Ἕνας φρουτοχυμός…

Κάθε πρωΐ δίδει ἐνέργεια, δύναμι καὶ εὐεξία. Δίδει τὶς ἀπαραίτητες βιταμίνες γιὰ νὰ μπορέσουμε νὰ ἀντεπεξέλθουμε στὶς ἀνάγκες τῆς ἡμέρας. 

Μπορεῖ νὰ εἶναι σκέτο πορτοκάλι ἢ πολλὰ φροῦτα μαζύ. Εἶναι δικῆς μας ἐπιλογῆς. 

Ἰδίως γιὰ τὰ παιδιά, ποὺ ὁπωσδήποτε χρειάζονται πολὺ περισσότερη ἐνέργεια ἀπὸ ἐμᾶς.

Αν δεν έχετε χρόνο για τον πρωινό φρουτοχυμό σας

Το πρωί θα θέλατε να πιείτε ένα χυμό με φρούτα, αλλά δεν έχετε ποτέ χρόνο;

Υπάρχει λύση: Θα κόψετε τα φρούτα σε κομματάκια από το βράδυ και θα τα βάλετε στο ψυγείο. Ετσι το πρωί, το μόνο που θα κάνετε, θα είναι να τα βάλετε στο μπλέντερ. Είναι σημαντικό να πίνετε ένα φρουτοχυμό το πρωί, αφού θα σας δώσει ενέργεια και έχει και βιταμίνες που θα σας προστατέψουν από κρυολογήματα κλπ.
Αν στο χυμό θα βάλετε μπανάνα, για να μη μαυρίσει αν την κόψετε το βράδυ, ρίξτε μέσα λίγες σταγόνες λεμόνι. Ακόμη όμως και να μαυρίσει, δεν πειράζει, γιατί η γεύση της δεν θα χαθεί και δεν θα επηρεάσει σε τίποτα τη γεύση των άλλων φρούτων. (μέα κόλπα)

Διαφωνῶ μὲ τὴν προετοιμασία τοῦ χυμοῦ ἀπὸ τὴν προηγουμένη. Ἔχουμε μεγάλη ἀπώλεια σὲ βιταμίνες. Τὰ φροῦτα ὀφείλουμε νὰ τὰ καταναλώνουμε ἄμεσα μετὰ τὸ κόψιμο, ἐὰν θέλουμε νὰ λαμβάνουμε ὅλα τους τὰ …δῶρα.

Χρειάζονται ἐλάχιστα λεπτὰ τῆς ὥρας γιὰ νὰ στίψουμε ἕναν χυμό. Ἢ λίγο περισσότερο γιὰ νὰ πολτοποιήσουμε ἀρκετὰ φροῦτα. 

Ἐμεῖς ἀποφασίζουμε. Σὲ κάθε περίπτωσι, καλὸ θὰ μᾶς κάνῃ.

Φιλονόη.

Υ.Γ. Διὰ τοῦ λόγου τὸ ἀληθὲς, διαβᾶστε περὶ βιταμινῶν κι αὐτό:

Φρούτα: ασπίδα κατά των ιώσεων;

«Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών» παρατηρούμε πολύ συχνά να γράφετε ή να ακούγετε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η σύσταση της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών αποτελεί μια «μόδα» των τελευταίων χρόνων, η οποία μπήκε στη ζωή μας όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν πως ο δυτικός τρόπος διατροφής έχει βγάλει από την καθημερινότητά μας τα πολύτιμα συστατικά της φύσης, ενώ ταυτόχρονα έχει φέρει μαζί του πολλές χρόνιες ασθένειες. Τα τρόφιμα αυτά ωστόσο δεν είναι απαραίτητα μόνο για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, αντίθετα μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό όπλο στην καθημερινότητά μας ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα ενάντια στα κρυολογήματα!

Η «οικογένεια» των εσπεριδοειδών με πρωταγωνιστές, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ καθώς και άλλα εποχιακά φρούτα που έρχονται στο προσκήνιο αυτή την εποχή όπως το ακτινίδιο και το ρόδι αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C έχει συνδεθεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος συμμετέχοντας στην ομαλή λειτουργία πολλών παραγόντων του ανοσοποιητικού. Τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως αν και η βιταμίνη C δεν μπορεί να θεραπεύσει το κρυολόγημα, εντούτοις μπορεί να δράσει προληπτικά ενισχύοντας το ανοσοποιητικό, ενώ φαίνεται πως ίσως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του χρόνου διάρκειας του κρυολογήματος. Παράλληλα, το β-καροτένιο που βρίσκεται στα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φρούτα φαίνεται πως επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ η ρεσβερατρόλη η οποία βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα φαίνεται να βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση. 

Εξασφαλίζοντας τη βιταμίνη C των φρούτων στην καθημερινότητά σας:
1. Βάλτε ποικιλία στα φρούτα. Εάν τα χειμερινά φρούτα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς, φροντίστε να έχετε ποικιλία ώστε να μη βαριέστε. Εναλλάσσετε λοιπόν στην καθημερινότητά σας φρούτα που είναι καλές πηγές βιταμίνες C όπως πορτοκάλι, μανταρίνια, ρόδι, ακτινίδιο, γκρέιπ φρουτ.

2. Προτιμήστε τα φρέσκα ώριμα φρούτα τα οποία φαίνεται να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C. 

3. Φροντίστε να καταναλώνετε τα φρούτα σας την ώρα που τα καθαρίζετε ή τα κόβετε, εφόσον η επαφή του φρούτου με τον αέρα καταστρέφει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C. 

4. Αντίστοιχα για να προστατέψετε τη βιταμίνη του φρεσκοστιμμένου χυμού των φρούτων θα πρέπει να τον καταναλώσετε αμέσως. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε τους 100% φυσικούς φρούτων όπως το πορτοκάλι, το ρόδι και το ακτινίδιο ή κόκκινων φρούτων οι οποίοι συσκευάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά ακέραια. 

5. Τα άτομα με αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη C όπως οι καπνιστές μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση εμπλουτισμένων χυμών με έξτρα βιταμίνη C. (nutrimed)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply