Μία, ἄνευ διακοπῆς, κατοικημένη πόλις 5.500 ἐτῶν!

Μία ἀπὸ τὶς πόλεις μας, τὰ Χανιά, σιγὰ σιγὰ ἀποδεικνύεται πὼς κατοικεῖται ἐδῶ καὶ τοὐλάχιστον 5.500 χρόνια. 
Αὐτὸ σημαίνει ἀπλῶς πὼς τὰ στοιχεῖα ἐπιβεβαιώνουν ἤδη τὴν παλαιότητα καὶ τὴν συνέχεια.
Τὰ στοιχεῖα ὅμως…

Διότι ἐὰν εἴχαμε τὸν χρόνο νὰ περιμένουμε, νὰ μετρᾶμε καὶ νὰ σκάβουμε, τότε αὐτὸ σίγουρα θὰ ἦταν πολὺ μεγαλύτερο.

Πόσο;
Χμμμ…
Τὰ πάντα εἶναι ἐκεῖ ἔξω!
Τὰ πάντα!
Ἁπλῶς ἐμεῖς δὲν εἴμαστε ἔτοιμοι γιὰ νὰ τὰ δοῦμε ἀκόμη!

Φιλονόη.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΦΟ “ΚΑΣΤΕΛΙ”

Χανιά, πόλη ηλικίας… 5.512 ετών!

Τα Χανιά είναι η αρχαιότερη κατοικημένη πόλη της Ευρώπης; Σε αυτό συγκλίνουν οι αρχαιολόγοι που βρίσκονται στη διαδικασία συλλογής αποδεικτικών στοιχείων καθώς όλα δείχνουν πως η περιοχή της Κυδωνίας, στον λόφο του Καστελίου είναι  η πόλη που κατοικείται από το 3.500 π.Χ. έως και σήμερα. 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011 – 2012 με θέμα ‘Κρίσεις: συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία’, η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε από χθες μια σειρά από ξεναγήσεις για μαθητές και όχι μόνο στην παλιά πόλη των Χανίων αλλά και σε αρχαιολογικές περιοχές στη Δυτική Κρήτη.
«Η Κνωσός είναι πιο σημαντική  από την Κυδωνία αλλά σταμάτησε να κατοικείται. Τα Χανιά, οι Κυδωνίες ακόμα και την περίοδο των Σαρακηνών συνέχιζαν να κατοικούνται. Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που κατοικείται συνεχώς και αδιαλείπτως από το 3500 π.Χ. έως και σήμερα. Μπορεί κατά περιόδους να είχε άλλη μορφή η πόλη αλλά ήταν από τις λίγες σε όλη την Ευρώπη που όλο αυτό το διάστημα κατοικείτο», ανέφερε η αρχαιολόγος Κ. Τζανακάκη.
Μαζί με τη συνάδελφό της Ε. Πρωτοπαπαδάκη, μίλησαν σε παιδιά της Β΄τάξης του 2ου Γυμνασίου Χανίων  για τις δύο μεγάλες καταστροφές της πόλης των Χανίων, μετά από τις οποίες ωστόσο η πόλη συνέχιζε να κατοικείται. Αρχικά στον αρχαιολογικό χώρο στο Καστέλι μίλησαν για την καταστροφή της πόλης των Χανίων το 1450 π.Χ. Πολύ παραστατικά και με πληθώρα στοιχείων η κα  Πρωτοπαπαδάκη περπάτησε ανάμεσα στις αρχαιότητες εξηγώντας αναλυτικά στα παιδιά στοιχεία της αρχιτεκτονικής των Μινωιτών, δίνοντάς τους παράλληλα στοιχεία για την καθημερινότητα της ζωής κατοίκων της πόλης το 1450 π.Χ. μέσα από τα ευρήματα που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο. Η ξενάγηση κέρδισε τους περισσότερους μαθητές που παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την όλη παρουσίαση. 
Ακολούθησε επίσκεψη σε άλλο σημείο της πόλης, στο Βυζαντινό τείχος, όπου υπάρχουν ευρήματα από την καταστροφή της πόλης των Χανίων από τον σεισμό του 350 μ.Χ.  

ΣΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ
 Με θέμα ‘Η ρωμαϊκή καταστροφή της Φαλάσαρνας’ πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, ξενάγηση για το ευρύ κοινό στον αρχαιολογικό χώρο της Φαλάσαρνας. Ξενάγηση: κα Ελπίδα Χατζηδάκη, ανασκαφέας του χώρου. Ώρα ξενάγησης: 11 π.μ. στην είσοδο του αρχαιολογικό χώρου Πληροφορίες: κα Μαρία Σκόρδου, τηλ.: 28210 44418 / 94487.

χανιώτικα νέα

 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply