Πνίγεται καὶ ἡ Ἰταλία!

Ο πρόεδρος του Eurogroup με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (αριστερά) στη συνεδρίαση των Βρυξελλών.

Πέραν τῶν πλημμυρῶν καὶ τῶν θανάτων, πράγματι, ἐξ ὅσων δείχνουν τὰ πράγματα, ἡ  Ἰταλία βιάζεται νὰ μᾶς …χαράξῃ τὸν δρόμο πρὸς  τὴν χρεωκοπία. 

Ὁ Μπερλουσκόνι πιέζεται, οἱ ὑποβαθμίσεις χορεύουν κλακέτες γύρω του, τὸ ΔΝΤ πίνει καφὲ στὴν Ῥώμη καὶ οἱ πίττες πλέον δὲν ὁρίζονται διόλου ἀπὸ τοὺς Ἰταλούς. Τὰ ἴδια καὶ στὴν Ἰσπανία. 

Ὁ τρόμος τῆς χρεωκοπίας ἁπλώνει τὰ δίκτυα του. 

Καὶ ἡ εὐρωζώνη πάει περίπατο γιὰ φούμαρα. 

Θὰ τὰ ζήσουμε ὅλα καὶ πολὺ καλὰ θὰ κάνουμε. 

Τὸ μόνον καλὸ στὴν δική μας περίπτωσι εἶναι πὼς δὲν ἔχουμε νὰ χάσουμε τίποτα. Ἀντιθέτως μὲ τοὺς Ἰταλοὺς καὶ τοὺς Ἰσπανούς.

Ἐλπίζω μόνον νὰ μὴν μᾶς προλάβουν. Διότι ἀπὸ ἀλλοῦ φοβοῦνται οἱ χρηματοδότες τῶν κυβερνώντων μας κι ἀπὸ ἀλλοῦ θὰ τὴν «φᾶνε». Καὶ τότε πράγματι θὰ τσούξῃ!

Φιλονόη. 

Eurogroup: Αναζητείται τείχος προστασίας για την Ιταλία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανησυχούν για την εξάπλωση της κρίσης
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες όπου θα γίνει προσπάθεια να χτιστεί ένα τείχος προστασίας της ευρωζώνης προκειμένου να μην εξαπλωθεί η κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν την προσοχή τους στραμμένη, εκτός από τους συνδαιτυμόνες τους, ταυτόχρονα στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Στη Ρώμη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν τελεί απλώς υπό αμφισβήτηση αλλά διάγει τις τελευταίες ημέρες του στην πρωθυπουργία, σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας. Την ίδια στιγμή το επιτόκιο δανεισμού της χώρας πλησιάζει επικίνδυνα το 7% ενώ η Ιταλία υποδέχεται εντός της εβδομάδας την πρώτη αποστολή του ΔΝΤ και της Κομισιόν που θα θέσει υπό τον έλεγχό της τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή της δημοσιονομικής λιτότητας.
Λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας τα βλέμματα των συμμετεχόντων στο eurogroup θα είναι στραμμένα και στην Αθήνα όπου αναζητείται… πρωθυπουργός. Πάντως δεν αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις από την αποψινή σύνοδο των Βρυξελλών. Όπως δήλωναν ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσερχόμενοι στη συνάντηση «οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να ξεδιαλύνουν τις τεχνικές λεπτομέρειες» προηγούμενων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Χρειαζόμαστε ένα τείχος προστασίας για να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη και προφυλάξουμε τις χώρες μας από τις επιθέσεις (των αγορών)» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα ζητηθεί από τους συναδέλφους του να επισπεύσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
«Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα. Πρέπει να συρρικνωθεί η διάρκεια του χρονοδιαγράμματος στο μικρότερο δυνατό σημείο. Πρέπει να κινηθούμε μεθοδικά και με αποφασιστικότητα» είπε ο γάλλος υπουργός από τις Βρυξέλλες απηχώντας τις ανησυχίες των Ευρωπαίων.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις άλλων υπουργών οι οποίοι επεσήμαναν το κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Είναι ουσιώδες η ιταλική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο δημοσιονομικό τομέα, και να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο Επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, προσερχόμενος στο Eurogroup. «Ταυτοχρόνως πρέπει να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, επιθετικού χαρακτήρα, να ληφθούν θαρραλέες αποφάσεις, που να ευνοήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ιταλία» πρόσθεσε. (βῆμα)
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply