Γράμμος–Βίτσι, 29 Αὐγούστου 1949, ὁ Ἐθνικὸς Στρατὸς συντρίβει τὴν κομμουνιστικὴ ἀπειλή!

  • Σάν σήμερα,πριν 63 χρόνια ο Εθνικός στρατός πετυχαίνει μια καίρια νίκη υπέρ της Ἑλλάδος και κατά της κομμουνιστικής απειλής!
  • Δυστυχώς όμως, παρά την μεγαλειώδη νίκη του, ο εθνικός στρατός δεν μπόρεσε να εξολοθρεύσει το πρόβλημα από την ρίζα του .
  • Πολλοί αντάρτες γλύτωσαν εκείνης της μάχης και δεκαετίες μετά «επέστρεψαν» ώστε να καταλλάβουν την χώρα, αλλά όχι πια με τουφέκια και άρματα. Στην φαρέτρα τους είχαν άλλου είδους «όπλα» αυτή τη φορά  και μέχρι στιγμής έχουν κερδίσει πολλές  «μάχες»…
  • Μένει να δούμε αν θα κερδίσουν και τον πόλεμο!

  • Καθαρά προσωπική μου άποψη είναι, πως και οι δύο πλεύρες, τελούσαν υπό πλάνην.
  • Οι μεν κομμουνιστές που νόμιζαν όπως και σήμερα, πως η κομμουνιστική θεωρία ήταν και είναι πανάκια για όλα τα ταξικά και κοινωνικά προβλήματα των λαών, άσχετα αν είδαν εμπρός στα μάτια τους να καταρρέει παταγωδώς ο κομμουνισμός (ή σοσιαλισμός όπως αρέσκονται να λένε ) σε όλα τα κράτη που ήταν μετά τον Β’  Παγκόσμιο πόλεμο υπό το «άρμα»της ΕΣΣΔ και γενικότερα υπό καθεστώς κομμουνιστικής ιδεολογίας (βλέπε Κίνα).
  • Συνεχίζουν απτόητοι με τον ίδιο «Ταλιμπανισμό», προσηλωμένοι σε μια θεωρία, που η ίδια η ζωή τους απέδειξε πως είναι ξεπερασμένη  κι αποτυχημένη.
  • Για τους δε του εθνικού στρατού, παρά τον γενναίο τους αγώνα και την αυτοθυσία που επέδειξαν, θεωρώ ότι κι αυτοί τελούσαν υπό πλάνην, διότι ΝΟΜΙΖΑΝ πως αγωνίζονται για μια ελευθερη πατρίδα που θα ανήκε στην κυριαρχία των Ἒλλήνων!
  • Η αλήθεια είναι, ότι αυτός ο εμφύλιος δημιουργήθηκε από  τους ίδιους που μας παρέσυραν στον Β’ Παγκόσμιο (αφού έβγαλαν τον Μεταξά από την μέση) και ο σκοπός τους, κάθε άλλο από μια Ελλάδα εθνικά κυριάρχη ήταν!
  • Ο εμφύλιος γι΄αυτούς είχε έναν σκοπό!
  • Σε ποιού «άρμα» θα προσδενόταν η υψίστης γεωστρατηγικής θέσεως Ελλάδα!

Στης Δύσεως ή στης Ανατολής;;
Το που «δεθήκαμε» το ξέρουμε..
Το που οδηγηθήκαμε  από αυτό, το βλέπουμε στις ημέρες μας…

Σεμέλη 

Γράμμος – Βίτσι 1949: ο Εθνικός Στρατός συντρίβει την κομμουνιστική απειλή

  • H πρώτη φάση της επιχείρησης, ο «Πυρσός A’», άρχισε τη νύχτα 2 προς 3 Αυγούστου 1949 στον Γράμμο και ήταν παραπλανητικού χαρακτήρα αποσκοπώντας να πείσει τις δυνάμεις των κομμουνιστών ότι ήταν η κύρια επίθεση ώστε να τον καθηλώσει στις θέσεις του ή και να παρασύρει άλλες δυνάμεις των “ανταρτών” από το Βίτσι που θα έσπευδαν να βοηθήσουν τους συντρόφους τους. H επιχείρηση ανατέθηκε σε μονάδες του A’ Σώματος Στρατού, το οποίο, με δύο μεραρχίες και μία ανεξάρτητη ταξιαρχία υποστηριζόμενες από άλλα τμήματα πεζικού, πυροβολικό, άρματα μάχης και αεροπορία, αντιμετώπισε τις δυνάμεις των ανταρτών, δύο μεραρχίες επίσης, αλλά με μειωμένη σύνθεση, δύο ανεξάρτητες ταξιαρχίες, δεκαέξι πυροβόλα, δύο όλμους και αντιαρματικά και αντιαεροπορικά πυροβόλα.
  • Η επιχείρηση κράτησε έξι ημέρες και οι κυβερνητικές δυνάμεις όχι μόνο κατόρθωσαν να καθηλώσουν τις δυνάμεις των κομμουνιστών αλλά και κατέλαβαν σημαντικές στρατηγικές θέσεις στον Βορειοανατολικό και στον Νότιο Γράμμο.

Στις 10 Αυγούστου εξαπολύθηκε ο «Πυρσός B’», η κύρια φάση της όλης επιχείρησης, που είχε στόχο να εξοντώσει τις δυνάμεις του ΔΣΕ που βρίσκονταν στο Βίτσι, σε θέσεις εξαιρετικά οχυρές, και την οποία ανέλαβε το B’ Σώμα Στρατού.

  • H μάχη υπήρξε σκληρή και πεισματική και από τις δύο πλευρές, αλλά η υπεροχή του κυβερνητικού στρατού η αρτιότερη εκπαίδευσή του, και ιδιαίτερα των ειδικών δυνάμεων καταδρομών, του εξασφάλισαν τη νίκη. Οι μονάδες του κυβερνητικού στρατού κατέλαβαν τις σημαντικότερες οχυρές θέσεις, κατόρθωσαν να βρεθούν στα νώτα του εχθρού, και στις 16 Αυγούστου το Βίτσι είχε εκκαθαριστεί πλήρως από τους αντάρτες.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους ωστόσο, υπό το καταιγιστικό πυρ των αντιπάλων τους, κατόρθωσε να διαφύγει. Πρώτος σταθμός του ήταν η μικρή χερσόνησος Πυξός, ανάμεσα στη Μικρή και στη Μεγάλη Πρέσπα. Ούτε εκεί όμως μπόρεσε να μείνει για πολύ λόγω των αεροπορικών επιθέσεων και του κινδύνου απόβασης των κυβερνητικών δυνάμεων. Τελικά οι διασωθέντες του Βίτσι, μέσω Αλβανίας, κατόρθωσαν να φτάσουν στον Γράμμο.
  • Οι απώλειες σε αυτή τη φάση της επιχείρησης, κατά το ΓΕΣ, ήταν για τον κυβερνητικό στρατό 256 νεκροί αξιωματικοί και στρατιώτες και 1.336 τραυματίες, ενώ για τον ΔΣΕ οι νεκροί ήταν 1.182 και οι αιχμάλωτοι 634. Ακόμη, στα χέρια του κυβερνητικού στρατού έπεσαν 40 πυροβόλα, 33 αντιαρματικά, 16 αντιαεροπορικά, 115 όλμοι και άλλα είδη οπλισμού.
  • H τρίτη και τελευταία φάση της επιχείρησης, ο «Πυρσός Γ’», που στρεφόταν και αυτή κατά του Γράμμου, όπου τώρα είχαν συγκεντρωθεί όλες οι δυνάμεις του ΔΣΕ, ήταν και η οριστική καταδίκη όσων αιματοκύλισαν την Ελλάδα. 
  • Οι προοπτικές για τον ΔΣΕ διαγράφονταν ζοφερές, αλλά οι πορωμένοι κομμουνιστές δεν το έβαζαν κάτω, με τον Ζαχαριάδη να προβαίνει στο ακόλουθο διάγγελμα:

«Ο εχθρός συγκεντρώνεται στο Γράμμο για μια αποφασιστική αναμέτρηση. Στο Γράμμο έχουμε όλες τις δυνατότητες να καταφέρουμε το θανάσιμο πλήγμα στον εχθρό. Εχουμε αρκετές δυνάμεις και μέσα. Πιο πλεονεκτικό έδαφος. Στο Γράμμο απέτυχε πέρσι ο μοναρχοφασισμός. Στο Γράμμο φέτος του καταφέραμε σοβαρό πλήγμα […]. Στο Γράμμο από τις 2 μέχρι τις 8 Αυγούστου έσπασε τα μούτρα του. Εχουμε και την πείρα του Βίτσι και το σοβαρό μάτωμα που προκαλέσαμε στον εχθρό στο Βίτσι […]. Εδώ μπορούμε και πρέπει να θάψουμε το μοναρχοφασισμό».

H επίθεση εξαπολύθηκε τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου. Την επομένη κιόλας ημέρα μία μεραρχία του κυβερνητικού στρατού κατόρθωσε να υπερκεράσει τη γραμμή άμυνας του ΔΣΕ και να βρεθεί στα μετόπισθέν του, όπου κατέλαβε την Πόρτα Οσμάν, κύριο σημείο εξόδου των ανταρτών προς την Αλβανία. 

  • Απέναντι στον κίνδυνο να αποκλειστεί και η μοναδική απομένουσα δίοδος Μπάρα, και οι δυνάμεις του ΔΣΕ να βρεθούν περικυκλωμένες, το Πολιτικό Γραφείο του KKE τις διέταξε να εκκενώσουν τον Γράμμο και να περάσουν στην Αλβανία. Στις 29 Αυγούστου ο ΔΣΕ είχε εγκαταλείψει το άλλοτε τρομερό οχυρό και ορμητήριό του. Με την κατάληψη του υψώματος Κάμενικ, την επομένη, ο κυβερνητικός στρατός είχε καθαρίσει τον Γράμμο.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply