Μόσχα καί Τέλ Ἀβίβ ζητοῦν ἄμεσο ἐμπλοκή στά ἐνεργειακά τῆς Κρήτης

Ἔτσι γιά νά ξέρουμε τί γίνεται καί γιά νά μή μᾶς κοροϊδεύουν οἱ ἐθνοπατέρες. Πετρέλαιο καί φυσικό ἀέριο δέν εἴχαμε ἀλλά, σήμερα, συναγωνίζονται ποιός θά «βοηθήσῃ» πρῶτος. Μέ τό ἀζημίωτο, βεβαίως.

Ρωσία και Ισραήλ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο ”Defencenet”, ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση Παπαδήμου να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης εντοπισμού υδρογονανθράκων, χωρίς να περιμένουν τα χρονοβόρα αποτελέσματα των ερευνών του ΥΠΕΚΑ, αφού όπως ισχυρίζονται, “γνωρίζουν πολύ καλά που υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο”.  ”Δεν χρειαζόμαστε πρόσθετα στοιχεία για να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες” δηλώνουν Gazprom, Rosneft και η ισραηλινή Delek, αφού έχουν βεβαιωθεί για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων και θεωρούν ότι από την στιγμή που αναλαμβάνουν αυτές το ρίσκο, δεν υπάρχει λόγος από την ελληνική κυβέρνηση να μην δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν άμεσα σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε Ρώσος αξιωματούχος στο περιθώριο της συνεδρίασης της Mεικτής Eνεργειακής ελληνορωσικής Ομάδας Εργασίας που συνεδρίασε στις 12 Δεκεμβρίου, ”…δεν καταλαβαίνουμε τι κοστίζει να προχωρήσουμε με δικές μας δαπάνες σε άμεση γεώτρηση στα σημεία που εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν κοιτάσματα. Αν αποτύχουμε, δεν κοστίζει τίποτα, ίσα-ίσα που θα περιοριστούν οι προς έρευνα περιοχές. Αλλά αν πετύχουμε, εμείς θα έχουμε μερίδιο σε ένα ακόμα κοίτασμα από τα δεκάδες μεγάλα κοιτάσματα που αξιοποιούμε σε όλο τον πλανήτη. Οι Έλληνες όμως θα σωθείτε. Σε μερικούς μήνες μπορεί να σας αρπάξουν τα κοιτάσματα για πενταροδεκάρες. Αν μέχρι τον Μάρτιο βρεθούν αυτά που υπολογίζουμε, αλλάζουν πολλά πράγματα στην τύχη της Ελλάδας”.

Μάλιστα η πιο πάνω θέση, αποτυπώθηκε και στο επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου, με κομψό, βέβαια, τρόπο, όπου αναφέρθηκαν επί λέξει τα εξής για το θέμα της έναρξης γεωτρήσεων νότια της Κρήτης από την Ρωσία: ”Η ρωσική αντιπροσωπεία στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην έρευνα υδρογονανθράκων σε χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές της Ελλάδας, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ”.

Η επιτροπή συνεδρίασε, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστα Μαθιουδάκη, ενώ τη ρωσική πλευρά εκπροσώπησε ο σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Kirill Gadzacev και σε κάποια φάση της συνεδρίασής της παραβρέθηκε και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.

Μάλιστα δια της διπλωματικής οδού έχει υπάρξει από την Ρωσία η διαβεβαίωση στην Ελλάδα ότι ”…δεν έχετε να φοβάστε τίποτα και από κανέναν, αν υπάρξει κάποιος που παράνομα θέλει να διεκδικήσει μερίδιο από τον ορυκτό σας πλούτο», και εννοούσαν φυσικά την Τουρκία.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο βρίσκεται και η επιμονή του Ισραήλ, όπου η Delek δήλωσε ότι δεν θέλει τα αποτελέσματα των ερευνών και ξέρει που να κάνει τις γεωτρήσεις με 100% δική της επιβάρυνση σε ότι αφορά το κόστος πιθανής αποτυχίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι Αμερικανοί και ειδικά η Υπηρεσία Φυσικών Πόρων, βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης του Ισραήλ, ενώ έχουν διαβιβαστεί στη Delek, με αποτέλεσμα η εταιρεία να φαίνεται έτοιμη να προσχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα θεωρώντας πως η επιτυχία είναι βέβαια.

Φαίνεται ότι ισχυροί παίκτες, και πρώτα οι ΗΠΑ (οι οποίες θεωρούν αυτονόητο ότι θα έχουν την εκμετάλλευση, μέσω των εταιρειών τους, των κοιτασμάτων αυτών ειδικά αν αφορούν πετρέλαιο) και κατά δεύτερον η Ε.Ε., θέλουν να καθυστερήσει η όλη διαδικασία. Εξ’ ου και η στροφή 180 μοιρών του υφυπουργού Μανιάτη μέσα σε λίγες ημέρες. Ενώ εμμέσως είχε προαναγγείλει στην Ολομέλεια της Βουλής άμεση έναρξη γεωτρήσεων απαντώντας σε σχετική πρόσκληση του βουλευτή και υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, λίγες ημέρες μετά, σε Επιτροπή της Βουλής, μίλησε για ”διαδικασία χρόνων”.

Γιατί τέτοια αγωνία για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης; Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Α. Φώσκολο, η αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, μας υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Φώσκολος, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κρήτης, για 25 χρόνια θα προκύπτει κέρδος 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο. (πηγή)

Πάντως, πάρα πολλά θά ἐξάρτηθοῦν ἀπό τήν πορεία τῶν γεγονότων στήν Ἀνατολική Μεσόγειο τούς ἑπομένους μῆνες.

Μινώταυρος

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Μόσχα καί Τέλ Ἀβίβ ζητοῦν ἄμεσο ἐμπλοκή στά ἐνεργειακά τῆς Κρήτης

Leave a Reply