Οἱ Βούλγαροι εἶναι γιὰ δουλειὰ καὶ οἱ Ἕλληνες γιὰ …τὶς καφετέριες!

Στην συγκομιδή ροδάκινων το καλοκαίρι ,ήρθαν μέχρι κι  από την Αλβανία οι Αλβανοί,για να πάρουν το πολύτιμο μεροκάματο,μιας κι οι Ελληνες- με το 25% ανεργίας- ήταν στις πλαζ και λιάζονταν!

Στον τρύγο πια,οι επίσης εξαθλιωμένοι Ελληνες,που κλαίνε και χτυπιούνται πως δεν υπάρχει δουλειά και δεν τα βγάζουν πέρα,προτίμησαν

τις καφετἐριες να συζητούν τα κακά της μοίρας τους ,παρά να πιάσουν μαχαίρι και πανέρι προς 690€ μηνιαίως …

Τόσους Βούλγαρους έχουμε άλλωστε,τι άλλο θα κάνουν εκτός από το να μαζεύουν σταφύλια και ελιές;;

Πως πάει πατριώτες;; Εχουμε δρόμο για τον πάτο ακόμα;

Προφανώς κι έχουμε..Γιατί δουλειές υπάρχουν…όρεξη απ’ὀτι αντιλαμβάνομαι  δεν υπάρχει!!

Ἀλλωστε ο Ελληνας ήταν πάντα ο έξυπνος (στα ανέκδοτα) που είχε τους Αλβανούς να δουλεύουν κι αυτός να τα κονομάει…Πως θα αλλάξουμε status τώρα;; 

Σεμέλη 

“Οι Βουλγαροι ειναι για δουλεια και οι Ελληνες για… τις καφετεριες”!

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε αμπελοκαλλιεργητές, που αναζητούσαν εναγωνίως ντόπιους για να εργαστούν…

Δουλειά ναι, αλλά όχι στο αμπέλι! Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στον τρύγο και γι’αυτό οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν φέτος στα χωράφια, ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαποί και όχι ντόπιοι, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της ανεργίας.

Με το μεροκάματο να κυμαίνεται στα 23 ευρώ το πεντάωρο, δηλαδή 690 ευρώ ο μήνας, πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να κάθονται  άπραγοι στις καφετέριες παρά να βρεθούν στο χωράφι και να δουλέψουν. Το MadeinCreta συνάντησε συνεργείο κοπής σταφυλιών αποτελούμενο από 20 άτομα και οι Έλληνες ήταν μόνο δύο! Όλοι οι υπόλοιποι ήταν Βούλγαροι, που βρέθηκαν στο νησί για το πολυπόθητο και δυσεύρετο μεροκάματο.

Όταν, λοιπόν, τα ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους είναι σε δυσθεώρητα ύψη, αμπελοκαλλιεργητές αναζητούσαν εναγωνίως  ντόπιους για να εργαστούν, όμως μάταια!

Τούτο, είναι αλήθεια, εξέπληξε και τους ιδιοκτήτες των αμπελώνων, που θα προτιμούσαν εργατικά χέρια συγχωριανών τους καθώς οι ξένοι «δεν το αγαπούν το σταφύλι, δεν το γνωρίζουν και δεν το προσέχουν», σύμφωνα με παραγωγό που έψαχνε  Έλληνες να εργαστούν, όμως μάταια ! «Ψάξαμε να βρούμε ντόπιους, όμως δεν ανταποκρίθηκαν και δε μπορούμε να αφήσουμε άκοπα τα σταφύλια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι  Έλληνες που δούλευαν στο συγκεκριμένο συνεργείο καυτηρίασαν την απροθυμία που εμφάνισαν οι νέοι να εργαστούν στη γη έστω και για ένα μήνα. Ένας από αυτούς, ο Γιώργος, πατέρας τριών μικρών παιδιών λέει χαρακτηριστικά: ”Τι θα κάνω με τρία παιδιά; Θα κάθομαι στο σπίτι στις Αρχάνες; Ας κάθονται οι άλλοι στις καφετέριες του χωριού, εγώ δε μπορώ”.

newsit.gr

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply