Ἔφθασε ἡ στιγμή νά ἀποφασίσῃ μόνη της ἡ χἌννα γιά τήν ἐπομένη κυβέρνησι; (α)

Καί μάλιστα, νά ἀποφασίσῃ ἀπό τώρα γιά τό ποιοί θά συμμετέχουν ἢ ὄχι;

Ξέρω, ἔχει καβαλικέψει καὶ πάει. Εἶναι καὶ ἡ ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ἀπὸ πίσω… 

Εἶναι καὶ τὸ φιλόδοξον τοῦ θέματος… Εἶναι καὶ χἌννα ἡ χἌννα… 

Πῶς νά τό ξεπεράσῃ;

Μεταξύ μας ὅμως, θὰ πρέπῃ νὰ γνωρίζουμε κάτι ἰδιαιτέρως σημαντικό…
Κι αὐτή, καθῶς ἐπίσης κι ὅλοι ποὺ εἶναι σὰν κι αὐτήν, τὰ τελευταία τους χαρτιὰ παίζουν…
Σημεδεμένη ἡ τράπουλα… Τὸ παιχνίδι ἔκλεισε πρὶν ξεκινήσῃ…

Με κόντρα Μάνου-Διαμαντοπούλου οι ζυμώσεις για το νέο κόμμα

Το «ένα βήμα μπρος δυο βήματα πίσω» στην ίδρυση νέου μεταρρυθμιστικού κόμματος, προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση του Στέφανου Μάνου με την Άννα Διαμαντοπούλου χτες στην Παλαιά Βουλή.

Ο Στ. Μάνος ζήτησε το λόγο μετά το τέλος της εκδήλωσης της επιτροπής πρωτοβουλίας «Για την Ελλάδα, τώρα» και επιτέθηκε στην Άννα Διαμαντοπούλου και στον Κωστή Χατζηδάκη καλώντας τους να αποχωρήσουν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα, καθώς όπως είπε αυτά που υποστηρίζουν δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτά τα δυο αυτά κόμματα. «Θα τον ρωτούσα, τι κατάφερε ο ίδιος όταν έφυγε από το κόμμα του» απάντησε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.
 
«Το ΠΑΣΟΚ υπήρχαν εποχές που ήταν το πιο μεταρρυθμιστικό κόμμα. Άλλες εποχές που ήταν ένα βαθύ, παλαιολιθικό κόμμα, όμως εκφράζει το χώρο του κέντρου και της υπεύθυνης αριστεράς από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου μέχρι σήμερα. Ήταν μια μεγάλη παράταξη. Μπορεί να πάρει άλλη μορφή, μπορεί να είναι άλλοι άνθρωποι, όμως αυτή η παράταξη ιστορικά είναι εκεί», κατέληξε η υπουργός Παιδείας που χαρακτήρισε «φασιστική προσέγγιση» τη γενίκευση «όλοι ίδιοι είναι».

Η χτεσινή εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη αν κρίνει κανείς από την προσέλευση των πολιτών μεταρρυθμιστικού κλίματος, ενώ ομιλητές πέραν της υπουργού Παιδείας και του κ. Κωστή Χατζηδάκη, υπήρξαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, ενώ συντόνιζε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, που προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει με μια νέα Μικρασιατική Καταστροφή.

Ωστόσο, το καθοριστικό βήμα για την ίδρυση του νέου κόμματος δεν έγινε, δικαιώνοντας όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως οι διεργασίες που πραγματοποιούνται στοχεύουν στο χρόνο μετά τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

«Πρωθυπουργός τύπου Παπαδήμου»

Στην κατεύθυνση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι η τοποθέτηση της κ. Διαμαντοπούλου ότι «όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, η επόμενη κυβέρνηση και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, θα πρέπει να είναι κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας και με πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου».

Παρών ο Γ. Ραγκούσης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώθηκε ότι παρών στην εκδήλωση υπήρξε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, ενώ από βουλευτές παραβρέθηκαν οι κ. Καρανίκας και Θανάσης Οικονόμου.

πηγή

Βρίσκεται η Δημοκρατία σε κρίση;

H«Δημοκρατία στην Ευρώπη» ήταν το θέμα της ετήσιας συνδιάσκεψης των μέλλων του έγκριτου βρετανικού thinktankChathamHouse, σήμερα το πρωί. Βασικός ομιλήτής στην πρώτη ενότητα με θέμα «IsEuropeanDemocracyinCrisis, ήταν η πρώην υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

Η κ. υπουργός αρχικά διέκρινε την κρίση της Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στο πρώτο επίπεδο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δημιουργούν επικίνδυνες ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου που αποσταθεροποιούν την κοινωνική και οικονομική ισορροπία και απειλούν την ενότητα της ΕΕ. Σε εθνικό επίπεδο, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα σε θέματα Δημοκρατίας, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Με την υπογράμμιση ότι η κρίση είναι παγκόσμια, ευρωπαϊκή αλλά και εθνική, η κ. υπουργός αναφέρθηκε ακολούθως στην υπογραφή του μνημονίου της Ελλάδας με την τρόϊκα το 2010, που προέβλεπε διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα λιτότητας, με την ελληνική κυβέρνηση να μη διαθέτει εναλλακτικές, ούτε περιθώρια διαπραγμάτευσης. Υπήρξαν λάθη και από τις δύο πλευρές, υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου. Το μνημόνιο έθετε μη ρεαλιστικούς στόχους και ανέφικτο χρονοδιάγραμμα ως προς την πραγματοποίησή τους. Προέβλεπε σύντομη θεραπεία, που δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις κρατών, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα, οι συχνές δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών ότι η Ελλάδα αναμένεται να βγει από το ευρώ, επέτειναν την κρίση. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση ήταν απρόθυμη να εφαρμόσει το μνημόνιο και ανέβαλε τις δύσκολες αποφάσεις. Ταυτόχρονα το μνημόνιο θεωρήθηκε όχι εθνικό σχέδιο αλλά ένα σχέδιο που επιβλήθηκε από τους ξένους. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν εναντίον του σχεδίου σωτηρίας,καθώς επίσης και οι συνδικαλιστικές ενώσεις και τα ΜΜΕ.

Ακολούθως η κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε τα στοιχεία για τη δραματική αύξηση της ανεργίας, κυρίως στους νέους, αλλά και τα στοιχεία της σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιτύχει η χώρα μας μέχρι σήμερα.  

Αναφορικά με τα προβλήματα Δημοκρατίας στην Ελλάδα, η κ. υπουργός υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά των πολιτών ενώ παράλληλα οι διαρθωτικές αλλαγές απαιτούν χρόνο και η λιτότητα γεννά απελπισία. Την ίδια ώρα, υπάρχει πρόβλημα στις δημοκρατικές διαδικασίες. Τα μέλη του κοινοβουλίου πρέπει να ψηφίσουν αυτό που τους υπαγορεύουν τα κόμματά τους, ειδάλλως απειλούνται με διαγραφή. Δεν υπάρχει χρόνος για τη δημιουργία της ελάχιστης συναίνεσης με τους πολίτες.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η ενίσχυση του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται αύξηση του εθνικισμού. Οι δηλώσεις των βορειοευρωπαίων για τους Ευρωπαίους του Νότου δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουν την περηφάνεια των τελευταίων. Από την άλλη, η αυξανόμενη ανεργία αποτελεί το προσφορότερο έδαφος για την άνθηση του λαϊκισμού, υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Η κρίση είναι υπαρκτή και είναι επικίνδυνη. Όχι μόνον επειδή είναι οικονομική κρίση, αλλά επειδή δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο. Η οικονομική σταθερότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για τη Δημοκρατία. Προς τούτο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο. Το ζήτημα είναι τί είδους ρόλο και τί είδους παρέμβαση, κατέληξε η κ. υπουργός.

Ακολούθως η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε σε ερωτήσεις των παρισταμένων.

Σε ερώτηση για ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής, η κ. υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική περιπτωση από την Αργεντινή, καθώς δεν διαθέτει δικό της ξεχωσιστό νόμισμα. Τόνισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν έλαβε υπόψιν τις πραγματικές παραμέτρους και ότι προχώρησε χωρίς πολιτική για ανάπτυξη.

Σε ερώτηση για το πρόβλημα της μετανάστευσης των νέων, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα που οφείλεται στην υψηλή ανεργία και υπογράμμισε ότι οι νέοι δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα και αυτός είναι ο λόγος που δεν συμμετέχουν στα κοινά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η κ. υπουργός υπογράμμισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και τόνισε ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα προέκυπτε οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Καταλήγοντας η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη με ενισχυμένους θεσμούς. Η αρχιτεκτονική του ευρώ υπήρξε προβληματική, ενώ μέχρι τώρα δεν διαθέταμε κοινή οικονομική πολιτική και ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και οικονομική ένωση με κοινούς πολιτικούς στόχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την οικονομική ανάπτυξη της Ανατολής, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να μείνουν ενωμένα με ένα διαφορετικό και πιο οργανωμένο τρόπο.

Ἄννα Διαμαντοπούλου

Νά τήν ἀφήσουμε νά ἐλπίζῃ;
Ναί, γιατί ὄχι; Ἡ ἐλπίδα ἔτσι κι ἀλλοιῶς τελευταῖα πεθαίνει…

Φιλονόη

Υ.Γ. Κύττα ποιός μιλάει νά λέμε;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply