Μία ἡλιακή καταιγίς πού ἀλλάζει δρομολόγια;

H «κολασμένη» φλόγα διακρίνεται πάνω και δεξιά στην εικόνα που έστειλε το Hinode

Οἱ ἡλιακὲς καταιγίδες συμβαίνουν δίχως νὰ μποροῦν οἱ ἐπιστήμονες νὰ καταγράψουν τὰ αἴτιά τους. Συμβαίνουν σκέτο! 
Κάποτε, ῥωτῶντας ἕναν φίλο φυσικὸ γιὰ τὰ αἴτιά τους, ἔλαβα τὴν ἐξῇς θαυμασία ἀπάντησι: «μὴ φοβᾶσαι»!!!!
Τὸ θέμα μου ὅμως δὲν  ἦταν ὁ φόβος ἀλλὰ  ἡ ἀνάγκη μου γιὰ γνώσι. Δὲν μὲ ἐκάλυψε λοιπόν. 

Σήμερα, ἂν κι ἀκόμη παραμένω ἐν μέσῳ σκότους, γιὰ τὰ αἴτια ποὺ τὶς δημιουργοῦν, ἀντιλαμβάνομαι πὼς καὶ μόνον ἡ ὑπαρξίς τους ἀναστατώνει τὸν πλανήτη. Στὰ πάντα. Ἀπὸ τὰ ὑψηλότερα κλιμάκια τῆς ἐπιστημονικῆς κοινότητος ἔως τὸν τελευταῖο ἀναγνώστη τῶν εἰδήσεων τοῦ διαδικτύου. 
Λογικότατον!
Ὁ Ἥλιος δίδει ζωή! Εἶναι ἐκεῖ γιὰ νὰ ὑπάρχουμε ἐμεῖς! Εἶναι αὐτὸς ποὺ ὀφείλουμε σεβασμό γιὰ τὰ πάντα.

Πρὸ μερικῶν ἡμερῶν μία ἡλιακὴ καταιγίδα, πολὺ μεγάλης ἐντάσεως, ἀνετάραξε τὰ δρομολόγια τῶν ἀεροπλάνων. Δὲν μποροῦν πλέον νὰ πετοῦν κοντὰ στὸν Βόρειο Πόλο. Γιατί; Ἐπηρεάζει, λένε, περισσότερο τοὺς πόλους. Ἐμεῖς, λένε, εἴμαστε προστατευμένοι. Λένε. (Ξέρετε πῶς; Μὲ κάποιαν ἀσπίδα φαντάζομαι!!!!)

Η «κολασμένη» φλόγα του Ήλιου

Το σκάφος Hinode εντόπισε μια ηλιακή έκλαμψη οι φλόγες της οποίας είχαν θερμοκρασία οκτώ εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου!

Χιούστον

To σκάφος Hinode που παρατηρεί και μελετά τον Ήλιο εντόπισε στις 27 Ιανουαρίου έντονη δραστηριότητα στο μητρικό μας άστρο. Υπήρχαν συνεχείς εκλάμψεις (μαγνητικές εκρήξεις) μια εκ των οποίων εκτόξευσε στο διάστημα πλάσμα (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια) η θερμοκρασία του οποίου ξεπερνούσε τους οκτώ εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Το σκάφος κατέγραψε την πανίσχυρη έκλαμψη και σήμερα η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τη συγκεκριμένη εικόνα.

Η πανίσχυρη έκλαμψη

Η αποστολή Hinode (που στα Ιαπωνικά σημαίνει ανατολή του ήλιου) είναι μια συνεργασία των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας και του βρετανικού Συμβουλίου Έρευνας Αστρονομίας Σωματιδιακής Φυσικής. Το σκάφος, είναι εξοπλισμένο με τρία όργανα που παρατηρούν τον Ήλιο στο ορατό και στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος καθώς και στην περιοχή των ακτίνων Χ.

Οι επιστήμονες έχουν κατατάξει τις εκλάμψεις σε 5 κατηγορίες (A, B, C, M και Χ) με κάθε μια κατηγορία να έχει δεκαπλάσια ισχύ από την προηγούμενη. Η σούπερ έκλαμψη που εντόπισε το Hinode ανήκει στην ανώτατη και πιο ισχυρή κατηγορία Χ. (πηγή)

 http://www.youtube.com/watch?v=O2GaKA_pgZw

 http://www.dailymotion.com/video/xj6gai_enorme-eruption-solaire_tech
Enorme éruption solaire από Pyxmalion

Ηλιακή καταιγίδα επηρεάζει δρομολόγια αεροπλάνων

Αεροπορικές εταιρείες όπως η Delta εκτρέπουν τις πτήσεις σε όλα τα βόρεια δρομολόγια λόγω της ισχυρότερης ηλιακής καταιγίδας από το 2003 στην ατμόσφαιρα της Γης.

Οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν τα δρομολόγια στο Βόρειο Πόλο, για τον οποίον η Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας λέει ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένος στην καταιγίδα πρωτονίων που προκαλούνται από την ηλιακή δραστηριότητα στις 23 Ιανουαρίου.

Το NOAA εξέδωσε προειδοποίηση για ηλιακές καταιγίδες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τα συστήματα επικοινωνιών σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη όπως και δορυφορικές επικοινωνίες, όπως το GPS.

Το πλήρωμα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δεν έχει πρόβλημα, αλλά η NASA λέει ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα με τους δορυφόρους.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, η ακτινοβολία πρωτονίων από την έκρηξη έφτασε σε υψηλά επίπεδα, τα πιο ισχυρά από τον Οκτώβριο του 2003.

Οι επιστήμονες αναμένουν οι ηλιακές εκρήξεις να γίνουν πιο έντονες, καθώς ο ήλιος μπαίνει στην πιο ενεργή φάση του 11-ετούς κύκλου του, με αναμενόμενη κορύφωση το 2013. (πηγή)

Σὰν φαινόμενον, ὀπτικῶς, ὅπως ἀντιλαμβάνεσθε, εἶναι ἐξαιρετικόν! Θαυμάσιον! Συνεπαίρνει κάθε βλέμμα! 

Σὰν ὅμως κάτι πού ἐπηρεάζει τά πάντα, πῶς ἀκριβῶς πρέπει νά τό ἀντιμετωπίζουμε;
Θά μάθουμε κάποτε; 

Φιλονόη.  

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply