Μόνη στὸν …Ἄρη, ψάχνει γιὰ παρέα!!!

Μόνη στὸν Ἄρη πάει ἡ Εὐρώπη καὶ ἀναζητᾶ παρέα!

Ἡ ΝΑΣΑ τὴν παράτησε ἀπὸ τὸ διαστημικὸ πρόγραμμα!

Ἐδῶ γελᾶμε! Ἔως δακρύων βέβαια! 

Διότι ἔχουν πετάξει ὅλο τὸ χρῆμα τοῦ πλανήτου στὸν Ἄρη καὶ τώρα κάνουν πίσω!

Γιατί κάνουν πίσω;

Μήπως διότι πιστεύουν κατά βάθος πώς δέν θά τά καταφέρουν οὔτε οἱ Εὐρωπαῖοι; Μήπως διότι μέ αὐτήν τήν στάσιν τους καθιστοῦν ἀδύνατον τόν ταξείδι καί γιά τούς Εὐρωπαίους; Ἢ μήπως διότι κάτι ἔχουν «στρώσει» στόν Ἄρη καί πασχίζουν νά κερδίσουν χρόνο πρό κειμένου νά τό «μπαλώσουν»;

Θά μάθουμε; Δέν θά μάθουμε;

Ἐδῶ ποὺ φθάσαμε ὅλα βγαίνουν στὸ φῶς σιγὰ σιγά! 

Κι αὐτοὶ ἐπίσης τὸ γνωρίζουν! 

Μὴν πιστεύσετε οὔτε γιὰ μίαν στιγμὴ πὼς ὑπάρχουν ἄσχετα θέματα. Ὅλα τόσο σχετικά, σὰν συγκοινωνοῦντα δοχεῖα.

«Πηγαίνετε μόνοι σας στον Άρη» λέει η NASA

 Δεν θα συμμετέχει στις αποστολές ExoMars που σχεδίαζε με την Ευρωπαική Υπηρεσία Διαστήματος.

 Ουάσινκτον

Λόγω του κόστους της ανάπτυξης ενός νέου πυραύλου για επανδρωμένες αποστολές, αλλά και των επενδύσεων για την προώθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο Διάστημα, η NASA δεν θα μπορέσει να συνεργαστεί με την Ευρώπη στις σημαντικές αποστολές ExoMars στον Άρη. 

Οι περικοπές

 Ο προυπολογισμός της NASA που θα καταθέσει η κυβέρνηση Ομπάμα στο Κογκρέσο, ύψους 17,7 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2012, προβλέπει μείωση κατά 21% στα κονδύλια για πλανητική εξερεύνηση.  

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε με τη σχεδιαζόμενη αποστολή ExoMars το 2016 και το 2018, την οποία εξετάζαμε σε συνεργασία με την ESA [την ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος]» δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν. 

Η διπλή αποστολή ExoMars προέβλεπε την εκτόξευση ενός στατικού ρομπότ το 2016, το οποίο θα πραγματοποιούσε μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του Άρη, προκειμένου να εξετάσει αν ο γειτονικός πλανήτης φιλοξενούσε ποτέ ζωή.  

Η αποστολή θα συνεχιζόταν το 2018 με την εκτόξευση ενός τροχοφόρου ρομπότ, το οποίο μάλιστα θα συνέλεγε δείγματα που θα ταξίδευαν στη Γη με κάποια μελλοντική αποστολή. 

Μέχρι στιγμής η ESA δεν έχει διευκρινίσει αν σκοπεύει να υλοποιήσει τη σημαντική αποστολή χωρίς τη στήριξη της NASA. 

Η NASA, πάντως, θα διατηρήσει την παρουσία της στον Άρη: το Curiosity, το μεγαλύτερο ρομπότ που έχει εκτοξευτεί ποτέ στο διάστημα, θα προσεδαφιστεί στον πλανήτη φέτος, και η αποστολή Maven, που θα μελετήσει την αρειανή ατμόσφαιρα, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2013. 

Έμφαση στις επανδρωμένες αποστολές 

Ο προϋπολογισμός της NASA για το 2012, ο οποίος παραμένει στα επίπεδα του 2011 και δεν αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη τριετία, αυξάνει αντίθετα κατά 6% τα κονδύλια για επανδρωμένες αποστολές και κατά 22% τα κονδύλια για την ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας. 

Τα προγράμματα που θα απορροφήσουν τα περισσότερα κονδύλια είναι: 

    • Η ανάπτυξη ενός πυραύλου που θα διαδεχθεί τα διαστημικά λεωφορεία και θα μπορεί να μεταφέρει τους Αμερικανούς πίσω στη Σελήνη ή στη Ζώνη των Αστεροειδών. Η πρώτη πτήση δεν αναμένεται πριν από το 2016.
    • H ολοκλήρωση της κατασκευής του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, του οποίου τα κονδύλια προβλέπεται να αυξηθούν από τα 477 εκατ. δολάρια το 2011 στα 659 εκατ. δολάρια το 2014.
    • Υποστήριξη της λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού με 3 δισ. δολάρια.
    • Επιδοτήσεις ακόμα 830 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη διαστημικών σκαφών, επανδρωμένων και μη, από ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες.
    • Τερματισμός του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων και μεταφορά των τριών γερασμένων σκαφών σε μουσεία. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται ακόμα 71 εκατ. δολάρια.

Για τη NASA έχει πράγματι κρίσιμη σημασία η ανάπτυξη νέων διαστημικών οχημάτων: μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων πέρυσι, η NASA βασίζεται αποκλειστικά στα ρωσικά Soyuz για την αποστολή πληρωμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Οι Ρώσοι χρεώνουν σήμερα περίπου 60 εκατ. δολάρια για τη μεταφορά των αστροναυτών από και προς τον σταθμό. 

Ο προϋπολογισμός της NASA που θα καταθέσει η κυβέρνηση απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο, το οποίο πάντως δεν αναμένεται να ζητήσει σημαντικές μεταβολές. (πηγή)

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply