Οἱ ΗΠΑ ἀντεπιτίθενται!

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για «εμπορικό πόλεμο»

<!—->

KINΔYNOΣ έναρξης ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα ελλοχεύει μετά την απόφαση της Γερουσίας να επιβάλλονται δασμοί σε προϊόντα χωρών που συντηρούν σε χαμηλά επίπεδα την ισοτιμία του νομίσματός τους. Οπως είχε προαναγγελθεί, τελικά η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο σχετικά με την επιβολή δασμών, με 63 ψήφους υπέρ και 35 κατά. Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου έχει ως αποδέκτη την Κίνα, της οποίας το εθνικό νόμισμα, το γουάν, διατηρείται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα ισοτιμίας έναντι του δολαρίου. 

Σημειώνεται ότι το 60% των κινεζικών εξαγωγών κατευθύνεται στην αγορά των ΗΠΑ. Η απόφαση του Κογκρέσου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο προειδοποίησε για «εμπορικό πόλεμο». Οι κινεζικές αρχές επικρίνουν την Ουάσιγκτον ότι με το νομοσχέδιο αυτό ουσιαστικά εφαρμόζει μέτρα προστατευτισμού των αμερικανικών προϊόντων. Το επόμενο βήμα για την τελική έγκριση του νομοσχεδίου θα γίνει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μπόνερ, έχει δηλώσει ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να εμπλακεί άμεσα σε μια συζήτηση η οποία φορά τη συναλλαγματική πολιτική πολιτικής μιας άλλης χώρας. 

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να πείσει την κυβέρνησή του να μην υιοθετήσει τελικά τη νομοθεσία επιβολής κυρώσεων στην περίπτωση που δεν ανατιμηθεί του γουάν. (Ἕλληνες φορολογούμενοι)

Ἀρίστη κίνησις! Καὶ θὰ ἦταν ἀκόμη καλλιτέρα ἐὰν τολμοῦσαν βαρυτάτη φορολόγησιν. 

Ἀλλὰ ξεκίνησαν νὰ βλέπουν τὸ πρόβλημα καὶ ἀπεφάσισαν νὰ τὸ ἀντιμετωπίσουν. 

Στὴν Εὐρώπη βέβαια τὰ ζᾶ μας πᾶν ἀργᾶ…

Ἰδίως ἐδῶ, στὸ Ἑλλαδοξεφτιλιστάν.

Γιὰ νὰ δοῦμε… Θὰ τολμήσουν τὰ κουδουνισμένα νὰ πράξουν τὰ αὐτονόητα; Ἢ θὰ τοὺς πάρουν στὴν πλάτη τὰ ἀργᾶ ζᾶ καὶ θὰ πᾶαααανε καλιά τους;

Φιλονόη. 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply