Ἡλιακὸς ἀφαλατωτής!

Ἀπλᾷ πράγματα, τροφοδοτούμενα ἀπὸ τὶς δυνάμεις τῆς Φύσεως, ὅπως γιὰ παράδειγμα τὴν ἡλιακὴ θερμότητα καὶ τὸ ἀπέραντο γαλάζιο τῶν ὠκεανῶν, δύναται νὰ δώσῃ πόσιμο ὕδωρ σὲ αὐτοὺς ποὺ δὲν τὸ ἔχουν!
Ἀπλᾷ καὶ φθηνά!
Ἰδίως γιὰ πληθυσμοὺς ποὺ ὑποφέρουν. Ὄχι γιατὶ δὲν ὑπάρχει ἀφθονία ὕδατος ἀλλὰ διότι κάποιοι τὸ ἔχουν κι αὐτὸ ἁρπάξει.
Στὴν χώρα μας γνωρίζουμε τὴν ἀφαλάτωσιν ἐδῶ καὶ χρόνια. Ἰδίως στὰ νησιά μας.
Ἀλλὰ στὶς χῶρες τοῦ τρίτου κόσμου εἶναι κάτι πάρα πολὺ δύσκολο, διότι ἀπαιτοῦνται τεράστιες ἐπενδύσεις.

Πάντως, καλοῦ κακοῦ, μὲ αὐτὰ ποὺ ἔρχονται, ἄς τὸ ἔχουμε ὑπ’  ὄψιν μας.
Ποτὲ δὲν ξέρουμε….

Φιλονόη.  

Ηλιακός φούρνος παράγει πόσιμο νερό από θαλασσινό

Η τεχνολογία δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη, αφού ορισμένες φορές τα απλούστερα υλικά και ιδέες φέρνουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Αυτή είναι η περίπτωση του Eliodomestico, το οποίο είναι ένας ηλιακός αποστακτήρας που φιλοδοξεί να διευκολύνει τη ζωή κατοίκων παράκτιων περιοχών όπου το θαλασσινό νερό αφθονεί αλλά το πόσιμο είναι δυσεύρετο.

Το Eliodomestico λειτουργεί ως ανεστραμμένος διηθητήρας καφέ (κοινώς καφετιέρα) που επιτυγχάνει την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.

—Πώς λειτουργεί

Το νερό της θάλασσας τοποθετείται σε ένα δοχείο στην κορυφή του συστήματος.

Ο ήλιος θερμαίνει το θαλασσινό νερό και παράγει ατμό. Η πίεση που δημιουργείται οδηγεί τον ατμό στη μέση του συστήματος. Εκεί, το συμπυκνωμένος ατμός υγροποιείται και συλλέγεται στη βάση. Ο ηλιακός φούρνος μπορεί να παράξει πέντε λίτρα πόσιμου νερού ημερησίως.

Το κόστος κατασκευής του ηλιακού φούρνου ανέρχεται στα 50 δολάρια. Ο σχεδιαστής της τεχνολογίας, Γκαμπριέλε Ντιαμάντι, χρησιμοποίησε ψημένο πηλό (τερακότα) ωστόσο υποστηρίζει πως ο φούρνος μπορεί να φτιαχτεί από πληθώρα υλικών που υπάρχουν σε αφθονία στον τόπο κατασκευής.

Η δεξαμενή συλλογής του νερού είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να μεταφέρεται στο κεφάλι, όπως συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική και άλλα μέρη του κόσμου.

Η τεχνολογία της διήθησης του νερού με τη βοήθεια του ήλιου δεν είναι άγνωστη στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αν και συναντάται σε μεγαλύτερες κλίμακες, όπως νοσοκομεία και μονάδες αφαλάτωσης.

Στόχος του Ντιαμάντι ήταν η ανάπτυξη ενός τεχνολογικού σχεδίου εύκολου στην υλοποίηση το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεμονωμένων οικογενειών.

—Solvatten

Αξίζει να σημειωθεί πως μια συσκευή καθαρισμού του νερού με τη βοήθεια του ήλιου είχε αναπτύξει η Σουηδή επιστήμονας Πέτρα Γουάντστρομ.

Η συσκευή που ακούει στο όνομα Solvatten (σσ Ηλιακό νερό) βασίζεται σε μια απλούστατη τεχνολογία: δέκα λίτρα νερού στις δύο δεξαμενές του, μερικές ώρες έκθεσης στον ήλιο και οι  υπεριώδεις ακτίνες εξοντώνουν τους ανεπιθύμητους οργανισμούς καθιστώντας το νερό πόσιμο.

Photo: gabrielediamanti.com

πηγή

Σχετικὰ θέματα:

Ὑδριάδα.

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply