Γιὰ τὴν ἀναδόμησι ἀπαιτεῖται ἡ στήριξις καὶ ἡ αὐτάρκεια!

Κάποιοι συμπατριῶτες μας ἀπεφάσισαν νὰ ἐπέμβουν καὶ νὰ ἀξιώσουν τὴν πώλησι τῶν προίόντων τους ἀπὸ γνωστὴ (γερμανικὴ) ἁλυσίδα καταστημάτων. 

Πολὺ σωστὰ ἔπραξαν! 

Δὲν γίνεται νὰ συζητᾶμε γιὰ ἔξοδο ἀπὸ τὴν κρίσι μὲ ὅλα τὰ ἀλλοδαπὰ προϊόντα στὴν ἀγορά.

Μόνον μία αὐτόνομη κι αὐτάρκης κοινωνία ἔχει δικαίωμα στὴν ἰσονομία καὶ τὴν ἐλευθερία. 

Ἐλπίζω πὼς συντόμως θὰ πράξουν ἀναλόγως ἄπαντες. 

Κι ἐμεῖς ἐπίσης, ὀφείλουμε διαρκῶς νὰ ἀξιώνουμε ἀπὸ τὶς διάφορες ἐπιχειρήσεις, ἑλληνικὲς καὶ μή, τὴν παρουσία τῶν ἑλληνικῶν προϊόντων στὰ ῥάφια τους. 

Εἶναι δικαίωμα καὶ  ὑποχρέωσίς μας.

Φιλονόη.

Δυναμική απαίτηση για τα τοπικά προϊόντα

Δυναμική συγκέντρωση και δίωρη συμβολική διαμαρτυρία, πραγματοποίησαν το πρωί περίπου 100 συνεταιριστές, παραγωγοί, κτηνοτρόφοι, καταναλωτές και φορείς, που απέκλεισαν επί δίωρο την οδό Νεαπόλεως, στη διασταύρωση με την οδό Λαρίσης, όπου λειτουργεί ένα μεγάλο κατάστημα της γερμανικής αλυσίδας LIDL. 
Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από το κατάστημα να βάλει στα ράφια του τα τοπικά προϊόντα και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με επτάωρο αποκλεισμό ενός ακόμη καταστήματος, το ερχόμενο Σάββατο, αλλά και τριών καταστημάτων ταυτόχρονα την επόμενη εβδομάδα.

Περίπου 20 τρακτέρ, βυτιοφόρα γάλακτος της ΕΒΟΛ και φορτηγά κτηνοτρόφων απέκλεισαν, λίγο μετά τις 11, την οδό Νεαπόλεως, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν την αγανάκτησή τους στην απαξίωση που σύμφωνα με τους ίδιους δείχνει η εταιρεία και δεν τοποθετεί στα ράφια της τοπικά προϊόντα. Το επόμενο Σάββατο, θα γίνει συμβολική διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα της αλυσίδας LIDL στην οδό Φερών.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος δήλωσε ότι η διαμαρτυρία δε θα είναι δίωρη όπως η σημερινή, αλλά επτάωρη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ το μεθεπόμενο Σάββατο θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στα τρία καταστήματα που έχει ο Βόλος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ «η συγκεκριμένη αλυσίδα γερμανικών συμφερόντων, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή μας, με πέντε καταστήματα, δεν τοποθετεί στα ράφια της τα τοπικά προϊόντα και δεν εννοώ μόνο προϊόντα ΕΒΟΛ αλλά και τα άλλα προϊόντα. Δε ζητάμε τίποτα περισσότερα, παρά μόνο να τοποθετήσουν τα τοπικά προϊόντα στα ράφια και ο καταναλωτής να κάνει την επιλογή».

Ο κ. Πρίντζος, που είχε την πρωτοβουλία των διαμαρτυριών, ευελπιστεί οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρίας να αλλάξουν την εμπορική τους πολιτική και δήλωσε ότι αν δεν συμμορφωθούν, ίσως αλλάξει και η μορφή των κινητοποιήσεων, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί σε γενική συνέλευση με όλους τους φορείς.

Οι φορείς
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου Γιάννης Κίτσιος, αφού συνεχάρη την ΕΑΣ για αυτή την πρωτοβουλία, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της εταιρείας να μην τοποθετεί στα ράφια της τοπικά προϊόντα. Όπως δήλωσε «αυτό που συμβαίνει να παίρνουν τα χρήματά μας και να μην έχουν στα ράφια τα τοπικά προϊόντα είναι απαράδεκτο. Εμείς δε θέλουμε να τα πουλήσουν, εμείς θέλουμε να’ ναι στα ράφια».

Στο πλευρό της ΕΑΣ βρίσκονται οι αγελαδοκτηνοτρόφοι και ο πρόεδρος Χαράλαμπος Γεωργαλούσης, προειδοποίησε ότι αν η εταιρεία δεν αλλάξει τακτική τότε οι κινητοποιήσεις θα είναι πιο δυναμικές, ζητώντας παράλληλα και τη στήριξη των πολιτών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Απ. Νάνος, δήλωσε ότι, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που οι αγρότες πλήττονται βάναυσα και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και από το υπέρογκο λειτουργικό κόστος, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι μια πολυεθνική και θα πρέπει να μπουν κανονικά τα προϊόντα στα ράφια».

Με συρρίκνωση της παραγωγικής μας βάση, δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού Συμβουλίου κ. Απ. Παπατόλιας, ότι ισοδυναμεί η απόσυρση των τοπικών προϊόντων από τις αλυσίδες των μεγαλοκαταστημάτων. «Το κίνημα πολιτών «Καταναλώνουμε ότι παράγουμε» στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στη διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας για την αποτροπή ενός θανάσιμου κινδύνου για την τοπική μας οικονομία», τόνισε.

Στο πλευρό της ΕΑΣ βρίσκεται και ο Δήμος Βόλου, ο οποίος είναι αρωγός σε ότι προσπάθειες γίνονται για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στα καταστήματα αλυσίδων των πολυεθνικών που ναι στην περιοχή μας. Όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος κ. Οικονόμου, «είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πολιτική αυτή των πολυεθνικών να αποκλείουν από τα ομολογουμένως ποιοτικά τοπικά προϊόντα από τα ράφια τους, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Επερώτηση της ΛΑΣ
Με αφορμή την κινητοποίηση της ΕΑΣ Βόλου, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, με την οποία ερωτά τη Δημοτική Αρχή τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να στηρίξει τις συνεταιριστικές βιομηχανίες γάλακτος ΕΒΟΛ, οινοποιείων Ν. Αγχιάλου και ΕΨΑ, μέσω της προώθησης των προϊόντων τους, όπως και τα άλλα τοπικά προϊόντα. (magnesianews)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply