Ἡ Κύπρος μᾶς κάνει «ἰδιαίτερα».

 

Μόνον αὐτὸ δὲν εἴχαμε. 

Ἀλλὰ ἀπὸ τὴν ἄλλην, τὸ χρειαζόμεθα.

Διότι κακὰ τὰ ψέμματα. Ὁ Καταστρόφιας κάνει ζημιὲς ἀλλὰ οἱ Κύπριοι φροντίζουν τὸ συμφέρον τους συστηματικότατα. Κι ἐὰν αὐτὸ ἀπαιτῇ νὰ γίνουν ἰδιαίτερα μαθήματα, τότε νὰ μαντρώσουμε τὰ κουδουνισμένα καὶ νὰ τὰ στείλουμε. Διότι ἔως νὰ καταφέρουμε νὰ τὰ ξεφορτωθοῦμε, ἴσως κάτι μάθουν. Ἴσως λέμε… Ποὺ δὲν τὸ βλέπω…

Φιλονόη

“Φροντιστήριο” Κύπρου στην Ελλάδα:”Έτσι θα ορίσετε ΑΟΖ”!

 Γραπτές εισηγήσεις για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα στον καθορισμό των αποκλειστικών της ζωνών για έρευνες και γεωτρήσεις για εξεύρεση φυσικού αερίου, υπέβαλε στον Έλληνα υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλων Κασίνης.
Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κασίνης σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να δηλώσει και να προχωρήσει έως το τέλος του χρόνου στην κατακύρωση προσφορών για να κάνει σεισμικές έρευνες και να καθορίσει χάρτη με τον οποίο θα δηλώνει την πρόθεσή της για κήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.

   

«Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό και θα παρουσιαστεί χάρτης, είναι ως να δηλώνεται ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχει αποκλειστική ζώνη και μεταξύ αυτής και της Κύπρου», προσθέτει.

Ο Σόλων Κασίνης είναι το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο της «ενεργειακής διπλωματίας» της Κύπρου. Γεννήθηκε το 1952 στη Ζώδια της κατεχόμενης Μόρφου και διαθέτει πτυχίο Χημικού Μηχανικού, καθώς και τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στο Μάρκετινγκ. Στο παρελθόν εργάστηκε για την Sasol Ltd και την Cyprus Petroleum Refinery. Τα τελευταία χρόνια προΐσταται της υπηρεσίας ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου και είναι επίσης Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας και του Ειδικού Ταμείου της Επιτροπής Ενεργειακών Πόρων.

   

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Έλληνα υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και στο ερώτημα αν έχει κάποιες εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα νότια και νοτιανατολικά της Κρήτης, καθώς και στην περιοχή του Ιονίου πελάγους, ο κ. Κασίνης απάντησε επιφυλακτικά, λέγοντας: “Πρέπει από πλευράς Ελλάδος να κάνουν ουσιαστικές σεισμικές έρευνες τις οποίες αν δεν τις μελετήσω δεν μπορώ να εκφέρω εκτίμηση”.

    Πριν από τη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κασίνης δέχτηκε στο Γραφείο του τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (Γ.Ε.Ν.Ε.) Κωστή Σταμπολή, ο οποίος τον προσκάλεσε τον Νοέμβριο στην Αθήνα για να μιλήσει σε ένα συνέδριο καθώς και σε ένα άλλο που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο.

   

Σε ερώτηση πως θα αντιδράσει η Κύπρος στην περίπτωση που η Τουρκία αρχίσει έρευνες και ή γεωτρήσεις , σύμφωνα με χάρτη της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων, σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου, τα οποία γειτνιάζουν με την ΑΟΖ της Αιγύπτου, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής και εθνικής σημασίας και ότι δεν τυγχάνει του δικού του χειρισμού. “Το τι έχω πει γι’ αυτό το θέμα και το δήλωσα και δημόσια σε πάρα πολλές διαλέξεις μου είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε κενά πίσω μας και έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό -έστω και τώρα είναι καλά- να κάνουμε άμεσα το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων, έτσι ώστε να έχουμε και άλλους συμμάχους, οι οποίοι στο τέλος της ημέρας θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού”, σημείωσε.

   

Ανέφερε ότι στον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων, παρόλο που υπήρχαν αιτήσεις για τα οικόπεδα 6, 11 και 12, δόθηκε άδεια μόνο για το 12, “γιατί εμείς αυτό που ζητούμε είναι να βρούμε σοβαρές εταιρείες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από την αρχή μέχρι το τέλος”. 

   

Σε ερώτηση πως θα αντιδράσει η Κύπρος στην περίπτωση που η Τουρκία αρχίσει έρευνες και ή γεωτρήσεις , σύμφωνα με χάρτη της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων, σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου, τα οποία γειτνιάζουν με την ΑΟΖ της Αιγύπτου, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής και εθνικής σημασίας και ότι δεν τυγχάνει του δικού του χειρισμού. 

   

“Το τι έχω πει γι’ αυτό το θέμα και το δήλωσα και δημόσια σε πάρα πολλές διαλέξεις μου είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε κενά πίσω μας και έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό -έστω και τώρα είναι καλά- να κάνουμε άμεσα το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων, έτσι ώστε να έχουμε και άλλους συμμάχους, οι οποίοι στο τέλος της ημέρας θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού”, σημείωσε.

   

Ανέφερε ότι στον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων, παρόλο που υπήρχαν αιτήσεις για τα οικόπεδα 6, 11 και 12, δόθηκε άδεια μόνο για το 12, “γιατί εμείς αυτό που ζητούμε είναι να βρούμε σοβαρές εταιρείες να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από την αρχή μέχρι το τέλος”.

πηγὴ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Ἡ Κύπρος μᾶς κάνει «ἰδιαίτερα».

  1. Εὐτυχῶς ὑπάρχει καὶ ἡ Κϋπρος, ἡ μικρὰ καὶ ἀκρωτηριασμένη Κύπρος, ὡστε νὰ βγαίνῃ ἀσπροπρόσωπος ὅλόκληρος ὁ Ἑλληνισμός. Μοῦ φέρει εἰς τὸν νοῦν ἡμέρας Ἀνταλκειδίου είρήνης ὅτε οἱ “ἄλλοι” Ἕλληνες ἐγκατέλειψαν τὴν ἡρωϊκὴν Μεγαλόνησον εἰς τὴν τύχην της καὶ τὸν ἡρωϊκὸν βασιλέα τῆς Σαλαμῖνος Εἀυγόραν μόνον του εἰς τὸ ἔλεος τῆς Περσικῆς αὐτοκρατορίας. Ἐκείνου βεβαίως οὔτε ποὺ ἵδρωσε τὸ αὐτί του. Ἐξηκολούθησε μόνος του τὸν ἀγῶνα του ἐναντίον τῶν Περσῶν κατορθώσας μετὰ ἀπὸ πολλὰ ἔτη πολέμου νὰ ἐξασφαλίσῃ μίαν ἔντιμον συνθήκην εἰρήνης. Εἰς αὐτὸν τὸν σπουδαῖον ἄνδρα τῆς Ἑλληνικῆς ἱστορίας εἶχε ἀπευθυνθεῖ γραπτῶς ὁ ρήτωρ Ἰσοκράτης πρετείνων ὅπως αὐτὸς ἡγηθεῖ διὰ τὴν συνένωσιν τῶν Ἑλλήνων πρὸς ἀποσόβησιν τοῦ διαρκῶς αὐξανομένου Περσικοῦ κινδύνου, ἀλλὰ δυστυχῶς ὁ Εὐαγόρας ἐδολοφονήθη ἀπὸ ἔναν ἄλλον καλὸν, ὡς εἴθισται, Ἕλληνα. Φαίνεται ὅτι ὁ Ἰσοκράτης ἦτο κατσικοπόδαρος, διότι πῶς νὰ ἐξηγηθῆ τὸ γεγονὸς ὅτι καὶ ὅλοι οἱ ἄλλοι εἰς τοὺς ὁποίους ἀπευθύνθη ἐν σειρᾶ διὰ τὸν αὐτὸν σκοπὸν ἐδολοφονήθησαν, ὅπως ὁ Ἰάσων, ὁ τύραννος τῶν Φερρῶν καὶ ὁ Φίλιππος Β΄, ὁ πατήρ τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου;

Leave a Reply