια από χασέ και τα “καπλάντιζαν”, όπως έλεγαν, στο χέρι!!!

Leave a Reply