Ὁ παράδεισος τῆς Κερκίνης.

 

Παράδεισος!

Κυριολεκτικῶς!

Ἕνας τόπος μαγικός, παρ’ὅ,τι τεχνητός, ἀνάμεσα στὰ βουνὰ καὶ στὶς μακεδονικὲς πεδιάδες. 

Πόσο μακριά ἀπὸ τὸν θόρυβο τῶν πόλεων. Ἀπὸ τὴν μόλυνσι. Ἀπὸ τὴν φθορά!

Ἕνα ἀνθρώπινο ἔργο ποὺ διόλου δὲν θὰ κατηγορήσω.

Ἔχει μόνον προσφέρει.


Ἀξίζει νὰ τὸν γνωρίζουμε. Κι ὄχι μόνον.

Φιλονόη. 

Κερκίνη: Ένας πανέμορφος υδροβιότοπος

Ο νομός Σερρών στη Βόρεια Ελλάδα είναι πλούσιος σε ιστορία, που ξεκινά από τους Μυθικούς χρόνους. Τα μνημεία, τα αξιοθέατα και οι περιοχές με ιδιαίτερη ομορφιά του νομού, είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Η λίμνη της Κερκίνης είναι ένας πανέμορφος υδροβιότοπος με σπάνια είδη πουλιών που προστατεύεται από την συνθήκη Ramsar και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο πλέον πλούσιος υγρότοπος της χώρας.

Νούφαρα, ασημένιες ιτιές, καλαμιώνες, ερωδιοί, πελαργοί, χουλιαρομύτες, τσαλαπετεινοί και η μεγαλύτερη αποικία βουβαλιών της χώρας, ολοκληρώνουν το υπέροχο φυσικό σκηνικό. Βόλτα με βάρκες στη λίμνη για παρατήρηση πουλιών, ιππασία, ποδηλασία, καγιάκ και πεζοπορία γύρω από τη λίμνη θα καλύψουν τις φυσιολατρικές σας αναζητήσεις.

Η περιοχή του υγρότοπου της Κερκίνης απέχει λιγότερο από 100χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 40χλμ. από τις Σέρρες. Η πρόσβαση είναι εύκολη ιδιαίτερα οδικώς, και ένα υπέροχο ταξίδι στον μικρόκοσμο των κατοίκων της λίμνης Κερκίνης ξεκινά.

Ο υγρότοπος είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας και έχει στο κέντρο του τη λίμνη Κερκίνη, ενώ το φυσικό του περιβάλλον είναι επίσης ένα από τα 3 ή 4 καλύτερα μέρη της Ευρώπης για παρατήρηση διαφόρων ειδών πουλιών. Πέρα από πολύ σημαντικός τόπος αναπαραγωγής υδρόβιων και αρπακτικών πουλιών. Με πάνω από 300 είδη καταγεγραμμένων πουλιών, αποτελεί μία εξαιρετική εμπειρία ζωής. Η λίμνη Κερκίνη απλώνεται νότια των βουλγαρικών συνόρων με την Ελλάδα κατά μήκος της ροής του ποταμού Στρυμόνα, ενώ την τροφοδοτεί με νερό και ο ποταμός Κερκινίτης.

Ο υγρότοπος της λίμνης Κερκίνης φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία φυτών, περίπου 620 είδη φυτών είναι καταγεγραμμένα στην περιοχή, χαρίζοντας όλες τις μέρες του χρόνου χρώματα κι ευωδιές. Εκτός από τα πουλιά η λίμνη Κερκίνη φιλοξενεί πολλά άλλα ζώα όπως ψάρια, αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά, αλλά η τεράστια πλειονότητα της πανίδας εδώ όπως και αλλού, είναι τα ασπόνδυλα και ειδικά τα έντομα.

Κάπου εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η περιοχή του υγροτόπου Κερκίνης έχει ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο. Είναι ένας από τους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ramsar. Περιλαμβάνεται στο δίκτυο των περιοχών Φύση 2000 ( Natura 2000) και είναι Περιοχή Ειδικής Προστασίας και σημαντική για τα πουλιά, σύμφωνα με οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχεδόν όλα τα σπονδυλωτά είδη που ζουν στη λίμνη περιλαμβάνονται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης (Σύμβαση για την προστασία της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ευρώπης). Πολλά από τα αποδημητικά είδη πουλιών που απαντούν στη λίμνη προστατεύονται επίσης από τη σύμβαση της Βόννης (Σύμβαση για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών που ανήκουν στην άγρια πανίδα).

Γι’ αυτό λοιπόν προστατέψτε τον υγρότοπο της Κερκίνης, κρατήστε αποστάσεις από τους χώρους φωλιάσματος, λήψης τροφής και ανάπαυσης, παρατηρήστε τα πουλιά με κιάλια και τηλεσκόπια, αν θέλετε να φωτογραφίσετε τα πουλιά, χρησιμοποιήστε ισχυρούς τηλεφακούς. Θαυμάστε τα άγρια λουλούδια, αποτυπώστε την εικόνα τους στη μνήμη ή στη φωτογραφική σας μηχανή. Οι θόρυβοι και οι φωνές ταράζουν την ηρεμία των πουλιών και ενοχλούν τους άλλους επισκέπτες, διατηρήστε το περιβάλλον καθαρό, πάρτε μαζί σας τα σκουπίδια – υπάρχουν κάδοι σε όλα τα χωριά- και τέλος χαρείτε την άγρια ζωή με όλες σας τις αισθήσεις.

Παραγωγή: Φωνή της Ελλάδας (ερτ)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply