Πόσο μεγάλος ἦταν ὁ μεγαλύτερος σεισμός;

Χιλή, 22 Μαΐου 1960.
Σεισμὸς 9,5 βαθμῶν τῆς κλίμακος Ῥίχτερ καὶ 1400 νεκροὶ στὴν Χιλή καὶ τὴν ἐπομένη ἡμέρα 138 νεκροὶ στὴν Ἰαπωνία, ἀπὸ τὸ παλιῤῥοϊκὸ κύμα.

Σεισμός, ἕνα φαινόμενον ποὺ οὔτως ἤ ἄλλως συμβαίνει!
Οὔτως ἤ ἄλλως καλούμαστε νὰ τὸ ἀντιμετωπίσουμε!
Ἁπλῶς δὲν πρέπει νὰ τὸ ἀντιμετωπίζουμε κλαίγοντας!
Αὐτὰ τὰ ζητήματα δὲν τὰ ἀντιμετωπίζεις μετά, ἀλλὰ πάντα πρίν, προβλέποντας.

Φιλονόη.

Πόσο μεγάλος ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε στην Γη;

H εβδομάδα αυτή σηματοδοτεί την επέτειο του μεγαλύτερου σεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ – μεγέθους 9.5R, που έγινε κατά μήκος της ακτής της νότιας Χιλής στις 22 Μαΐου 1960.Από το κολοσσιαίο σεισμό και το ισχυρό τσουνάμι που ακολούθησε σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 ανθρώπους ενώ άφησαν 2 εκατομμύρια άστεγους στη Χιλή. Η καταστροφή αυτών των φαινομένων δεν περιορίστηκε μόνο στην Χιλή αφού έφτασε πολύ πέρα από τη Νότια Αμερική.Το τσουνάμι που σάρωσε τον Ειρηνικό Ωκεανό, έσπειρε τον όλεθρο στη Χαβάη, στις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία. Μία ημέρα μετά το σεισμό, κύματα νερού έως και 5,5 μέτρα εισέβαλαν στην ξηρά του Χονσού- κύριο νησί της Ιαπωνίας- καταστρέφοντας 1.600 σπίτια και σκοτώνοντας 138 άτομα.
Ο κολοσσιαίος σεισμός ήταν αυτός που είναι γνωστός ως ένας μεγασεισμός- megathrust. Αυτοί οι γιγαντιαίοι σεισμοί, οι πιο ισχυροί του πλανήτη παρουσιάζονται κατά μήκος των ζωνών καταβύθισης, όπου μία τεκτονική πλάκα βυθίζεται κάτω -από μία άλλη .Στην περίπτωση αυτή, ο σεισμός προκλήθηκε όταν ένα ρήγμα μήκους 1.000 χιλιομέτρων τμήμα της πλάκας Nazca, μιας ωκεάνιας πλάκας που αποτελεί μια μεγάλη λωρίδα από το δάπεδο του Ειρηνικού Ωκεανού, ταλαντεύτηκε βαθύτερα κάτω από την πλάκα της Νότιας Αμερικής, και παρήγαγε τον σεισμό των 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ , τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Πόσο μεγάλος είναι ένας σεισμός 9,5R; Δείτε το βίντεο που δημιούργησε ο Nathan Becker, ένας ωκεανογράφος στο Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού, το οποίο μας προσφέρει έναν απλό τρόπο για να γίνουν κατανοητές οι τεράστιες διαφορές μεταξύ των μεγεθών διαφόρων σεισμών.
Ουσιαστικά, κάθε διαδοχικό μέγεθος είναι 33 φορές μεγαλύτερο από το τελευταίο. Αυτό σημαίνει ότι ένας σεισμός μεγέθους 8.0R , είναι 33 φορές ισχυρότερος από ένα 7.0 R, και ένα μέγεθος 9.0 R -είναι 1089 (33 x 33) φορές πιο ισχυρός από ένα 7.0 R .Αν και ο υπολογισμός της δύναμης ενός σεισμού απαιτεί πολλά περίπλοκα μαθηματικά και πολλά δεδομένα, το μέγεθος εξαρτάται από τρεις βασικούς παράγοντες: την περιοχή,την απόσταση και την τριβή.”Πρόκειται για τις φυσικές ιδιότητες του ρήγματος,» δήλωσε ο Paul Earle, ένας σεισμολόγος από το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Για να πάρουμε το μέγεθος, σύμφωνα με τον Earle, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την περιοχή του ρήγματος που γλίστρησε με την απόσταση που μεταφέρθηκε και το ποσό της τριβής του ρήγματος.
Ωστόσο, κάποιοι σεισμοί, ανάλογα με το μηχανισμό που τους προκαλεί, μπορεί να είναι πιο δυνατοί από άλλους. Όλοι οι πιο ισχυροί σεισμοί που έχουν καταγραφεί είναι οι λεγόμενοι σεισμοί καταβύθισης – το είδος που συμβαίνει, όταν επικαλύπτονται οι τεκτονικές πλάκες. Είναι πιο ισχυροί ακόμη και από τους σεισμούς οριζόντιας-ολίσθησης, δηλαδή αυτούς που συμβαίνουν κατά μήκος ρηγμάτων όπως το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα της Καλιφόρνιας.Τα ρήγματα που παράγουν σεισμούς οριζόντιας-ολίσθησης βυθίζονται στο εσωτερικό της Γης σε μια αρκετά ευθεία γραμμή ενώ τα ρήγματα σε ζώνες καταβύθισης βυθίζονται στη Γη σε μια γωνία.”Αν πάτε ευθεία προς τα κάτω, μπορείτε να φτάσετε σε μια άκαμπτη ζώνη γρηγορότερα από ό τι αν πάτε σε μια γωνία», δήλωσε ο Earle. Και αυτό σημαίνει ότι τα ρήγματα οριζόντιας-ολίσθησης απλά δεν έχουν τόσο πολύ χώρο, όπως τα ρήγματα σε ζώνες καταβύθισης , και ως εκ τούτου δεν μπορούν να παράγουν σεισμούς τόσο πολύ ισχυρούς.
Ωστόσο, οι σεισμοί οριζόντιας-ολίσθησης μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές. Οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για το σχεδιασμό συστημάτων αυτοματοποιημένης προειδοποίησης που θα παρέχουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ειδοποιήσεις για το πότε ένας σεισμός θα χτυπήσει, χωρίς να έχει σημασία τι μηχανισμός τους προκάλεσε.

Γεωδίφης με πληροφορίες από το OurAmazingPlanet 

http://www.livescience.com/video

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply