Μία πολὺ σπουδαία ἀνακάλυψις!


Εὑρέθη στὴν Ἱεράπετρα, στὴν θέσιν Χαλασμένος, ὁ ἀρχαιότερος κεραμικὸς κλίβανος.
Πόσο ἀρχαιότερος;
Θὰ μάθουμε συντόμως.
Ἀλλὰ τὸ οὐσιῶδες εἶναι πὼς ἕνα ἀκόμη λιθαράκι ἦλθε γιὰ νὰ προστεθῇ στὴν συλλογὴ ἐκείνη τῶν στοιχείων, ποὺ ἀποδεικνύουν τὴν παλαιοτάτη ἐνασχόλησιν τῶν παππούδων μας μὲ τὴν κεραμική, τὴν ἀγγειοπλαστικὴ καὶ τὴν βιοτεχνικὴ παραγωγή. 
Νομίζω πὼς θὰ ἀκολουθήσουν κι ἄλλες ἀποκαλύψεις.

Ἀλλὰ πρὸς ὥρας θαυμάζουμε τὸ εὕρημα.
Εἶναι σημαντικότατον!

Φιλονόη. 
Υ.Γ.Ἀπὸ τὸν φίλο τοῦ ἱστολογίου Μιχάλη. Τὸν εὐχαριστοῦμε!

 Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα σε ανασκαφή στην Ιεράπετρα

Τον μεγαλύτερο κεραμικό κλίβανο της υστερομινωικής περιόδου στην Κρήτη αποκάλυψε η αρχαιολογική ανασκαφή στον οικισμό «Χαλασμένος» στην περιοχή της Ιεράπετρας.
Πρόκειται για ένα από τους τρείς κεραμικούς κλιβάνους που σώζονται στην Κρήτη από την συγκεκριμένη εποχή και αποτελεί ένα εξαιρετικό εύρημα αφού πρόκειται για τον πιο καλοδιατηρημένο κεραμικό κλίβανο.
Επικεφαλής της ανασκαφής είναι ο καθηγητής κ. Ντεϊβιντ Ράπ Διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στην Ελλάδα ενώ συμμετέχουν και οι αρχαιολόγοι Μεταξία Τσιποπούλου και Γαρυφαλιά Κωστοπούλου, οι συντηρήτριες Άννα Τσούπρα, Ματίνα Τζαρή και Κέιτλιν Μαχόνυ από το Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης. Το έργο επιβλέπει η Διευθύντρια Συντήρησης στο Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης κα Στεφανία Χλουβεράκη.
Τον υστερομινωικό οικισμό «Χαλασμένος» που βρίσκεται πάνω από το Μοναστηράκι και δίπλα από το φαράγγι του ΧΑ, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο από την κα Τσιποπούλου.
«Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής όπου διαπιστώσαμε ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και το τελευταίο εύρημα του κεραμικού κλίβανου αποτελεί μια πραγματική επιτυχία της ομάδας που δουλεύει εδώ συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Νομίζω πως τόσο τα ευρήματα του οικισμού όσο και των υπολοίπων επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για ένα αρχαιολογικό μουσείο στην Ιεράπετρα που θα φιλοξενήσει τον μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής», τόνισε ο κ. Αναστασάκης. (πηγή)
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply