Ἕνα ἐμβόλιο ποὺ δὲν ἔκανε σωστὰ τὴν δουλειά του! Μέ τά ὑπόλοιπα; Ὅλα καλά;

Διάβασα γιὰ τὶς νέες μελέτες ποὺ θὰ γίνουν πρὸ κειμένου νὰ ἐλεγχθῇ τὸ ἐμβόλιον κατὰ τῆς πανδημίας, τὸ Pandemrix,   γιὰ τὸ ἐὰν σχετίζεται μὲ αὔξησιν τῆς ναρκοληψίας σὲ παιδιά.
Αὐτὸ σὰν εἴδησις εἶναι καλό, διότι δεικνύει ἐνδιαφέρον. 

Ἀλλά εἶναι ἔτσι;
Ὅλα τά ἔμβόλια ἔχουν ἐλεγχθεῖ; Ἔχουν ἐρευνηθεῖ σέ κάθε τους παράμετρον; Ἔχουν καταμετρηθεῖ ὅλες οἱ πιθανές παρενέργειες;
Διότι, ἒξ ὅσων γνωρίζω, τὰ περισσότερα ἐμβόλια ἔχουν στὸ ἱστορικό τους μόλις λίγες ἑβδομάδες κλινικῶν ἐρευνῶν-δοκιμῶν, ἀνεξαρτήτως τῶν ὅσων (ἐπισήμως) λέγονται. 
Τί γίνεται λοιπόν;
Ἦσαν τόσο σοβαρά τά ἀποτελέσματα πού ἐθορυβήθη ὁ ΠΟΥ ἢ ὄχι;

Το πανδημικό εμβόλιο συνδέεται με ναρκοληψία

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι ως και 17 φορές μεγαλύτερος σε παιδιά που έλαβαν Pandemrix

Νέα μελέτη από τη Φινλανδία συνδέει και πάλι το πανδημικό εμβόλιο Pandemrix για τη νέα γρίπη με αύξηση του κινδύνου ναρκοληψίας στα παιδιά. Η ναρκοληψία προκαλεί αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ οι πάσχοντες μπορούν να αποκοιμηθούν ακούσια και ξαφνικά.

17 φορές υψηλότερoς κίνδυνος

Οι ερευνητές Μάρκου Πάρτινεν από την Κλινική Υπνου του Ελσίνκι και Χάνα Νόινεκτου Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ευημερία της Φινλανδίας ανακάλυψαν ότι μεταξύ του 2002 και του 2009, προτού κάνει την εμφάνισή της η νέα γρίπη, η αναλογία εμφάνισης ναρκοληψίας σε παιδιά κάτω των 17 ετών ήταν της τάξεως του 0,31 ανά 100.000. Το 2010 όμως, μετά τη χορήγηση του πανδημικού εμβολίου, η αναλογία ήταν 17 φορές υψηλότερη και συγκεκριμένα έφθανε τις 5,3 περιπτώσεις ανά 100.000, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS One».

Οι επιστήμονες συνέλεξαν επίσης στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς με το πανδημικό εμβόλιο και τη ναρκοληψία σε παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου του 1991 και του Δεκεμβρίου του 2005. Είδαν ότι στα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί η αναλογία σε ό,τι αφορούσε τη ναρκοληψία ήταν εννέα ανά 100.000 σε σύγκριση με 0,7 ανά 100.000 στα μη εμβολιασμένα παιδιά – κοινώς 13 φορές υψηλότερη.

Το Pandemrix ήταν το κύριο πανδημικό εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στη νέα γρίπη σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αναπτύχθηκε αποκλειστικώς για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Παλαιότερα στοιχεία και ενδελεχής έρευνα

Πριν από δύο χρόνια προέκυψαν στοιχεία από τη Φινλανδία και τη Σουηδία που συνέδεσαν για πρώτη φορά το εμβόλιο με ναρκοληψία, τα οποία και οδήγησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στο να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα σχετικά με την πιθανή σύνδεση. Από την έρευνα προέκυψε ότι δεν εμφανίστηκε αύξηση στα ποσοστά ναρκοληψίας μετά τη χορήγηση του εμβολίου σε άλλες χώρες ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ούτε μετά από αυτήν.

Αντίστοιχη έρευνα στα κράτη-μέλη που διεξήχθη κατ’εντολή της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 20 ετών μόνο εάν δεν είναι διαθέσιμο το εποχικό εμβόλιο της γρίπης ή εάν υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη εμβολιασμού ενάντια στο στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης. Πάντως σε παγκόσμιο επίπεδο διεξάγονται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ λήψης του εμβολίου και εμφάνισης ναρκοληψίας. (βῆμα)

Γιὰ νὰ δοῦμε ὅμως τὶ ἀκριβῶς εἶναι ἡ ναρκοληψία.

Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. Το άτομο που πάσχει από ναρκοληψία, ο ναρκοληπτικός, έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου, που όταν έρχονται δεν μπορεί να αντισταθεί και μπορεί ως αποτέλεσμα να αποκοιμηθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμη και σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες, στο μέσο μιας συζήτησης για παράδειγμα ή κατά την οδήγηση.

Επίσης, ο ναρκοληπτικός μπορεί να εκδηλώνει σε ποσοστό 70% βραχέα επεισόδια καταπληξίας, δηλαδή αιφνίδιας απώλειας του μυϊκού τόνου συχνά ως αποτέλεσμα έντονης συγκίνησης. Μετά δηλαδή από έντονο γέλιο, θυμό, έκπληξη ο ναρκοληπτικός μπορεί να σωριαστεί κάτω χωρίς όμως να έχει χάσει τις αισθήσεις του ή απλά να του πέσουν αντικείμενα που κρατά, να χαλαρώσει το σαγόνι του, να πέσουν τα βλέφαρα του, το κεφάλι του ή τα χέρια του.

Τέλος 30-50% των ατόμων που πάσχουν από ναρκοληψία κατά το μεταβατικό διάστημα μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης βιώνουν παράλυση ύπνου, αδυναμία δηλαδή να κινηθούν και 20-40% βιώνουν υπναγωγικές ψευδαισθήσεις, είτε οπτικές είτε ακουστικές ή κιναισθητικές. Τόσο η παράλυση όσο και οι ψευδαισθήσεις διαρκούν δευτερόλεπτα ως λίγα λεπτά και θεωρούνται ότι είναι το αποτέλεσμα εισβολής στοιχείων REM ύπνου κατά τη διάρκεια εγρήγορσης του ατόμου. (Βικιπαίδεια)

Ὅπως ἀντιλαμβάνεσθε  εἶναι ἀρκετὰ σοβαρὴ ὡς πάθησις. 
Κι αὐτὸ ποὺ δὲν διευκρινίζεται μέσα στὸ ἄρθρον εἶναι τὸ ἐὰν αὐτὰ τὰ παιδιὰ ποὺ πάσχουν, ἔχουν μόνιμα ἢ πρόσκαιρα συμπτώματα. 
Ἐάν τά συμπτώματα εἶναι μόνιμα, τότε τί ἀκριβῶς θά συμβῇ; 
Αὐτά τά παιδιά θά μεγαλώσουν ὥς πάσχοντες; Κι ὅλα αὐτά γιά νά μή νοσήσουν ἀπό μίαν ἀπλῆ γρίπη;  

Φιλονόη. 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply