Λύκος ἢ λαγός;

 

Ἕνας Τοῦρκος γράφει σχετικῶς μὲ τὸ Πίρι Ῥέις καὶ τὶς δράσεις τῶν γειτόνων μας.

Μὰλλον εἰλικρινῶς γράφει. Ἀλλὰ γεννῶνται πολλὰ ἐρωτήματα γιὰ τὴν στάσι τῆς γείτονος μετὰ ἀπὸ αὐτὴν τὴν ἀνάγνωσι. 

Διαβάστε με προσοχή το άρθρο ενός Τούρκου για το Πίρι Ρέις και την τουρκική εξωτερική πολιτική!

Η τουρκική εξωτερική πολιτική και το Πίρι Ρέις
του Yavuz Oğhan
Ο Πίρι Ρέις ήταν ένας από τους πιο φημισμένους ναυτικούς της Οθωμανικής ιστορίας.
Θυμόμαστε το όνομά του λόγω του ότι τις ημέρες αυτές το ερευνητικό σκάφος που φέρει το όνομά του, χρησιμοποιείται από το τουρκικό κράτος για να κάνουμε επίδειξη δύναμης στη Μεσόγειο.
Αν δει κανείς τη φωτογραφία του πλοίου, θα διαπιστώσει ότι δεν ταιριάζει καθόλου με τη δόξα και το μέγεθος του Οθωμανού ναυτικού.
Όμως, το πλοίο, που θυμίζει πιο πολύ μια ψαρόβαρκα. Έχει αναλάβει μια πολύ σημαντική αποστολή.

Είναι ο πιο σημαντικός παίκτης της “επίδειξης” που έχει σχεδιαστεί για την Ελληνοκυπριακή πλευρά.
Διεξάγει σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου. Ή για την ακρίβεια, προσπαθεί να διεξάγει έρευνες. Και αυτό γιατί με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Habertürk, ο υπεύθυνος του πλοίου λέει ότι “πλέον παίρνουμε ρίσκα και διακινδυνεύουμε”.
Τη στιγμή που θα άλλαζε η μηχανή και η γεννήτρια του πλοίου, πήρε εντολή να βγει για αποστολή. Ενώ η μηχανή και η  γεννήτρια έφθασαν και ήταν στο τελωνείο, ήλθε η διαταγή για ανάληψη αποστολής στη Μεσόγειο. Τώρα ο υπεύθυνος του πλοίου λέει ότι το Πίρι Ρέις πρέπει να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στη Σμύρνη.
Δηλαδή, είμαστε αντιμέτωποι με μια κωμικοτραγική κατάσταση.
Είπαμε στους ελληνοκύπριους σταματήστε τις ενέργειες που κάνετε για την εξόρυξη φυσικού αερίου, γιατί θα έχετε δυσάρεστες συνέπειες, όμως αυτοί δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις μας.
Τους είπαμε “Αν προχωρήσετε σε έρευνες, θα έλθουμε κι εμείς στην περιοχή”. Οι ελληνοκύπριοι και πάλι δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις μας και έστησαν την εξέδρα στη Μεσόγειο.
Τους απειλήσαμε λέγοντας να μην αρχίσουν τη γεώτρηση “γιατί αλλιώς…” όμως εκείνοι ξεκίνησαν τη γεώτρηση
Και μπροστά σε όλη αυτήν την κατάσταση, εμείς στείλαμε μια μετασκευασμένη ψαρόβαρκα που λέγεται Πίρι Ρέις να ανοιχτεί στο πέλαγος.
Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εξορύξουν το φυσικό αέριο και οι υπεύθυνοι του πλοίου δηλώνουν ότι παίρνουμε ρίσκα και διακινδυνεύουμε, λόγω της κακής κατάστασης του πλοίου.
Άλλωστε το Πίρι Ρέις, και να μην είχε προβλήματα, μόνο σεισμικές έρευνες κάνει. Οι έρευνες για το φυσικό αέριο βρίσκονται πολύ μακριά. Και αυτό σίγουρα το γνωρίζουν και οι Ελληνοκύπριοι. 
Είναι σαν να μας λένε “όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια” και δεν ασχολούνται καν με το Πίρι Ρέις, ούτε φυσικά σταματούν τη γεώτρησή τους.
Έτσι, το μόνο που μένει, είναι η ένταση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις και από τις ενέργειές μας.
Η Τουρκία, κάνει ανακοινώσεις δια στόματος ανωτάτων πολιτικών αξιωματούχων…
Αυτό είναι μόνο μια επικεφαλίδα από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που συζητούνται αυτή την περίοδο για το Κυπριακό.
Άλλοι τομείς της εξωτερικής πολιτικής που είναι προβληματικοί, είναι η στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας, όπου κόψαμε τις γέφυρες με την συριακή κυβέρνηση, προτού καν να περιμένουμε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, υπάρχει η χρησιμοποίηση της λέξης “πόλεμος” στις σχέσεις μας με το Ισραήλ, όπως και η ένταση που έχει δημιουργηθεί με το Ιράν, λόγω της απόφασης για εγκατάσταση του ραντάρ της αντιπυραυλικής ομπρέλας στην Τουκρία.
Και να σκεφτεί κανείς ότι φθάσαμε εδώ ως αποτέλεσμα της “πολιτικής μηδενικών προβλημάτων” που είχαμε πολυδιαφημίσει.
Φυσικά γνωρίζουμε ότι η Τουρκία διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία των πραγμάτων και ότι δεν ακολουθεί μια παθητική αλλά ενεργητική πολιτική.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν μασάει τα λόγια της και δε αλλάζει τη στάση της στις καταστάσεις που προκύπτουν.
Όμως, η ανάθεση στο Πίρι Ρέις, που έχει τη μορφή μιας διασκευασμένης ψαρόβαρκας, μιας τόσο σοβαρής αποστολής στη Μεσόγειο, αποτελεί μια παραφωνία.
Η κατάσταση αυτή φέρνει στην επιφάνεια μια ανισορροπία μεταξύ πράξεων και λόγων. Με άλλα λόγια, ή θα πρέπει να σταματήσουν οι δηλώσεις από τα ανώτατα κλιμάκια του κράτους και της κυβέρνησης ή θα πρέπει να αποσυρθεί το Πίρι Ρέις.
Αλλιώς, η κατάσταση καταντάει κωμική… (Ἰνφογνώμων)
Ἐὰν λάβουμε ὑπ’ ὄψιν μας τὰ σενάρια ποὺ «παίζουν» γιὰ διαμελισμὸ τῆς Τουρκίας, τότε φαντάζει ἀκόμη πιὸ ἀστεῖον τὸ περιστατικόν. Ὅμως ἴσως καὶ νὰ μὴν εἶναι ἔτσι…
Ἕνα πιθανὸ σενάριο εἶναι νὰ παραμείνῃ ἡ Τουρκία στὰ τοῦ Αἰγαίου μόνον. Κάτι τέτοιο ὅμως θὰ ἀπαιτοῦσε χρῆμα καὶ μίαν μερικὴ ἢ ὁλικὴ αὐτάρκεια. Ἐὰν λοιπὸν συμβαίνῃ κάτι τέτοιο, μᾶλλον δὲν εἶναι διόλου λαγοὶ (ὄχι ἀκόμη τοὐλάχιστον) οἱ γείτονες.
Παζάρια κάνουν. Κάτι ποὺ γνωρίζουν θαυμάσια. 
Ἐὰν πάλι δὲν τίθενται ζητήματα διαμελισμοῦ της, τότε ἔχουμε νὰ κάνουμε μὲ γελοιότητες. Οὔτε κἂν μὲ λαγούς. 
Τὰ γεγονότα τρέχουν. Συντόμως θὰ ἔχουμε καλλίτερη εἰκόνα. 
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Λύκος ἢ λαγός;

Leave a Reply