Εὐρώ ἤ δραχμή (α)

Ἐσεῖς τί θέλετε; Εὐρώ ἤ δραχμή; 

Πέρυσι, κάθε φορά πού ἔφτανε ὁ χρόνος γιά νά πάρουμε τήν κάθε δόσι,  μᾶς τρομοκρατοῦσαν μέ ἐπαπειλούμενη χρεωκοπία. Μετά ἄρχισαν νά μᾶς τρομοκρατοῦν μέ τήν ἐκδίωξι τῆς χώρας μας καί ἀπό τήν ζώνη τοῦ εὐρώ. Ἀλήθεια τί εἶναι προτιμότερο; 

Θα μιλήσουμε με εντελώς απλά λόγια, όσο πιο απλά γίνεται, χωρίς κανέναν απολύτως αριθμό. Μέχρι να υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο η χώρα μας στεκόταν κάπως ανεκτά. Μετά το μνημόνιο και τις συνεχείς παρεμβάσεις των ειδημόνων της τρόϊκας, σε συνεργασία με τους κρατικιστές του ΠΑΣΟΚ, η χώρα κατέρρευσε. Μέχρι τότε λοιπόν, κατάφερνε να σταθεί στα πόδια της, τώρα πλέον δεν μπορεί και αυτό είναι κάτι που χρεώνεται αποκλειστικά….

στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον κ. Παπανδρέου, από τον οποίο και θα πρέπει να ζητηθούν ευθύνες για τις επιλογές του. Όχι ότι όλα γίνονταν καλά πριν το μνημόνιο, αλλά τώρα δεν μπορούμε έστω να γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση.

Η χώρα μας, πριν το μνημόνιο,  χονδρικά παρουσίαζε τα εξής χαρακτηριστικά. Είχε και φυσικά εξακολουθεί να έχει, έναν τεράστιο, αντιπαραγωγικό και σπάταλο δημόσιο τομέα. Παράλληλα είχε έναν εντελώς συρρικνωμένο και με μικρή παραγωγική ισχύ ιδιωτικό τομέα, η φορολόγηση του οποίου δεν έφτανε να καλύψει τον μεγάλο δημόσιο τομέα. Αυτή η διαφορά καλυπτόταν με συνεχή εξωτερικό δανεισμό. Φυσικά και υπήρχε και μεγάλη φοροδιαφυγή, αλλά εάν είχαμε εδώ φορολογικούς συντελεστές Ιρλανδίας, ακόμα και μηδέν φοροδιαφυγή να είχαμε, οι φόροι θα ήταν ακόμα λιγότεροι, λόγω μικρού εθνικού προϊόντος. Επομένως μην μιλάμε τόσο για την φοροδιαφυγή όσο για την υπέρμετρη φορολόγηση. Οι μεγάλοι φορολογικοί συντελεστές, κάλυπταν την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής και έτσι ερχόμασταν μια η άλλη.

Μετά το μνημόνιο τι έγινε; Κόπηκε εντελώς η χρηματοδότηση από τα εξωτερικά δάνεια και προκειμένου να συντηρηθεί ο ίδιος δημόσιος τομέας αυξήθηκε περαιτέρω η φορολόγηση και τα χαράτσια σε βάρος του ιδιωτικού τομέα. Ποιο θα ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα; Αυτό ακριβώς που έχουμε. Περαιτέρω συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα, μεγαλύτερη φυσικά φοροδιαφυγή (αφού αυξήθηκε ονομαστικά και ο όγκος των φόρων) και οικονομική ύφεση.

Με την απόφαση της 26-27 Οκτωβρίου της ΕΕ, εμείς καλούμαστε στο εξής να γίνουμε και πλεονασματικοί από πάνω, αλλά πως; Με μείωση του κράτους, που σημαίνει μεγάλη ανεργία, πτώση της κατανάλωσης και μεγαλύτερη ύφεση; ή με αύξηση ακόμα πιο πολύ της φορολόγησης του ιδιωτικού τομέα, που σημαίνει το απόλυτο πνίξιμο της ιδιωτικής οικονομίας;;

Επομένως τρεις λύσεις υπάρχουν:

Είτε 1) έρχεται μια ξένη δύναμη και μας χαρίζει, όχι τα χρέη (αυτό μας είναι άχρηστο τώρα), αλλά εντελώς νέο χρήμα, είτε 2) ξεπουλάμε την πατρίδα μας και τις περιουσίες μας και ότι πιάσουμε (αλλά αυτό δεν λύνει κανένα δικό μας πρόβλημα, εκτός από αυτό των δανειστών), είτε 3) γυρίζουμε στο εθνικό μας νόμισμα, ώστε να μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον εσωτερική ρευστότητα και να επιβιώσουμε.

Διαλέξτε…

Τι λέτε; να πάμε και για δεύτερο μνημόνιο και να τα αφήσουμε όλα στο αγγλικό δίκαιο; 
Αυτό θέλετε; 

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Εὐρώ ἤ δραχμή (α)

  1. Τὸ ἐρώτημα εἶναι ἑωλον, αἴολον, βλακῶδες καὶ ἄνευ οὐσίας. Ὡς πρὸς τὴν νέαν φιλολογίαν περὶ Ἀγγλικοῦ δικαίου, ἰσχύουν τὰ ἴδια. Πότε ἀπιτέλους θὰ ἀνακτήσωμεν τὴν πάλαι ἰσχυρὰν πολιτικήν μας σκέψιν; Πότε;

Leave a Reply