Τὰ ἀνεξερεύνητα σπήλαια τοῦ Ὀλύμπου.

Ἕνα κομμάτι τῆς Πατρίδος μας ποὺ δὲν γνωρίζω παρὰ ἐλάχιστα, εἶναι ὁ Ὄλυμπος.

Κάθε φορὰ ποὺ διαβάζω κάτι γιὰ αὐτὸν ξεσηκώνομαι.

Κάθε φορὰ ἀποδεικνύεται πὼς δὲν ἔχει ἔλθει ἀκόμη (μᾶλλον) ἡ στιγμὴ γιὰ νὰ τὸν περπατήσω ἀπὸ τὶς ῥίζες του ἔως τὶς κορυφές του. 

Παρ’ ὅλα αὐτὰ θέλω νὰ πιστεύω πὼς κάποτε θὰ τὰ καταφέρω. 

Διότι ὁ Ὄλυμπος, γιὰ ἐμένα, χρειάζεται νὰ τοῦ ἀφιερώσῃς πολὺ χρόνο. Ὄχι λίγες ὧρες μόνον.

Σήμερα διάβαζα γιὰ τὶς προσπάθειες ἐξερευνήσεως κάποιων σπηλαίων του καὶ ξεσηκώθηκα πάλι. 

Ἐν τάξει, δὲν εἶναι κατάλληλη ἐποχὴ γιὰ τέτοιους περιπάτους… Ἴσως τὴν ἄνοιξι…

Ἀλλὰ πᾶρτε κι ἐσεῖς μίαν γεύσι…

Φιλονόη. 

Αποστολή στα ανεξερεύνητα σπήλαια του Ολύμπου

Κατέβηκαν μέχρι το Αιδοίο των Μουσών και εξερεύνησαν το βάραθρο της Χιονότρυπας, όπως και όλα τα σπήλαια του Ολύμπου, συναντώντας ακόμα παγωμένο χιόνι στα “σπλάχνα” τους. 

Πρόκειται για τα δέκα μέλη της αποστολής που οργανώθηκε στον Όλυμπο από τον σπηλαιολογικό σύλλογο Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ και κατάφερε να εξερευνήσει, για πρώτη φορά, σπήλαια, που λόγω καιρικών συνθηκών, ήταν απροσπέλαστα.

“Σκοπός της αποστολής μας, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, με τη συμμετοχή πέντε Βούλγαρων από τον σύλλογο ‘Academic’ του πανεπιστημίου της Σόφιας, ήταν η χαρτογράφηση των εξερευνημένων αλλά και ανεξερεύνητων σπηλαίων στην ευρύτερη περιοχή των κορυφών του Ολύμπου”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αποστολής και πρόεδρος του ΠΡΩΤΕΑ, γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος. 

Οι εξερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία σε όλα τα σπήλαια κυμαινόταν από 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου, με 100% υγρασία, ενώ ειδικά στη Χιονότρυπα, ο παγωμένος αέρας που ένιωσαν τους ενίσχυσε την άποψη ότι πιθανότατα το σπήλαιο έχει μεγαλύτερο βάθος. 

Η Χιονότρυπα βρίσκεται 500 μέτρα νοτίως του καταφυγίου “Χρ. Κάκαλος”, απ’ όπου και είναι ορατή. Πρόκειται για βάραθρο με συνολικό βάθος τα 26.5 μέτρα, ενώ το πάχος του πάγου στο εσωτερικό του, όπως διαπίστωσαν τα μέλη της αποστολής, ξεπερνά τα 15 μέτρα.

Το μεγαλύτερο σπήλαιο του Ολύμπου είναι το Αιδοίο των Μουσών, που πήρε το όνομά του, όπως διευκρινίζει ο κ. Βαξεβανόπουλος, από το σχήμα της εισόδου του. Βρίσκεται στο βόρειο πρανές του λόφου του Προφήτη Ηλία, απέχοντας 132 μέτρα από την κορυφή του και έχει συνολικό βάθος 42 μέτρα. 

Τα υπόλοιπα σπήλαια που εξερευνήθηκαν από την αποστολή είναι στη βάση των Μεγάλων Καζανιών, όπου υπάρχει σειρά μικρών οπών, με τη μεγαλύτερη να συνιστά οριζόντιο σπήλαιο μήκους 3 μέτρων και ύψους 2 μέτρων. 

Άλλο ένα σπήλαιο βρίσκεται στην κόψη της κορυφής Σκολιό και έχει βαραθρώδη είσοδο 15 μέτρων, που καταλήγει σε παγωμένο χιόνι. Η αποστολή εξερεύνησε και τα βάραθρα Σταυροϊτιές, με κατακόρυφο βάθος 13 μέτρα, στο οποίο η κατάβαση γίνεται αρκετά εύκολα και χωρίς αρμάτωμα και του Αγίου Αντωνίου, που βρίσκεται 580 μέτρα NA της ομώνυμης κορυφής, με βαραθρώδη είσοδο περίπου έξι μέτρων.

Τέλος, η αποστολή εξερεύνησε και το σπήλαιο Καταφυγίου του ΣΕΟ, με συνολικό μήκος 15.5 μέτρα και μέσο ύψος 3 μέτρα. (ἀθηναϊκὸν-μακεδονικὸν πρακτορεῖον εἰδήσεων)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply