Κι ἄλλος ὑποψήφιος πλανήτης γιὰ νὰ φιλοξενήσῃ ζωή;

 

Οι δυο από τους τρεις ήλιους του GJ-667Cc είναι τα πιο λαμπρά άστρα στον νυχτερινό ουρανό του

Μόνον 22 τη φωτς μακρυά μας!

Ξέρετε γιατί συζητμε, άν συζητμε;
Γι ν κάν κάποιος να τέτοιο ταξείδι, μ τν πάρχουσα τεχνολογία, χρειάζεται τολάχιστον να σκφος πο ν ταξειδεύ μ τν ταχύτητα το φωτός. 
Σ 22 χρονάκια θχ φθάσ!
Τ
καλλίτερο βέβαια δν μς τ λέν…
οοοοταν θ φθάσουν, ἐὰν θ φθάσουν, θ πρέπ ν τν ξερευνήσουν, ν τν κάνουν κατοικήσιμο (στν βαθμ πο μπορον φυσικά!!!!) κα μετπ πολλ πήγαινε κι λα (22 χρονάκια π κάποιες φορές π δύο, διότι χουμε κα τν πιστροφή…) σως πράγματι ν εναι ποψήφιος γι ν φιλοξενήσ τος δυνάστες το πλανήτου μας, μαζ μ τ τσιράκια τους… (Πο νά χωρέσουν μως τόσα τσιράκια;)

Συνεπς… 
Γι τν ρα παραμένουν στν γειτονιά μας. λα τ χρήματα το πλανήτου κατευθύνονται πρς τν ρη. κε εναι τ ψωμί!
Βέβαια, τος πέφτει λίγο …δύστροπος! Λίγο νάποδος! Λίγο κακός τους φλρος…
Καί τί μέ ατό;Θ τν κάνουν ατο …Γ! Μ ττσι θέλω!
χουν μαζέψει λο τ χρμα το πλανήτου, χουν ρπάξει λο τ χρυσάφι, χουν κλειδώσει μέσα σ μπουντρούμια λα τ μυαλά, δίδοντάς τους καροτάκια ζαχαρωμένα, καναμένουν ποτελέσματα συντόμως….

Θά τά καταφέρουν νά φύγουν καί νά μς φήσουν δ νά βγάλουμε μόνοι μας τά φίδια πό τίς τρπες;
Τςςςς…. Δν θ τ καταφέρουν….
Τρέχουν, πληρώνουν, λαδώνουν, ξαγοράζουν, χρηματοδοτον ΜΟΝΟΝ τς φυσικς πιστμες π το πλανήτου, καταργον κάθε μορφς λλη σκέψι…. 
Τέλεια, κατ’  ατος πράττουν! λλά… Τςςςςς…
Πρμα δν θ κάνουν… (πως λέν ο φίλοι μου ο Κρητικοί!)

Φιλονόη.

 Εξωπλανήτης πρώτος υποψήφιος για τη ζωή

Ανακαλύφθηκε στον αστερισμό του Σκορπιού και βρίσκεται ακριβώς στη μέση της κατοικήσιμης ζώνης

Ενας πλανήτης που είναι τουλάχιστον 4,5 φορές μεγαλύτερος από τη Γη αλλά βρίσκεται ακριβώς στη «σωστή» απόσταση από τον ήλιο του ώστε να μπορεί να είναι κατοικήσιμος ανακαλύφθηκε σχετικά κοντά μας.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ως τώρα είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη φιλοξενία ζωής. Ακόμη ωστόσο δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν αν είναι στερεός όπως η Γη ή αν πρόκειται για έναν γίγαντα αερίων. Ο προσδιορισμός της σύστασής του είναι, όπως λένε, δυνατός αλλά αποτελεί ζήτημα… τύχης.

Στον αστερισμό του Σκορπιού

Ο υποψήφιος για τη ζωή πλανήτης απέχει μόλις 22 έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στον αστερισμό του Σκορπιού. Ονομάζεται GJ-667Cc και περιφέρεται γύρω από ένα άστρο το οποίο με τη σειρά του περιφέρεται γύρω από ένα ζεύγος άστρων. Αυτό σημαίνει ότι έχει τρεις ήλιους, μόνο που οι δυο είναι πολύ μακρινοί – απλώς λάμπουν περισσότερο από κάθε άλλο άστρο στον ουρανό του τη νύχτα.

Ο GJ-667Cc βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό άστρο του, το GJ-667C. Το έτος του διαρκεί 28,15 μέρες, απέχει δηλαδή από αυτό πολύ λιγότερο από ό,τι η Γη από τον Ηλιο. Επειδή όμως το GJ-667C είναι ένας μικρός νάνος που εκπέμπει κυρίως υπέρυθρη ακτινοβολία το σημείο στο οποίο βρίσκεται είναι «ό,τι πρέπει» για τη ζωή – κάτι το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί σε κανέναν από τους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως τώρα.

«Βρίσκεται ακριβώς στη μέση της συγκεκριμένης κατοικήσιμης ζώνης, εκεί όπου θα ήταν  και η Γη αν βρισκόταν σε αυτό το ηλιακό σύστημα» εξήγησε ο Γκιγιέμ Ανγκλάντα-Εσκουντέ του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν στη Γεφμανία, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που έκανε την ανακάλυψη.

Στερεός ή γίγας αερίων;

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν αν ο GJ-667Cc είναι στερεός όπως ή Γη ή αν αποτελεί έναν γίγαντα αερίων σαν τον Ποσειδώνα. Αυτό γιατί ανακαλύφθηκε με μια πρόσφατη μέθοδο, μέσω των ανωμαλιών που προκαλούνται στο φάσμα του άστρου του από τη βαρυτική έλξη. Η τεχνική αυτή δεν επιτρέπει τον ακριβή υπολογισμό του μεγέθους και της μάζας του ώστε να προσδιοριστεί και η σύστασή του – τουλάχιστον προς το παρόν.

«Αυτό είναι δυνατόν να γίνει, αλλά θα πρέπει να σταθούμε τυχεροί» δήλωσε ο κ. Αγκλάντα-Εσκουντέ. «Θα πρέπει ο πλανήτης να περάσει μπροστά από το άστρο του. Δεν έχουμε ακόμη ελέγξει στα δεδομένα αν αυτό έχει συμβεί».

Τα δεδομένα που μελέτησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν προέρχονται από μια «αντίπαλη» ομάδα κυνηγών πλανητών, τη HARPS του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters». (βῆμα)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply