Ξυνισμένες θάλασσες… Παρατεταμένοι χειμῶνες…. Τρύπες τοῦ Ὄζοντος…

 

Οἱ «ἐπιστήμονες» δὲν ξέρουν τὶ τοὺς γίνεται καὶ πασχίζουν ἐναγωνίως νὰ μᾶς πείσουν γιὰ τὴν κατάρτησίν τους!
Διαβάζω στὴν μίαν περίπτωσιν πὼς οἱ ὅλο καὶ περισσότερες χιονοπτώσεις, ἴσως νὰ ὀφείλονται στὸ λιώσιμο τῶν πάγων! 
Τώρα βέβαια, «ἐπιστήμονες» εἶναι αὐτοί!
Κάτι πασχίζουν νὰ ποῦν, ἀλλὰ λίγο ἡ ἐλλιπής  κατάρτισις, λίγο ἡ μεγάλη φαντασία, λίγο τὸ ὅ,τι τὰ «ἴδια λένε ὅλοι»… Τὸ παλεύουν πάντως!

Οι θάλασσες «ξινίζουν» σε ρυθμούς ρεκόρ

Η οξύτητα των νερών τους αυξάνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει παρατηρηθεί εδώ και 300 εκατ. χρόνια
Η οξύτητα των νερών των ωκεανών αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 300 εκατομμυρίων ετών απειλώντας πολλά θαλάσσια είδη με μαζική εξαφάνιση.

Η οξύτητα των νερών των ωκεανών αυξάνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια, με ενδεχομένως καταστρεπτικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή του πλανήτη. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει διεθνής ομάδα επιστημόνων σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Ο ταχύς ρυθμός με τον οποίο συντελείται η οξίνιση των ωκεανών οφείλεται, όπως τονίζουν οι ειδικοί, στις τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που έχει διοχετεύσει η ανθρώπινη δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα.

Σημαντικό μέρος του πλεονάζοντος CO2 απορροφάται από τους ωκεανούς και μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ, μειώνοντας το pH τους. Τα νερά των θαλασσών γίνονται δηλαδή περισσότερο όξινα – και «ακατάλληλα» για την επιβίωση πολλών ειδών.

Δέκα φορές πιο γρήγορα

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το pH των ωκεανών έχει μειωθεί κατά 0,1 βαθμούς μέσα στον τελευταίο αιώνα – μείωση δέκα φορές ταχύτερη από αυτή που είχε παρατηρηθεί πριν από 56 εκατομμύρια χρόνια, σε μια εποχή που θεωρείται από τους παλαιοντολόγους ότι αποτελεί το «κοντινότερο» αντίστοιχο με τη δική μας.

Πρόκειται για το Θερμικό Μέγιστο της Παλαιόκαινης-Ηώκαινης περιόδου κατά το οποίο, εξ αιτίας του διπλασιασμού της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης του CO2, είχε σημειωθεί απότομη οξίνιση των ωκεανών – το pH τους είχε μειωθεί κατά 0,45 βαθμούς σε 20.000 χρόνια.

Σήμερα, όπως είδαν οι επιστήμονες κάνοντας τη σύγκριση, η μείωση του pH των θαλάσσιων υδάτων συντελείται σε δεκαπλάσιο ρυθμό (τον ταχύτερο εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια) αγγίζοντας τους 0,1 βαθμούς μόλις μέσα σε έναν αιώνα. Όπως επισημαίνουν, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει ότι ως το τέλος του αιώνα η μείωση αυτή θα φθάσει τους 0,3 βαθμούς.

Μέσα σε 150 χρόνια άλλωστε, από την έλευση της βιομηχανικής εποχής ως τις μέρες μας, η ατμοσφαιρική συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα έχει αυξηθεί ταχύτερα από ποτέ στα τελευταία 800 εκατομμύρια χρόνια, φθάνοντας από τα 296 στα 396 ppmv (μέρη ανά εκατομμύριο σε όγκο).

Το παρελθόν προβλέπει μαζικές εξαφανίσεις

Στο παρελθόν η οξίνιση των ωκεανών έχει συνδεθεί με μαζικές εξαφανίσεις θαλάσσιων ειδών και κάτι ανάλογο μπορεί να απειλεί και σήμερα τις θάλασσές μας. «Αν οι βιομηχανικές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό ίσως χάσουμε οργανισμούς που χρειαζόμαστε – τα κοράλλια, τα στρείδια, τους σολομούς»δήλωσε η Μπέρμπελ Χένις, παλαιοωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Οι χρονολογήσεις των απολιθωμάτων δείχνουν ότι η οξίνιση που παρατηρήθηκε κατά το Θερμικό Μέγιστο είχε οδηγήσει σε εξαφάνιση των μισών ειδών του θαλάσσιου βυθού, κάτι το οποίο σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι και είδη που βρίσκονταν ψηλότερα στη διατροφική αλυσίδα θα πρέπει να εξαφανίστηκαν ή να απειλήθηκαν πολύ σοβαρά.

Η προϊστορία δεν μπορεί βεβαίως να προδικάσει απόλυτα το τι θα συμβεί στο μέλλον, δίνει όμως σημαντικές ενδείξεις. Ένα μεγάλο πρόβλημα στην περίοδο που διανύουμε είναι ωστόσο το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε κανένα προϊστορικό «αντίγραφό» της

«Αν και υπάρχουν ομοιότητες» σημειώνουν οι επιστήμονες «κανένα γεγονός του παρελθόντος  δεν μπορεί να παραλληλιστεί απόλυτα με τις μελλοντικές προβολές όσον αφορά τον βαθμό της διατάραξης της ισορροπίας στη χημεία των ωκεανών – εξ αιτίας της άνευ προηγουμένου ταχύτητας των σημερινών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα». (βῆμα)

Ἀπὸ τὴν ἄλλην ἔχω μίαν μεγάλη ἀπορία. Τὸ διοξείδιον τοῦ ἄνθρακος παράγεται ἀπὸ τὴν ἀνθρώπινον δραστηριότητα ἀλλὰ ἡ Φύσις ἔχει προβλέψει καὶ γιὰ αὐτό. 
Ἐὰν δὲν εἶχε προβλέψει, τότε τὸ ἀνθρώπινον εἶδος (κι ὄχι μόνον) θὰ εἶχε πρὸ πολλοῦ ἐξαφανιστεῖ!
Ἀλλὰ αὐτοὶ ἐπιμένουν! Τὸ διοξείδιον, ἰσχυρίζονται, φταίει γιὰ τὰ πάντα!
Ἐάν λοιπόν φταίει τό διοξείδιον, τότε γιατί δέν γεμίζουμε τόν πλανήτη δένδρα; Νά ἔχουμε καὶ τὴν πρασινίλα μας καὶ νὰ μειώσουμε τὸ διοξείδιον; 
Μήπως τελικῶς δέν εἶναι αὐτός ὁ στόχος τους; Μήπως ἁπλῶς μᾶς γεμίζουν μέ ἄχρηστες καί ψευδεῖς πληροφορίες πρό κειμένου νά μᾶς κρατοῦν πειθηνίους; Λέω, μήπως;

Που οφείλεται ο χιονιάς που πλήττει την Ευρώπη;

Η μείωση της επιφάνειας των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να ευθύνεται για τους παγωμένους και χιονισμένους χειμώνες τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Από το 2007, όταν η επιφάνεια των πάγων μειώθηκε σημαντικά, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, χιονοπτώσεις–σφοδρότερες από τις συνηθισμένες–παρατηρήθηκαν στην Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, επισημαίνουν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια.

Στη διάρκεια των χειμώνων του 2009-2010 και 2010-2011, στο βόρειο ημισφαίριο καταγράφηκε η δεύτερη και η τρίτη συγκέντρωση χιονιού στα χρονικά.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το 1979, όταν άρχισε η χρήση δορυφόρων, ως το 2010 δείχνουν ότι η επιφάνεια των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό μειώθηκε κατά ένα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα , έκταση διπλάσια της Γαλλίας, τονίζουν οι επιστήμονες.

Αυτή η μείωση συμπίπτει με τις αυξημένες χιονοπτώσεις στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, την βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη και την Κίνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

“Η μελέτη μας δείχνει πως η μείωση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό συνδέεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στο βόρειο ημισφαίριο τον χειμώνα”, υπογραμμίζει η Τζούντιθ Κάρι, πρόεδρος της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Georgia Tech.

“Οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αέρα δημιουργούν πολύ συχνά ζώνες υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης στον Ατλαντικό, οι οποίες εμποδίζουν τον ζεστό αέρα από τα δυτικά και αντίθετα φέρνουν κύματα πολικού αέρα και ισχυρές χιονοπτώσεις στην Ευρώπη και την βορειοδυτική Βόρεια Αμερική”, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στα Χρονικά της Εθνικής Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) στις 27 Φεβρουαρίου. (πηγή)

Βλέπετε, κι αὐτὸ τὸ ἄτιμο τὸ Ὀξυγόνον δὲν μειώνεται! Δὲν ἀποφασίζει νὰ ἐπιβεβαιώσῃ τοὺς «ἐπιστήμονες»!!! Τοὺς κάνει νερά! Καὶ οἱ πᾶγοι δὲν λένε νὰ λειώσουν! Μὲ τίποτα! Ἀναγεννῶνται μὲ μεγαλύτερες ταχύτητες ἀπὸ αὐτὲς ποὺ κάτι (τί ἀλήθεια;;;;;;) τούς λειώνει!

Καὶ σκέπτομαι τώρα ἐγὼ ἡ καχύποπτη… Μήπως καί ἡ τρύπα τοῦ Ὄζοντος εἶναι …μούσι; Μουσαντένιο; Μήπως μᾶς ἔχουν ζαλίσει διότι ἁπλῶς δέν ἀντιλαμβάνονται πώς ὁ πλανήτης τούς ἔχει ἐγγεγραμμένους στά παλαιότερα τῶν ὑποδημάτων του;

Φιλονόη.

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply