Παράδοσις ἄνευ ὅρων στούς δανειστές

Αὐτά εἶναι τά ἀποτελέσματα τῆς πολιτικῆς τοῦ ξεβρακώματος πού ἀκολουθήθηκε ἀπό τόν Ὀκτώβριο τοῦ 2009 καί μετά.

Ὁ δρόμος δέν ἔχει γυρισμό. Βουλιάζουμε ὅλο καί πιό βαθειά.

Μόνο ὁ Ἑλληνικός λαός μπορεῖ νά δώσῃ διέξοδο στήν ἀδιέξοδη δουλοπρεπῆ καί εἰς βάρος τῶν συμφερόντων τῆς χώρας, πολιτικῆς, πού ἀκολουθεῖται ἀπό τίς μαριονέττες πού εὑρίσκονται στό Ἑλληνικό Κοινοβούλιο.

Ἤ τώρα ἤ ποτέ.

Μινώταυρος

44 δισ. με πανάκριβο τίμημα

Η δόση των 44 δισ. που αναμένει η κυβέρνηση για να σταθεροποιηθεί πολιτικά συνδέεται με σκληρούς όρους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα του χρέους, αφού το «κούρεμα» που ζητούν το ΔΝΤ και οι Αμερικανοί προσκρούει στην αντίδραση της Γερμανίας που υπολογίζει ότι θα έχει απώλειες 17 δισ. ευρώ, αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Βέβαια το Βερολίνο αποφεύγει τη συζήτηση για τα κέρδη που έχει αποκομίσει από την κρίση δανεισμού των χωρών του Νότου και ιδιαίτερα από την Ελλάδα, όπως και από το γεγονός ότι η Γερμανία δανείζεται πλέον με αρνητικά επιτόκια.

Ουσιαστικά και εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ύφεση, θα συντηρήσει αυτό το φαύλο κύκλο.

Η καταβολή της δόσης των 44 δισ. ευρώ, συνδέεται με όρους ιδιαίτερα σκληρούς:

– Τα χρήματα θα βρίσκονται μεν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά δεν θα μπορεί να γίνει καμία κίνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

– Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, ανά τρεις μήνες, να παραδίδει στην τρόικα, λίστα ονομάτων με τους υπό απόλυση δημοσίους υπαλλήλους.

– Ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 2,6 δισ. ευρώ για το 2013, που θα προέρχονται από αποκρατικοποιήσεις. Αν υπάρχει καθυστέρηση ή δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το ποσό που λείπει θα πρέπει να καλυφθεί από νέα μέτρα που θα αποφασίζονται, από κοινού, με την τρόικα.

Η συγκεκριμένη ρήτρα μπαίνει από τους δανειστές για να ασκηθεί πίεση στη Βουλή προκειμένου να μην δημιουργήσει προσκόμματα στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Οι Γερμανοί ήταν ανυποχώρητοι σε όλους αυτούς τους όρους και είχαν τη στήριξη των κρατών- μελών που έχουν μετατραπεί σε δορυφόρους τους (Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία), χωρίς να υπάρχει αντίδραση από τη Γαλλία που δέχεται και αυτή πιέσεις από το Βερολίνο.

Μάλιστα, η κεκαλυμμένη απειλή είναι ότι η Γαλλία είναι πολύ πιθανό να χάσει τα 3 «Α» από τους οίκους αξιολόγησης και να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική της ικανότητα. Ζητούν από τη Γαλλία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που μεταφράζονται σε αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση μισθών.

Οι Γερμανοί φαινομενικά υποχώρησαν από την απαίτησή τους να πάνε τα χρήματα της δόσης σε ειδικό λογαριασμό που θα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Ο λογαριασμός θα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά θα είναι δεσμευμένος και η όποια κίνηση θα υπαγορεύεται από τους δανειστές.

Η ελληνική κυβέρνηση, πίστευε ότι μετά την ψήφιση του Μνημονίου 3, θα είχε εξασφαλίσει την καταβολή της δόσης, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα.

Έπαιξε και έχασε…

Αναγκάστηκε να δεχθεί αυτούς τους σκληρούς όρους, που τέθηκαν εκτός του πλαισίου της δανειακής σύμβασης, για να εκταμιευθεί η δόση, που είναι ζήτημα αν το 10% από αυτήν θα πάει στην πραγματική οικονομία.

Η άλλη επιλογή που είχε ήταν η κατάρρευση και οι αναπόφευκτες εκλογές.

Οι όροι που επιβλήθηκαν μπορεί να αποδειχθούν εξοντωτικοί, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τα τρία κόμματα που την στηρίζουν.

Η χώρα αντί να ηρεμήσει και να ανασάνει, μπαίνει σε χειρότερες περιπέτειες.

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

2 thoughts on “Παράδοσις ἄνευ ὅρων στούς δανειστές

  1. Τὸ “ἤ τώρα ἤ ποτέ” Μινώταυρε ἔχει ὄνομα.
    Νὰ ἀκούσω λοιπὸν προτάσεις. Συγκεκριμένως λοιπὀν. Τὶ μπρέπει νὰ γίνη καὶ πῶς;

    • Τό θέμα δέν εἶναι νά εἶσαι ἕτοιμος νά ἀκούσῃς τίς προτάσεις μου ἐσύ. Τό θέμα εἶναι νά ἀντιληφθοῦν, τί δεῖ γενέσθαι, αὐτοί πού πρέπει. Ὁ νοῶν νοείτω.
      Ἐγώ αὐτό περιμένω. Ἀλλά ὅπως ἀντιλαμβάνεσαι, φωνή βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμω!

Leave a Reply