Ποῦ πῆγε ἡ ἐπιγραφή;

 

ποῦ πῆγε ἡ ἐπιγραφή;Μία ἐπιγραφή, Ἑλληνική, ἑλληνικοτάτη, ἔχει ἀποσυρθεῖ ἀπὸ τὸν περιβάλλοντα χῶρο τοῦ μουσείου τῶν Σκοπίων.
Ποῦ πῆγε; Ποιός τήν μετεκίνησε;
Μήπως σέ κάποιον δέν ἄρεσε;
Καί τί συμβαίνει μέ τήν διεθνή κοινότητα;
Θά ἀντιδράσῃ ἤ σέ ὅ,τι ἀφορᾷ στά Σκόπια τηρεῖται εὐλαβική σιωπή;

Φιλονόη.

 Ελληνική ταφική επιγραφή εξαφανίστηκε από τον περίβολο του μουσείου της πόλεως των Σκοπίων

Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο “Θέλω να γίνω Έλληνας στη θέση του Έλληνα” αναφερθήκαμε σε μια Ελληνική ταφική επιγραφή του 2ου ή 3ου αιώνα μ.Χ. η οποία βρέθηκε κοντά στα Σκόπια, και που οι γείτονες μας είχαν  τοποθετήσει σε περίοπτη θέση έξω από το μουσείο της πόλεως των Σκοπίων!Η επιγραφή, η οποία είχε επάνω της χαραγμένη την φράση “ΙΟΥΛΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΕΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΙΣ ΜΝΕΙΑΣ ΧΑΡΙΝ”, αφαιρέθηκε από τον χώρο, τουλάχιστον δυο μήνες πριν, όπως πληροφορηθήκαμε από συνεργάτη μας που ζει στα Σκόπια και ο οποίος μας είχε ενημερώσει για την ύπαρξή της.

Οι επιτύμβιες στήλες και σαρκοφάγοι που παραμένουν στον χώρο έχουν επιγραφές στην λατινική γλώσσα. Προφανώς κάποιος παρατήρησε αυτήν την πολιτικά και ιστορικά άβολη ελληνική επιγραφή, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση της από τον χώρο. Το πού μεταφέρθηκε παραμένει ακόμη άγνωστο!
Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply