Ἐφυραία Γῆ. (15ον)

ΕΦΥΡΑΙΑ ΓΗ

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ

15ο ΦΥΛΛΟ, Κυριακή 7 Οκτωβρίου2012

 

Συντάκτης: : Γιάννης Βαρελάς

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2741086328, 6973993540

Fax: 2741089245, email:johnvar@otenet.gr

 

Συμμετέχουμε  στο Κήπο της Αφθονίας.

Ο Κήπος της Αφθονίας, δεν είναι ομάδα. Είναι η ονομασία μας  όταν έχουμε μια από κοινού δράση.

 

 

Η εβδομάδα που έρχεται

(Κυριακή 7 Οκτωβρίου έως Σάββατο 14Οκτωβρίου)  :

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

Δευτέρα8Οκτωβρίου 2012 .

 

Σχολικός κήπος στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αργυρούπολης. Αργυρουπόλεως 52. Το πρόγραμμα είναι 9.00 π.μ. – 11.00 π.μ.

 

Τετάρτη10Οκτωβρίου 2012 .

 

Σχολικός κήπος στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Πέτρου Ράλλη 184. Το πρόγραμμα είναι 9.00 π.μ. – 11.00 π.μ.

 

Πέμπτη11Οκτωβρίου 2012 .

 

Το παιχνίδι με τους σβώλους, στο 3ο Νηπιαγωγείο Κορίνθου. Κολιάτσου. Το πρόγραμμα είναι 8.30π.μ. – 10.30 π.μ.

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΠΟΡΩΝ

 

 Πώς θα  σπείρουμε μαϊντανό, σέλινο, καρότο; Αυτά τα τρία είδη για να φυτρώσουν πρέπει να τα μουλιάσουμε για 48 ώρες και μισή ώρα πριν την σπορά να τα απλώσουμε σε χαρτί για να ξεχωρίσουν οι σπόροι. Ιδιαίτερα για το σέλινο το μούλιασμα είναι ακόμη πιο παρατεταμένο, μέχρι και τρεις εβδομάδες.

 

Οι σπόροι των δέντρων για να φυτρώσουν μένουν στη συντήρηση του ψυγείου τουλάχιστον για μια εβδομάδα σε βρεγμένη πετσέτα ή χαρτί και μετά μπαίνουν στο ειδικό χώμα για δέντρα  εμείς χρησιμοποιούμε το ίδιο που χρησιμοποιούμε και για τα σπορόφυτα των λαχανικών.

Επίσης τα βελανίδια πρέπει να συλλέγονται Δεκέμβριο και με την ίδια διαδικασία φυτρώνουν σε ένα μήνα ενώ τα άλλα είδη αν δεν πετάξουν την άνοιξη θα πετάξουν την άλλη χρονιά…

 

ΠΩΣ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΣΙΤΗΡΑ ΣΕ ΣΒΩΛΟΥΣ

 

Σε κάθε μπετονιέρα αναμιγνύουμε 400 γρ. σπόρους, 2 κουβάδες αργιλόχωμα, 3 κιλά ζεόλιθου υγροσκοπικού σε πούδρα, ½ κουβά ίνες κοκοφοίνικα, ή βαμβάκι ή μαλί (όχι από κατσίκα) ή ψιλοκομμένο άχυρο ( όχι το καλύτερο γιατί το άχυρο σαπίζει) και 2 ή 3 χούφτες φυτόχωμα ή ώριμο κόμποστ ή μικροοργανισμούς.  

Οι σβώλοι αφού στεγνώσουν σπέρνονται στο χωράφι ξενοιάζοντας από το να κάνει ρωγό το χωράφι για να οργώσουμε και να σπείρουμε προλαβαίνοντας τη βροχή. Απλά κόβουμε τα χορτάρια σπέρνουμε σβώλους και έτσι προλαβαίνουμε την υπόλοιπη βλάστηση. Ακόμη μπορούμε να σπείρουμε μαζί με τριφύλλι οπότε η μια καλλιέργεια διαδέχεται την άλλη.

 

ΥΙΟΘΕΤΩ  ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ

 

 Προτείνουμε  κάθε μαθητής κάθε πολίτης, να υιοθετήσει ένα δέντρο , όποιο θέλει και να το φυτέψει όπου θέλει. Στον κήπο του σπιτιού του, σε ένα χωράφι , κάπου οπουδήποτε που μπορεί να φυτέψει κανείς  ένα δέντρο, σε ένα βουνό, στην όχθη ενός ποταμού, οπουδήποτε. Να είναι υπεύθυνος για αυτό το δέντρο χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, εκτός από τον εαυτό του.

Συνήθεις παραγγελίες:  Αροκάρια ,  Μανόλια,  Γαζία, Χαρουπιά, Πλάτανος Ελληνικόςκ.λ.π..

Πηγή των δέντρων θα είναι το δημόσιο δασικό φυτώριο Λάππα στην Ηλεία. Τιμή δέντρου 0,5€. Ημερομηνία παραλαβής δένδρων μετά τις 10 Νοεμβρίου 2012. Πληροφορίες κ. Λιάπης 2693031209.

 

 

ΔένραΒελτιωτικά του εδάφους

 

Ελεάγνος, Μοσχοιτιά, Μοσχοτζιτζιφιά, Υποφαές, …

 

Δέντρα Αντοχής στην ξηρασία

 

Κρανιά, Βιβούρνο, Κιδωνίαστρο, Πραούστι Σαμοθράκης ( τα κίτρινα δαμάσκηνα Μπερεκέτια ), Δάφνη του Απόλλωνα,Μηδική δενδρώδης, Κερλετουέρια, Κορωνίλα,..

 φωτογραφία

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

One thought on “Ἐφυραία Γῆ. (15ον)

Leave a Reply