Παράγω, ἀνταλλάσσω, δωρίζω.

Μία κίνησις ἀρκούντως ἐνδιαφέρουσα. Δὲν εἶναι ἡ πρώτη, ἀλλὰ εἶναι σημαντικὴ κι αὐτή ὅπως ὅλες οἱ ἄλλες ἀντίστοιχες. 

Στὸν Βόλο καὶ στὴν Κομοτηνὴ ἔχουν «κόψει» δικό τους νόμισμα, ποὺ καμμίαν σχέσι δὲν ἔχει μὲ τὸ κρατικό. Βασίζονται κυρίως στὴν ἀνταλλαγὴ καὶ στὴν στήριξι. 

Σὲ πολλὲς περιοχὲς τῆς Ἑλλάδος ἔχουν στήσει ἀνταλλακτήρια. 

Τώρα μία ἀκόμη προσπάθεια, μέσα ἀπὸ τὸ διαδίκτυο. 

Ἔτσι κι ἀλλοιῶς, τὰ πράγματα δυσκολεύουν. 

Ἐὰν θὰ τὰ καταφέρουμε ἐξαρτᾶται μόνον ἀπὸ ἐμᾶς. 

Μέσα στὸ ἐμας συμπεριλαμβάνεται φυσικὰ καὶ ἡ ἀλληλοστήριξις. Μὲ κάθε δυνατὸν τρόπο. 

Κρατῆστε τὴν σελίδα, κι ἀχρείαστη νὰ εἶναι.

Φιλονόη.

ΠΑΡΑΓΩ, ΑΝΤΑΛΛΑΣΣΩ, ΔΩΡΙΖΩ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Παρά πολλές και πολλοί από εμάς βιώνουμε σκληρά και βάναυσα τα αποτελέσματα της αθλιότητας και της ανικανότητας των κυβερνήσεών μας και της συμπεριφοράς των εργοδοτών μας (πρώην και νυν). Η ζωή μας έχει γίνει δύσκολη και οι βιοτικές μας ανάγκες δεν καλύπτονται ή κινδυνεύουν άμεσα. 
Η κοινωνική οργάνωση για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών μπορεί να δώσει μια σκληρή απάντηση και ένα ηχηρό ράπισμα στην κυβέρνηση και κυρίως μπορεί να μας διασώσει και να μας δώσει τη δυνατότητα να ελπίζουμε βάσιμα πως η Ελλάδα θα αλλάξει.
Οι απλές, αλλά σημαντικές λύσεις θα δοθούν μέσα από την αυτό-οργάνωση της κοινωνίας μέσα από τις πρακτικές της παραγωγής και ανάλωσης όσων μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι και να το μοιραζόμαστε, χωρίς αισχροκέρδειες και Φ.Π.Α. . Για τον σκοπό αυτό σας δίνουμε ένα μοντέλο οργάνωσης:
Α.        Ελάτε σε επαφή με φίλους και γνωστούς σας 
Καλέστε τους γνωστούς και συνεννοηθείτε μαζί τους για το τι παράγετε ή μπορείτε να παραγάγετε ή να φτιάξετε μόνοι σας. Ρίξτε τους την ιδέα !!!.
Τρόφιμα ή υπηρεσίες είναι πράγματα που μπορούν στην Ελλάδα να παραχθούν εύκολα και να παρασχεθούν φθηνά. Μάθε τέχνη κι άστηνε και εάν πεινάσεις πιάστηνε … . Πάντα ανάμεσά μας θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την γνώση της καλλιέργειας ή της παροχής υπηρεσιών (π.χ. ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, υδραυλικοί κλπ. ). 
Ας δηλώσει ο καθένας τι μπορεί να κάνει και ποιες δυνατότητες έχει και ας δημιουργήσετε ένα κατάλογο που θα μοιραστεί σε όλους.
Β.        Οργανώστε την παραγωγή
            Εάν κάποιος ήδη παράγει μπορεί να το δηλώσει και να ξεκινήσει να ανταλλάσσει ή να δωρίζει αγαθά στους υπόλοιπους. Μπορεί επίσης να διαθέσει ένα μέρος την ή όλη για κοινή καλλιέργεια με άλλους, να τους δώσει την δυνατότητα να παραγάγουν και αυτοί αγαθά. 
Εάν κάποιος ή κάποιοι κατέχουν γη καλλιεργήσιμη σε σχετικά κοντινή απόσταση (ώστε να μην είναι ασύμφορη η μετάβαση) οργανώστε ομάδες παραγωγής που θα μοιραστούν το κόστος. Βασικά το μεγαλύτερο κόστος είναι η μετακίνηση για αυτό υπολογίστε το καλά πριν ξεκινήσετε. Τα εργαλεία είναι σχετικά φθηνά και με περίπου 30 Ευρώ μπορεί να έχετε τα πρώτα απαραίτητα. Προτιμήστε όσα εργαλεία παράγονται από ελληνικά χέρια, όσα απέμειναν …  Μην είστε απόλυτοι στους υπολογισμούς διαμοιρασμού του κόστους στα μέλη της ομάδας, κάποιοι μπορεί να μην έχουν ούτε καν για αυτό το έξοδο. Αυτοί μπορούν να προσφέρουν παραπάνω εργασία.
Σκεφτείτε τι μπορείτε να παραγάγετε, π.χ. μαρούλια, χόρτα, κρεμμύδια, φακές, λάχανα, φασόλια, ντομάτες, μελιτζάνες, μπρόκολα και χίλια δυο άλλα φυτά, σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ψάξτε στο διαδίκτυο και αλλού για συμβουλές ως προς την παραγωγική διαδικασία. Φίλοι μας γεωπόνοι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και παραθέτουν αναλυτικές πληροφορίες.
Επιλέξτε τους σπόρους και τα φυτά. Φροντίστε να αποφύγετε μεταλλαγμένα και υβρίδια. Υπάρχουν σπόροι βιολογικοί, αλλά και σωζόμενοι από παραγωγούς και οργανώσεις ανθρώπων. Κάντε μία έρευνα στο διαδίκτυο και στους τόπους παραγωγής. Εάν είσαστε τυχεροί μπορεί να σας δώσουν και δωρεάν κάποια φυτά ή σπόρους (ήδη οργανώσεις σε όλη την χώρα το πράττουν). Η ποιότητα του παραγόμενου θα σας δώσει και μία παραπάνω ευχαρίστηση.
Εάν έχετε την δυνατότητα να έχετε οικόσιτα ζώα (π.χ. κότες, κουνέλια κλπ.) υπάρχουν σύγχρονες μέθοδοι με τις οποίες δεν χρειάζεται να ταΐζετε τα ζώα σας κάθε ημέρα. Βεβαίως ο κίνδυνος κλοπής είναι για όλα υπαρκτός για αυτό φροντίστε να τα ασφαλίζετε και να μην φαίνονται από σημεία διέλευσης (π.χ. από το δρόμο).
Μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο, αλλά και να στηρίξετε την εκτροφή των ζώων με προϊόντα που παράγετε (π.χ. στάρι, καλαμπόκι).
Εάν κάποιοι έχουν καλή γνώση κάποιας τέχνης ή τεχνικής (βαφείς, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, μοδίστρες κλπ.). και προσφέρονται να ενταχθούν μην τους αγνοήσετε αλλά εντάξτε τους στις ομάδες σας. Είναι χρήσιμοι !!!.
Οσοι και κυρίως όσες γνωρίζουν να κατασκευάζουν ρούχα, όπως πλεκτά, είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο να ενταχθούν, αλλά και να διδάξουν τους υπόλοιπους.
Ακόμα και η μετάβαση στον τόπο παραμονής, αλλά και η διαδικασία ομαδικής παραγωγής μπορεί να προσφέρει αφάνταστη ψυχαγωγία και είναι και αυτή ένα κίνητρο.
Καταγράψτε κάθε τι χρήσιμο, προϋπολογίστε το κόστος, οργανωθείτε και ξεκινήστε. 
Γ.         Οργανώστε και ορίστε την ανταλλαγή
Βασικός σκοπός είναι να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Εάν μια μικρή ομάδα ανθρώπων σκοπεύει να παράγει για να μοιράζεται η ίδια όσα παράγει το ζήτημα είναι απλό και δεν χρειάζεται να γραφτεί τίποτα παραπάνω. Θα τα βρείτε μόνοι και μόνες σας. Αυτό για εμάς είναι προτιμότερο καθώς διευκολύνει τον διαμοιρασμό των αγαθών.
Εάν υπάρχει εξ ανάγκης ή εκ του αριθμού και των δυνατοτήτων των μετεχόντων η ανάγκη ανταλλαγής καλό είναι να συμφωνήσετε από πριν τους όρους, τις βασικές «ισοτιμίες» για να υπάρχει ένα αρχικό μέτρο και να μην υπάρχουν διαφωνίες αργότερα. Βέβαια οι συμφωνίες μπορεί να γίνονται και μετά, ανάλογα με το τι ανταλλάσσεται.
Δημιουργήστε από πριν μια δικαιοδοτική ομάδα, η οποία θα αποφασίζει σε περίπτωση διαφωνιών. Διαλέξτε για αυτή τους πιο ανεπηρέαστους από γνωριμίες.
            Ανακοινώστε την προσπάθεια και σε άλλους για να αποκτήσετε ευρύτητα και δημιουργήστε ένα blog στο διαδίκτυο (είναι πανεύκολο και κυρίως είναι δωρεάν), ώστε να μπορείτε να μεταφέρετε τις εμπειρίες σας, αλλά κυρίως να μπορούν να δημοσιεύονται οι προσφορές ανταλλαγής και το τι ζητά ο καθένας.
Είναι και αυτό απαραίτητο και χρήσιμο. Εμείς κάνουμε το ξεκίνημα με το blog : …. και καλούμε όλους να δηλώνουν εκεί σε κάθε περίπτωση τις έχουν, τι μπορούν να παραγάγουν, να ανταλλάξουν, να δωρίσουν για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, συγκέντρωσης των συμμετοχών, ανταλλαγών, συνεννόησης, συντονισμού και οδηγιών για την ρύθμιση των θεμάτων που αναγκαστικά θα προκύψουν, μεταφοράς εμπειριών και απόψεων. Μπείτε συνεπώς στο *** και αρχίστε, ακόμα και πληροφορώντας τους άλλους.
            Δείξτε ανθρώπινο πρόσωπο. Πληροφορηθείτε για ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα επιβίωσης και εντάξτε τους στις ομάδες. Εάν υπάρχουν άνθρωποι ανήμποροι (π.χ. ηλικιωμένοι) βοηθείστε τους χωρίς αντάλλαγμα. Είναι πολύ σημαντικό για όλους και δίνει τεράστια ψυχική δύναμη και χαρά.
Αν έχετε κάτι να δωρίσετε δηλώστε το και αυτό, μπορεί να πιάσει τόπο αντί να γίνει σκουπίδι ή να σαπίσει … .
Δ.        Αποτελέσματα
Εξασφαλίζετε την ζωή σας, την επιβίωσή σας και μία καλύτερη ποιότητα, ενώ παράλληλα οι πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων. Τόσο από την αποφυγή της αισχροκέρδειας, όσο και από την μα ανάγκη πληρωμής του αισχρού Φ.Π.Α. και της λοιπής φορολογίας, η εξοικονόμηση για τον άνθρωπο, την κοινωνία και την οικογένεια μπορεί να είναι τεράστια.
Δημιουργούνται θεσμοί κοινωνικής ενότητας και δίκτυα. Αναπτύσσονται οι σχέσεις και οι γνωριμίες των ανθρώπων και η λέξη κοινωνία αποκτά έννοια και ουσία ξανά.
Ακόμα και για όσους απλά θέλουν να αντισταθούν στην αισχροκέρδεια και στην ανάλγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης υπάρχουν σαφή κίνητρα: η ανταλλαγή είναι δίκαιη και δεν έχει φορολογία … .
Δημιουργείστε και παράγετε, οργανωθείτε γιατί χανόμαστε
Είναι η μόνη λύση !!!. (παράγω-ἀνταλλάσσω-χαρίζω)
Ἐπίσης μπορεῖτε νὰ διαβάσετε καὶ νὰ δικτυωθεῖτε ἀναλόγως:
Κι ἄλλα πολλὰ σὲ ἀρκετὲς μάς γειτονιές.
Κάτι ξεκινᾶ. Οὐσιαστικῶς ξεκινᾶ ἡ ἀναδόμησις τῆς κοινωνίας μας ἀπὸ τὴν βάσι. (Μία καὶ ἡ «κορυφὴ» εἶναι ἄχρηστη κι ἀνεπαρκής!) 
Σὲ πρώτη φάσι ἂς τὰ ἔχουμε ὑπ’ ὄψιν μας.
Ἐὰν περάσουμε, ἐμεῖς, οἱ κάτοικοι τοῦ κλεινοῦ ἄστεως, σὲ ἄλλες δράσεις, ὅπως γιὰ παράδειγμα τὴν καλλιέργεια τῆς τροφῆς μας στὴν ταράτσα, τὴν αὐτοδυναμία μας στὸ ῥεῦμα καὶ κάποια ἄλλα ποὺ κατὰ καιροὺς προτείνονται ἀπὸ πολλὲς ἱστοσελῖδες, τότε θὰ κερδίσουμε τὸ μέγιστον! 
Γκρέμισμα τοῦ κρατικοῦ μηχανισμοῦ καὶ ἀναδόμησι οὐσιαστική, βασιζομένη στὴν πρωτογενὴ παραγωγή. Δῆλα δή στὴν αὐτοδυναμία μας. 
Τί λέτε; Δὲν εἶναι ἐκπληκτικὴ ἰδέα;
(Βέβαια τώρα μὲ διαβάζουν καὶ κάποια νούμερα, οὖρὲς τῶν κουδουνισμένων. Δὲν βαριέστε… Ποιός τοὺς ὑπολογίζει αὐτούς; Ἔτσι κι ἀλλοιῶς κι αὐτοὶ ἔκπτωτοι εἶναι… Καὶ ὑπὸ …ἀφανισμόν!!!)
 Υ.Γ. Δεσμεύομαι ἐντὸς τῶν ἐπομένων ἑβδομάδων νὰ διατηρῶ στὴν σελίδα, σὲ ἐμφανὲς σημεῖον, προτάσεις καὶ λύσεις ἀνταλλακτικότητος καὶ αὐτοδυναμίας. Ἐλπίζω νὰ φανοῦν  χρήσιμες.

Τὸ κύριον μέρος τῆς ἀναρτήσεως τὸ ὀφείλω στὸν φίλο τοῦ ἱστολογίου Ἀνδρομέδιο. Τὸν εὐχαριστῶ.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Παράγω, ἀνταλλάσσω, δωρίζω.

  1. Αὐτὴ ἐξάλου εἶναι καὶ ἡ γνησία, ἡ πρωτογενὴς μορφὴ συναλλαγῶν ἡ ὁποία σύν τοῖς ἄλλοις ἔχει καὶ ἔν ἐπιπλέον θετικὸν στοιχεῖον. Ἀποραρρύνει τοὺς κερδοσκόπους!

Leave a Reply