Φόρος κρεμάλα γιά ἰδιοκτῆτες ἀκινήτων

Δέν θά μείνῃ τίποτα ὄρθιο. Ἐκτός ἀπό τό …. τοῦ Τατσόπουλου.

Οὔτε στήν κατοχή, ὑποθέτω, δέν ἔχασαν τόσοι ἄνθρωποι τίς περιουσίες τίς ὁποῖες μέ ἱδρώτα καί αἷμα, γιά μία ζωή, ἀπέκτησαν. Θά μᾶς παραδώσουν στίς ἑπόμενες γενιές ὅπως μᾶς γέννησε ἡ μάνα μας. 

Ἐδῶ σέ λίγο δέν θά ἔχουμε νά πάρουμε ψωμί, θά μοῦ πῇτε, τά σπίτια θά κυττᾶμε τώρα;

Κι ὅμως. Τό σπίτι τοῦ Ἕλληνα ἦταν, πάντα, τό μουράγιο του στίς φουρτοῦνες τῆς ζωῆς. Λίγοι Ἕλληνες εἶχαν ἀπομείνει στήν πρό – τρόϊκας ἐποχή, πού νά μήν ἔχουν ἕνα «κεραμίδι» πάνω ἀπό τό κεφάλι τους. Δέν ἤξεραν, ἴσως, ὅτι κάποτε, δέν θά μπορέσουν νά μποῦν στό λιμάνι. Πάντα ὑπάρχει μία φουρτούνα πιό δύσκολη ἀπό τίς ἄλλες. Ἡ μοιραία.

Οἱ ἐχθροί τοῦ λαοῦ παραμονεύουν…

Ἐχθροί μας εἶναι. Ξυπνᾶτε. Μᾶς ἀποτελειώνουν γιά νά ζήσουν αὐτοί, αλλοιῶς, δέν….. Ὁ «θάνατός» μας, ἡ ζωή τους. Τέτοιες ἐντολές ἔχουν. 

Μινώταυρος

Αλλοίμονο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων!

Φόρο-κρεμάλα σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών στα ακίνητα από το 2013 και προσπαθεί να κοροϊδέψει τους φορολογουμένους, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι θα προβλέπει αφορολόγητο όριο, επί της αντικειμενικής αξίας, έως τα 50.000 ευρώ και έξι έως οχτώ κλιμάκια που θα ξεκινούν από το 0,05% και θα φτάνουν έως το 2,5% για τα ακριβά ακίνητα.

 Με το «τυράκι» του αφορολογήτου όμως, το υπουργείο Οικονομικών κρύβει την παγίδα του νέου φόρου, ο οποίος θα επιβάλλεται στη συνολική ακίνητη περιουσία -εφόσον ξεπερνά τα 50.000 ευρώ- και όχι σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ εύκολα θα ξεπερνιέται από όποιον έχει δεύτερο ακίνητο (π.χ. εξοχικό ή πάρκινγκ ή αποθήκη ή εάν το σπίτι βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο ή εάν διαθέτει κάποια άλλη έκταση, καλλιεργήσιμη ή μη κ.λπ.).

 Στον υπολογισμό του αφορολογήτου θα προστίθενται και τα ακίνητα που ενδεχομένως διαθέτουν η σύζυγος ή τα προστατευόμενα τέκνα. Από το σύνολο αυτό θα αφαιρούνται τα 50.000 και το υπόλοιπο ποσό θα φορολογείται με συντελεστές από 0,05% έως 2%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.

 Και η κοροϊδία συνεχίζεται με το επιχείρημα ότι ο νέος φόρος θα είναι δίκαιος, καθώς θα αντικαταστήσει και το χαράτσι που πληρώνουμε στη ΔΕΗ αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Ομως ο ΦΑΠ επιβάλλεται με υψηλά αφορολόγητα όρια (400.000 ευρώ για το 2010 και 200.000 ευρώ για το 2011), τα οποία με το νέο σύστημα θα μειωθούν στα 50.000 ευρώ, ώστε να παγιδευτούν ακόμα περισσότεροι φορολογούμενοι.

 Οπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς, από τη νέα και επαχθή φορολόγηση θα γλιτώσουν μόνο πολύ μικρά σπίτια που βρίσκονται σε συνοικίες. Αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν κάποιος έχει και ένα δεύτερο σπίτι, π.χ. πατρικό χωριό, πέφτει αυτομάτως στην παγίδα της Εφορίας.

 Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει και όλα τα αγροτεμάχια, καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου. Αυτό σημαίνει νέα ταλαιπωρία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο έτος να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους (αγροτεμάχια, οικόπεδα, βοσκότοποι κ.ά.). Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να επιβάλει τον νέο φόρο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα.

 Το σχέδιο για την επιβολή του νέου φόρου σε όλα τα ακίνητα εξετάστηκε στη χθεσινή συνάντηση της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που συνεδρίασε υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Την ερχόμενη εβδομάδα η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγησή της στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

 Στέλιος Κράλογλου

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply