Οἱ Τοῦρκοι δέν ἀλλάζουν μέ ἀγκαλιές καί φιλιά

Το “βίαιο DNA” της Τουρκίας δεν αλλάζει με αγκαλιές και φιλιά!Ας το καταλάβουμε

Τσάμπα οι αγκαλιές και τα φιλιά Αβραμόπουλου-Μπαγίς στο ΥΕΘΑ. Τσάμπα η επιστολή που έστειλε ο Α/ΓΕΕΘΑ με …ταχυδρόμο το Μπαγίς στον Οζέλ, με την οποία τον προσκαλούσε στην Αθήνα. Τσάμπα τα τηλεφωνήματα με τον Νταβούτογλου.Τσάμπα ο μύθος ότι τώρα που οι κεμαλιστές στρατηγοί είναι πίσω από τα κάγκελα ,οι ισλαμιστές του Ερντογάν,του Νταβούτογλου και του Μπαγίς, θα δείξουν άλλο πρόσωπο στα ελληνοτουρκικά.

Δεν είναι ευχάριστο,αλλά είναι αναγκαίο να το παραδεχτούμε και πρώτα απ΄ όλα οι πολιτικοί μας:τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο στα ελληνοτουρκικά. Και το χειρότερο; Όποιος πιστεύει ότι θα αλλάξει είναι πιθανό να έχει πέσει σε πλάνη επικίνδυνη.

Όχι δεν χρειάζεται καμία βαθυστόχαστη ανάλυση απ΄ αυτές που μας έχουν μπουχτίσει πολλοί και διάφοροι. Όλοι μας πρέπει να βλέπουμε και λίγο την καθημερινή πραγματικότητα.Και απ΄ αυτή να βγάζουμε τα συμεπράσματά μας.Είτε μας είναι ευχάριστα,είτε όχι.

Για όσους λοιπόν κατά καιρούς προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση μπορεί να προχωρήσει ,ειδικά τώρα που ο Ερντογάν φαίνεται να έχει απαλλαχθεί από τους στρατηγούς τα νέα είναι άσχημα:

•επί ημερών Ερντογάν,οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο,έχουν παρουσιάσει μείωση στους αριθμούς,αλλά η ποιοτική τους αναβάθμιση τρομάζει. Δεν αναφερόμαστε στις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Αυτά προκαλούν εντυπώσεις αλλά η καθημερινή παρουσία των Τούρκων στο Αιγαίο είναι πιο σοβαρή. Αυτοί πλέον δεν κάνουν παραβιάσεις αλλά κανονικές αεροπορικές επιχειρήσεις,εναντίον νησιών. Δεν κατανοούμε τι χρειάζονται τα αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου στις “παραβιάσεις ρουτίνας” της τουρκικής ΠΑ.

•οι προκλήσεις του ναυτικού της Τουρκίας αναβαθμίστηκαν δραματικά επί ημερών Ερντογάν. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε δει τόσο συχνά τουρκικά πλοία να φθάνουν έως το Σούνιο.

•τα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας είναι επίσης τρομακτικά επί ημερών Ερντογάν. Η κυβέρνησσή του σπαταλά απίστευτα ποσά για αγορές αλλά και για ανάπτυξη οπλικών συστημάτων.

•το θράσος με το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν απαιτεί να μην ασκήσει τα αυτονόητα κυριαρχικά της διακαιώματα η Κύρπος είναι ασύλληπτο.

•η αλλαζονεία του καθεστώτος Ερντογάν είναι κι αυτή αξιοπρόσεκτη.Να θυμίσουμε μόνο ότι ο κ.Μπαγίς που ανατάλασσε προχθές θερμούς εναγκαλισμούς με τον κ.Αβραμόπουλο,δήλωσε πρόσφατα ότι “σύντομα οι Έλληνες θα ζητιανεύουν”.Και δεν θυμόμαστε ποτέ να υπήρξε τέτοια δήλωση ή υπόνοια δήλωσης από Έλληνα πολιτικό ή αξιωματούχο,όταν η Τουρκία πτώχευε και είχε το βραχνά του ΔΝΤ.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι ήταν προτιμότεροι οι κεμαλιστές; Ασφαλώς ΟΧΙ. Όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπαίνουμε σ΄ αυτό το δίλημμα,γιατί απλά δεν υπάρχει! Η Τουρκία έχει δεδομένους στόχους και επιδιώξεις στο Αιγαίο.Θέλει να αλλάξει τα όσα προβλέπουν συνθήκες και συμφωνίες -σχεδόν όλες συνθήκες ήττας για την Ελλάδα- και να επιβάλει το μοίρασμα του Αιγαίου σε ποσοστό 50-50! Το “ενεργειακό” μοίρασμα εννοείται. Αυτός ο στόχος δεν έχει να κάνει με το αν οι κεμαλιστές ή οι ισλαμιστές είναι στην εξουσία. Πιθανόν να διαφοροποιούνται λίγο οι στρατηγικές αλλά ο στόχος είναι ένας και μοναδικός . Ας μη γελιόμαστε.Αφού ο Ερντογάν όπως όλοι παραδέχονται έχει…ξεδοντιάσει τους στρατηγούς,τότε γιατί συνεχίζονται οι ανοησίες στο Αιγαίο;

Εξίσου δυσάρεστη είναι και η διαπίστωση ότι η Άγκυρα των κεμαλιστών ή των ισλαμιστών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο διαθέτοντας ισχύ. Είναι καλές οι αγκαλιές και τα φιλιά μεταξύ υπουργών, καλές οι ανταλλαγές επισκέψεων των αρχηγών , καλές και οι ..αθλητικές αναμετρήσεις των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών. Αλλά τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν πρόκειται να μετατρέψει τη Τουρκία σε …καλό παιδί. Το DNA της δεν της το επιτρέπει. Γεννήθηκε και μεγάλωσε ως κράτος-ταραξίας που επεδίωκε πάντα να επιβάλει τη θέλησή της με τη βία και τις απειλές. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και αυτό πρέπει να καταλάβουμε κι εμείς στην Ελλάδα. Ότι θα έχουμε μονίμως δίπλα μας έναν δύστροπο, κακομαθημένο και επιθετικό γείτονα με τον οποίο δεν είναι στο χέρι μας να έχουμε καλές σχέσεις.Πρέπει να το θέλει και ο ίδιος. Κι απ΄ ότι φαίνεται δεν το θέλει ειλικρινά.

(Πάρις Καρβουνόπουλος)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply