Ποιές εἶναι οἱ συμμορίες τοῦ τρόμου

Ποιές εἶναι οἱ συμμορίες τοῦ τρόμουἘπανέρχομαι, σήμερα, στό θέμα τῆς ἐγκληματικότητος διότι ἀντιλαμβάνομαι ὅτι ἀπασχολεῖ τούς περισσοτέρους ἐξ ἡμῶν. Καλό εἶναι νά ξέρουμε μερικά πράγματα. Ἀχρείαστα νά εἶναι.

Ο δεκάλογος για την αντιμετώπιση των ληστάρχων.

Αντιμέτωποι με κακοποιούς που δεν διστάζουν να παραβιάζουν πόρτες ακόμα και μέρα μεσημέρι βρίσκονται όλο και περισσότεροι πολίτες. Τα μέλη των συμμοριών που σπέρνουν τον φόβο στα σπίτια δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να πυροβολήσουν όσους διανοηθούν να αντιδράσουν.

Τέσσερις είναι οι κυριότερες συμμορίες των ληστών που μπαίνουν τις νύχτες στα σπίτια της βορειοανατολικής Αττικής και κλέβουν χρήματα και τιμαλφή από τους έντρομους ιδιοκτήτες τους. Όπως λένε οι αστυνομικοί που ερευνούν τις υποθέσεις αυτές, η μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη είναι η αλβανική και ακολουθούν η ρουμάνικη, η ρώσικη και η πολωνική.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», πρόκειται για εξαιρετικά οργανωμένες συμμορίες, τα μέλη των οποίων διαθέτουν γνώσεις ακόμα και για ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, αν και η εμπειρία δείχνει ότι σπάνια χτυπούν σπίτια με συναγερμούς. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ποικίλλουν, αλλά συνήθως ο μέσος όρος φθάνει τα τριάντα χρόνια, αφού, όπως λένε οι αστυνομικοί, «εκτός από τις γνώσεις στα ηλεκτρονικά και στις διαρρήξεις κλειδαριών, χρειάζεται και ευελιξία για να ανέβεις σε μπαλκόνια…».Τα μέλη της αλβανικής συμμορίας προτιμούν, κυρίως, χρήματα και τιμαλφή, ενώ οι Ρουμάνοι και οι Πολωνοί αρπάζουν ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές.

Η συμμορία των Αλβανών εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα σκληρή και χαρακτηρίζεται επικίνδυνη και αδίστακτη, ενώ τα μέλη της διαπνέονται από έντονη εθνοτική συνείδηση. Παράλληλα, τους χαρακτηρίζει ισχυρό αίσθημα συλλογικής ταυτότητας, με συνέπεια να υπάρχει ισχυρή αλληλεγγύη και προστασία.

«Όταν συλληφθεί κάποιος, δεν αποκαλύπτει τίποτα σχετικά με τα άλλα μέλη της ομάδας του», λέει αξιωματικός της Ασφάλειας.

Οι Ρουμάνοι διαρρήκτες συνήθως, αποθηκεύουν σε σπίτια που νοικιάζουν πολλές από τις κλεμμένες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και τις διαθέσουν σε κλεπταποδόχους.

Ἐπίσης, φροντίζουν να… εξοπλίζουν και τα σπίτια των δικών τους στη χώρα τους, αποστέλλοντάς τους πολλά από τα κλοπιμαία ταχυδρομικά.

Οι Ρώσοι και οι Πολωνοί που εισβάλλουν τις νύχτες στα σπίτια οικογενειών χαρακτηρίζονται από τους αστυνομικούς ως οι πλέον… «επιστημονικά καταρτισμένοι» από τα μέλη συμμοριών των άλλων εθνικοτήτων.

Δεκάλογος

Τι πρέπει να προσέχουμε

1 Η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία απέναντι σε κάθε άγνωστο είναι το πρώτο μέτρο προστασίας κάθε πολίτη.

2 Το βράδυ καλό είναι να κλειδώνετε την πόρτα εισόδου της πολυκατοικίας, αφού είναι πολύ πιο δύσκολο για κάποιον να παραβιάσει κλειδωμένη κλειδαριά παρά μία πόρτα που έχει απλά κλείσει.

3 Όσοι μένετε σε χαμηλούς ορόφους, κάτω από το μπαλκόνι μην τοποθετήσετε αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως «σκαλοπάτι» από διαρρήκτη για να ανέβει στο διαμέρισμά σας.

4 Η είσοδος της οικίας πρέπει να είναι πάντα καλά φωτισμένη.

5 Μην αναφέρετε σε κανέναν ότι έχετε αγοράσει κάποιο πολύτιμο αντικείμενο.

6 Μην αφήνετε στο σπίτι τιμαλφή και χρήματα.

7 Τοποθετήστε συναγερμό, καθώς επίσης μία ή και περισσότερες ασύρματες κάμερες.

8 Ένας σκύλος, πίσω από κλειστή πόρτα, λειτουργεί μόνο με το γάβγισμά του πάντα αποτρεπτικά για κάθε επίδοξο ληστή.

9 Ξεχάστε ό,τι έχετε δει στις… ταινίες και θυμηθείτε ότι απέναντι στον εισβολέα το πρώτο πράγμα που έχει πάντα αξία είναι η ζωή σας και η ζωή των δικών σας ανθρώπων.

10 Εάν αποφασίσετε να φύγετε για κάποιες ημέρες από το σπίτι σας, γνωστοποιήστε το στους γείτονες προκειμένου να προσέχουν για τυχόν ύποπτες κινήσεις. (τσεκουρᾶτοι) 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Ποιές εἶναι οἱ συμμορίες τοῦ τρόμου

  1. Ὅταν βάζω μεγαλύτερες κλειδαριές, σιδεριές κλπ, τὸ μόνο ποὺ καταφέρνω εἶναι ἡ ἐκπαίδευση τοῦ κλέφτη.
    Ἄμεση ἐπαναφορὰ τῆς θανατικῆς ποινῆς γιὰ τὴν ἔνοπλη ληστεία μὲ φόνο.
    Ἄν δὲν μπορεῖ νὰ γίνει αὐτὸ (ἐπειδὴ εἴμαστε γραικύλοι), τότε, ἐνέδρες ἐκπαιδευμένων ἐνόπλων στὶς ὁποῖες θὰ φονεύονται οἱ κακοποιοὶ σὲ “ἀνταλλαγὴ πυροβολισμῶν”.
    Μόλις χαθοῦν τὰ πρωτοπαλίκαρα θὰ λάβουν τὸ μήνυμα καὶ οἱ ὑπόλοιποι.

Leave a Reply