Τελικῶς αὐξάνονται ἤ μειώνονται οἱ πάγοι;

Δὲν μπορῶ νὰ καταλάβω.
Ἐγὼ γνωρίζω αὐτό:

Ἐτοῦτοι μᾶς τὰ μασσοῦν. (Ὅταν λέω ἐτοῦτοι, ἀναφέρομαι στοὺς ἐπιστήμονες.)

Οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής αυξάνονται και οι απαισιόδοξες προβλέψεις για το Κλίμα

Τα θαλάσσια στρώματα πάγου που περιβάλλουν την Ανταρκτική επεκτάθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια χάρη στους ενισχυμένους άνεμους που πνέουν στην περιοχή σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience.

Την ίδια ώρα, στους αντίποδες, στο Βόρειο Πόλο, το παγοκάλυμμα βρίσκεται στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το παγοκάλυμμα της Αρκτικής συρρικνώθηκε σε 3,41 εκατ. τετρ. χλμ το Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που διενεργούνται δορυφορικές παρατηρήσεις.

Σε ορισμένες περιοχές της Ανταρκτικής, το παγοκάλυμμα κινείται εξαιτίας των ανέμων προς τον ωκεανό, καθώς η περιοχή είναι εκτεθειμένη σε ισχυρούς ανέμους.

Το στρώμα πάγου αυξήθηκε ιδιαίτερα στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ωστόσο το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ δεν γνωρίζει ούτε την ακριβή έκταση ούτε το πάχος του πάγου.

Η επιστήμονες κάνουν λόγο για θαλάσσιους πάγους όταν μια έκταση 25 τετρ. χλμ καλύπτεται κατά 15% από πάγους.

—Τα απαισιόδοξα μοντέλα για το Κλίμα

Την ίδια ώρα νέα ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science υποστηρίζει ότι οι προβολές των “απαισιόδοξων” κλιματικών μοντέλων που δείχνουν μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα είναι πιο ακριβείς από τις “αισιόδοξες”.

Οι κλιματολόγοι χρησιμοποιούν σήμερα 20 και πλέον διαφορετικά υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος, τα οποία προσομοιώνουν τις φυσικές διαδικασίες που επηρεάζουν τον καιρό, από την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας μέχρι τους κλυδωνισμούς του άξονα της Γης.

Σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην ακρίβεια της πρόβλεψης των διαφορετικών μοντέλων πάνω στη νεφοκάλυψη στις υποτροπικές ζώνες όπου παρατηρείται και υψηλή ερημοποίηση, παράγοντας ο οποίος έχει υπερβολικά μικρή επίδραση για να αναπαριστάται με ακρίβεια στα μοντέλα.

Η ανάλυση έδειξε ότι η (πραγματική) μέση σχετική υγρασία στους υποτροπικούς κυμαίνεται από 15 έως 25 τοις εκατό, ενώ πολλά μοντέλα έδιναν εκτιμήσεις άνω του 30% για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και το σημαντικό είναι ότι τα μοντέλα που έδιναν τις πιο ακριβείς εκτιμήσεις ήταν αυτά που προβλέπουν μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας.

φωτογραφία

Δέν εἶναι κάπως περίεργον νά αὐξάνονται οἱ πᾶγοι τοῦ Νοτίου Ἡμισφαιρίου καί νά μειώνονται οἱ πᾶγοι τοῦ Βορείου;
Δῆλα δή; Τί συμβαίνει; Σέ ἄλλον πλανήτη …ζοῦν αὐτοί οἱ πᾶγοι;
Ἤ μήπως κάποιος κάνει …πλάκα μέ τούς πάγους;

Ἐπεὶ δὴ πολλὰ ἔχουν δεῖ τὰ ματάκια μας, κι ἀκόμη περισσότερα θὰ δοῦν, κατὰ πῶς φαίνεται, τολμῶ πλέον νὰ πιστεύσω πὼς κάποιοι παίζουν ἄσκημα μὲ τοὺς πάγους.
Αὐτὰ τὰ περὶ λιωσίματος τῶν πάγων μᾶλλον θὰ πρέπῃ νὰ τὰ ξεχάσουμε…
Διότι ἡ Φύσις δρᾶ ἐν ἁρμονίᾳ!
Ἐὰν στὸ Νότιον Ἡμισφαίριον αὐξάνει τὴν παγοκάλυψι, τότε αὐτὸ σκοπεύει νὰ κάνῃ καὶ γιὰ τὸ Βόρειον.
Ἄς περιμένουμε λίγο… Διότι ἐμέναν μοῦ …μυρίζει παγετώς! Καὶ μεγάλος μάλιστα!

Φιλονόη.

Υ.Γ. Κάποιοι παίζουν μὲ τὸ κλίμα. Τὸ κάνουν χρόνια τώρα. Ἀλλά μήπως τό ἔχουν παρακάνει;

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply