Νά συλληφθῇ ὁ ἔνοχος

Με τον γνωστό γλοιώδη τρόπο του, πανηγύρισε ο Αντώνης Σαμαράς την απόφαση για την εκταμίευση ης «δόσης –  μαμούθ». Ξέρετε, αυτόν τον κάπως ταπεινό τρόπο του ήρωα που δε θέλει ζητωκραυγές διότι «απλά έκανε το καθήκον του». Το καθήκον του το έκανε ο κ. Σαμαράς. Το σε ποιους το έκανε είναι φανερό μετά την αποκάλυψη για την ψήφιση της άνευ όρων παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας μας.

Επίσης γνωστά έχουν γίνει το πού θα πάει η δόση, ποιους θα ευνοήσει και ποιους θα αγνοήσει. Υπάρχουν βέβαια και χειρότερα. Όπως ότι ο κ. Σαμαράς πανηγυρίζει λες και τα δισ. αυτής της δόσης, μας χαρίστηκαν. Τα δισ. αυτά, όμως, τα δανειστήκαμε. Ουσιαστικά τα αγοράσαμε υποθηκεύοντας τις επόμενες γενιές και καταστρέφοντας τούτη εδώ τη γενιά. Τα ξέρουμε. Βαρεθήκαμε να τα συζητάμε. Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε, τόσο που τα χωνέψαμε και τα θεωρούμε πλέον όλα φυσιολογικά.

Θέλω απλώς να σταθώ σε μία φράση του πανηγυρικού της δόσης που εκφώνησε ο κ. Σαμαράς. Είπε: «Η Ελλάδα έχει μπει σε μία φάση όπου περνάμε σε αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας». Συμφωνώ απόλυτα. Να αποενοχοποιηθεί και να μπει στη φυλακή όποιος την ενοχοποίησε.

Να μπουν στη φυλακή όσοι στήριξαν τον Κοσκωτά, όσοι ενεπλάκησαν στη ληστεία του χρηματιστηρίου, όσοι χαριεντίζονταν με τον Λαυρεντιάδη που σήμερα κάνουν ότι δεν τον ξέρουν. Να μπουν φυλακή όλοι οι πολιτικοί που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα με επιχειρηματίες. Να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση της SIEMENS. Να φυλακιστούν αυτοί που ψηφίζουν νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες αθωώνουν εκ των προτέρων τραπεζίτες που έκλεψαν τα λεφτά των μικρο-ομολογιούχων.

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν ενοχοποιήθηκε σε μία νύχτα κι έτσι στο άσχετο. Ενοχοποιήθηκε ύστερα από μακρά σταδιοδρομία διαπλοκής με την πολιτική τάξη και τα ΜΜΕ. Συμφωνούμε, λοιπόν, κ. Σαμαρά. Να αποενεχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα. Όχι, όμως, όπως το θέλετε εσείς, δηλαδή να γίνει ακόμη πιο ανεξέλεγκτη και ασύδοτη, αλλά βάζοντας φυλακή τους υπεύθυνους της ενοχοποίησης της.

Με την κατάργηση των υποχρεωτικών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με την απελευθέρωση της χρήσης εργαζόμενων ως σκλάβων και με την απουσία κάθε ελεγκτικού μηχανισμού, αυτό που καταφέρνει η κυβέρνηση Σαμαρά είναι να ενοχοποιήσει περαιτέρω και συνειδητά την επιχειρηματικότητα και να αυξήσει τη διαπλοκή.

Μέχρι και σήμερα, ο Λαυρεντιάδης βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης αποκλειστικά και μόνο για την υπόθεση της PROTON BANK που αφορά σε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια.  Δείχνουν όλοι να αγνοούν υποθέσεις δισεκατομμυρίων στις οποίες εμπλέκεται ο εν λόγω επιχειρηματίας.

Ποιος απάντησε στην καταγγελία των εργαζομένων στην ALAPIS, που έλεγε «Είναι η στιγμή να αναφερθούμε σε ένα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο το οποίο για πολιτικούς λόγους ….δεν αναφέρεται πουθενά και οι ελεγκτικές αρχές (χρηματιστήριο – οικονομικοί εισαγγελείς ) εθελοτυφλούν! ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ALAPIS . Την ώρα που ο επιτυχημένος επιχειρηματίας κατηγορείται για 800 εκατομμύρια, το σκάνδαλο Alapis αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια που θα κληθούν να πληρώσουν οι μικροεπενδυτές και ο Ελληνικός λαός (για τον δανεισμό των 1,2 δισ) . ΕΛΕΟΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ. 1000 εργαζόμενοι απλήρωτοι μέσα στις γιορτές και εσείς παίζετε πολιτικά παιχνιδάκια».

Ποιος θα απαντήσει στην αγωνία των 1.500 εργαζομένων στη πρώην κερδοφόρα δημόσιου χαρακτήρα Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων που ξεπουλήθηκε στον Λαυρεντιάδη μέσα σε μία νύχτα; Μέχρι προχτές, οι εργαζόμενοι σε αυτή την εταιρεία συνομιλούσαν με τον Κυριακίδη που τώρα καταζητείται. Τις τελευταίες ημέρες, το Σωματείο συζητούσε με τη σύζυγο του Λαυρεντιάδη, ενώ αν κάποιος ψάξει τον τρόπο με τον οποίο έγινε μπαλάκι μεταξύ «επενδυτών» μια τόσο μεγάλη εταιρεία, θα τραβάει τα μαλλιά του.

Λοιπόν; Ποιος ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα σε αυτόν τον τόπο; Ποιος «τρύπησε» τον νόμο που απαγόρευε σε κάποια εταιρεία που παίρνει δημόσια έργα ή πουλάει προϊόντα στο δημόσιο, να μπορεί να περιλαμβάνει μέσα της κάποιους, έστω και λίγο σημαντικούς μετόχους που να έχουν μετοχές σε τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς; Το γνωστό σκάνδαλο του «βασικού μετόχου». Ποιος ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα; Δεν τον ξέρουμε; Δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος που σήμερα συγκυβερνά και προστάτευσε τους τραπεζίτες; Δεν είναι ο ίδιος που κατήργησε το Σύνταγμα μέσω της βιομηχανίας παραγωγής νομοθετικών ρυθμίσεων; Δεν είναι η πλειοψηφία των βουλευτών που στηρίζει την παρουσία του στη συγκυβέρνηση; Δεν είναι ο ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που ο κ. Σαμαράς δεν ξεχνά να ευχαριστεί θερμότατα για τη στήριξή τους;

Την επιχειρηματικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων την ενοχοποίησαν οι επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου. Αυτές οι ταρζανιές περί αποενοχοποίησής της, είναι μήνυμα για το ακόμη μεγαλύτερο μπουρδέλιασμα της υπόθεσης. Όσο οι ένοχοι δεν μπαίνουν φυλακή, τόσο οι διάφοροι «επενδυτές» του Σαμαρά θα μοιάζουν με κοινούς ληστές.

*Στη φωτό, Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Λαυρεντιάδης παρεούλα  στο συνέδριο του Economist, 30/04/2010

πηγή

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply