Γιατί ὄχι σκέτος ἀέρας ἤ καί μόνον νερό;

Το συνθετικό πετρέλαιο της Air Fuel Synthesis μοιάζει και μυρίζει σαν αληθινό, φτιάχνεται όμως από αέρα και νερό και, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι πιο καθαρό

Τὸ πετρέλαιον εἶναι ὑδρογονάνθρακες.
Ὑδρογονάνθρακες ὅμως σημαίνει ἄνθραξ καὶ ὑδρογόνον, κατὰ κύριον λόγον! Δῆλα δὴ ὅλα αὐτὰ ποὺ ἔχουμε στὴν Φύσιν μας ἐν ἀφθονία!
Γιὰ τὴν ἀκρίβεια:

Τα κύρια συστατικά του πετρελαίου είναι οι τρεις ομάδες υδρογονανθράκων,δηλαδή
α) οι κεκορεσμένοι με δομή απλής αλυσίδας του τύπου CνH2ν+2,
β) οιναφθένες με δομή κορεσμένου κλειστού δακτυλίου της πολυμεθυλενικής σειράς CνH2ν
γ) οι αρωματικοίακόρεστοι υδρογονάνθρακες με δομή κλειστού δακτυλίου του τύπου CvH2v-6.
πηγή

Θεωρητικῶς εἶναι πανεύκολον νὰ δημιουργηθῇ πετρέλαιον, καθῶς ἐπίσης καὶ κάθε ἄλλος ὑδρογονάνθραξ, ἀπὸ ἁπλᾷ συστατικά. Ἀρκεῖ φυσικὰ νὰ ἔχουμε τὴν πρώτη ὕλη.
Σήμερα λοιπὸν διαβάζουμε γιὰ τὴν νέα δημιουργία τῶν Βρεττανῶν ἐπιστημόνων, ποὺ ἀφορᾷ σὲ πετρέλαιον ἀπὸ τὸν ἀέρα καὶ τὸ νερό. Δῆλα δὴ ἀπὸ Διοξείδιον τοῦ Ἄνθρακος, Ὀξυγόνον, Ἄζωτον, Ὑδρογόνον…! (Αὐτὰ εἶναι κατὰ κύριον λόγον ὁ ἀέρας!!!)
Δῆλα δὴ κάποιοι ἐπενδύουν χρῆμα καὶ χρόνο γιὰ νὰ δημιουργήσουν κάτι ποὺ μᾶλλν  καταστρέφει τὸν πλανήτη,παρὰ προσφέρει λύσεις…

Πετρέλαιο από τον… αέρα!

Βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το συνέθεσε από διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς

Πετρέλαιο από αέρα και νερό; Ακούγεται απίστευτο, αυτό όμως ανακοίνωσε ότι πέτυχε μια βρετανική εταιρεία με την εύγλωττη επωνυμία Air Fuel Synthesis. Αν η τεχνική που ανέπτυξε όντως λειτουργήσει και σε μεγάλη κλίμακα, δεν υπόσχεται μόνο να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη αλλά και να τον απαλλάξει από τον εφιάλτη του διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Independent» η  Air Fuel Synthesis παρουσίασε τα αποτελέσματά της σε συνέδριο του Ιδρύματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον περασμένο Αύγουστο έχει συνθέσει πέντε λίτρα πετρελαίου «ενώνοντας» διοξείδιο του άνθρακα με υδρατμούς και σκοπεύει να περάσει σε κλίμακες εμπορικής παραγωγής την επόμενη διετία.

Σε δυο χρόνια στα βενζινάδικα;

Προς το παρόν η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Η βρετανική εταιρεία διαθέτει μόνο ένα πολύ μικρό διυλιστήριο το οποίο λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Αισιοδοξεί όμως ότι ως το 2014 θα έχει αναπτύξει μεγαλύτερες εγκαταστάσεις οι οποίες θα έχουν ικανότητα παραγωγής ενός τόνου πετρελαίου την ημέρα και  θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το συνθετικό πετρέλαιο της Air Fuel Synthesis, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι, θα είναι έτοιμο προς χρήση στα υπάρχοντα αυτοκίνητα χωρίς να χρειάζονται μετατροπές ενώ μελετάται επίσης η παραγωγή «πράσινου» καυσίμου για αεροσκάφη.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ίσως ότι η «βάση» της θαυματουργής μεθόδου δεν είναι τίποτε το καινούργιο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί υπάρχουσες και γνωστές μεθόδους, όπως η ηλεκτρόλυση και η πρόκληση χημικών αντιδράσεων, για να εξαγάγει διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και να το ενώσει με υδρογόνο από υδρατμούς ώστε να παραγάγει συνθετικούς υδρογονάνθρακες.

Συνθετικό αλλά πιο καθαρό

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αρκετές ομάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν να την εφαρμόσουν, όμως η Air Fuel Synthesis φαίνεται να είναι η πρώτη που τα κατάφερε.«Πήραμε το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το υδρογόνο από το νερό και μετατρέψαμε αυτά τα στοιχεία σε πετρέλαιο» δήλωσε ο διευθυντής της, Πίτερ Χάρισον.«Δεν το κάνει κανένας άλλος στη Βρετανία ούτε και στο εξωτερικό, εξ όσων γνωρίζουμε. Το προϊόν μας μοιάζει με πετρέλαιο και μυρίζει σαν πετρέλαιο, είναι όμως πολύ πιο καθαρό από το ορυκτό πετρέλαιο γιατί δεν έχουμε κανένα από τα πρόσθετα και τα βλαβερά συστατικά που περιέχονται σε αυτό».

Αν, όπως και εμείς, βλέπετε το ζήτημα με μια κάποια δυσπιστία, όσοι έχουν δει το συνθετικό πετρέλαιο με τα ίδια τους τα μάτια δεν φαίνονται να έχουν αμφιβολίες.«Ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό, όμως είναι αληθινό» δήλωσε ο Τιμ Φοξ, επικεφαλής σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος στο Ιδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Λονδίνου, μιλώντας στον «Independent».

«Το κάνουν, έχω πάει εκεί και το έχω δει ο ίδιος» πρόσθεσε. «Η καινοτομία έγκειται στο ότι το πέτυχαν ως διαδικασία. Είναι μια μικρή πιλοτική μονάδα που συλλέγει αέρα και εξάγει από αυτόν το διοξείδιο του άνθρακα με βάση γνωστές και καλά δοκιμασμένες αρχές. Χρησιμοποιούν γνωστά και καλά δοκιμασμένα “συστατικά” αλλά το συναρπαστικό είναι ότι τα συνέθεσαν σωστά και έδειξαν ότι η ιδέα μπορεί να λειτουργήσει».

βῆμα

Πάντως μὲ ἀπασχολεῖ περισσότερο τὸ ὅ,τι ἐπενδύουν χρήματα γιὰ ἔρευνα σὲ πρῶτες ὕλες ποὺ καταστρέφουν τὴν Φύσιν. Εἶναι παρανοϊκὸ νὰ ἐπενδύουν χρόνο καὶ χρῆμα σὲ κάτι ποὺ ἔχει ἀποδειχθεῖ πὼς μόνον ζημιὲς προκαλεῖ. Διότι ἡ ἐνεργεια ἀπὸ πετρέλαιον σημαίνει καύσις. Δῆλα δὴ χρήσις Ὀξυγόνου! Δῆλα δὴ ἀκόμη μία παρέμβασις τοῦ ἀνθρωπίνου παράγοντος στὴν Φύσιν!
Ἔχουμε γιὰ παράδειγμα τὴν παραγωγὴ ἐνεργείας ἀπὸ τὸ Ὑδρογόνον ἤ ἀπὸ τὴν ψυχρὴ σύντηξιν ἤ ἀκόμη καὶ τὴν πυρηνικὴ ἐνέργεια, ποὺ θὰ μποροῦσαν νὰ προσφέρουν στὴν ἀνθρωπότητα ἀφθονία ἐνεργειακή. 
Ἀν τὶ αὐτῶν ὅμως πασχίζουν μὲ κάθε δυνατὸν τρόπο νὰ ἀποδιαλύσουν τὸν πλανήτη, τὶς δομές του καὶ νὰ καταστρέψουν τὶς ὅποιες -ἀκόμη- καλὲς συνθῆκες διαβιώσεως.

Λέτε λοιπόν νά ἔχουν ἀγαθές προθέσεις; Ἤ ὄχι;

Φιλονόη. 

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply