Κοσμογονία ἀλλαγῶν στήν στρατιωτική ἐκπαίδευσι

Λέτε νά στενοχωρηθοῦν οἱ ἐπικυρίαρχοι καί νά μείνουν στά χαρτιά ὅλα αὐτά τά σχέδια; Θά δείξῃ……….

Μινώταυρος

Επιτέλους στις Ένοπλες Δυνάμεις θα υπηρετούν αυτοί που θέλουν, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει την εξαίρεση των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών από τις Πανελλήνιες εξετάσεις, έτσι τελειώνουμε με τους “κατά λάθος” αξιωματικούς, επειδή δηλαδή δεν πέτυχαν αλλού.

Αλλάζουν όλα στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές και πρώτα απ΄ όλα ο τρόπος εισαγωγής ,ακόμη και με εξαίρεση των σχολών από τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Επιπλέον θα αλλάξει ριζικά το καθεστώς διοίκησης των σχολών με τους καθηγητές να μην έχουν πλέον τις “υπερεξουσίες” που τους εκχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας και τον έλεγχο των σχολών να περνά ξανά στους στρατιωτικούς.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές με στόχο να εισάγονται σ΄ αυτές όσοι έχουν ως προτεραιότητα την στρατιωτική καριέρα και όχι όσοι επέλεγαν τις σχολές αυτές ως δεύτερες και τρίτες επιλογές σε περίπτωση αποτυχίας τους σε άλλους στόχους που είχαν θέσει.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη σχετικό νομοσχέδιο για να δημιουργηθεί το νέο καθεστώς εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές και όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι εκτός Πανελληνίων εξετάσεων. Παρότι υπήρχε πάντοτε ως σχεδιασμός και οι στρατιωτικοί ανέκαθεν το ζητούσαν, δεν κατάφερναν να το προχωρήσουν, διότι παρουσιαζόταν συνεχώς το επιχείρημα του “αδιάβλητου” των εισαγωγικών εξετάσεων. Δηλαδή υποστηριζόταν ότι αλλιώς η εισαγωγή θα γινόταν με πολιτικά κριτήρια, τουτέστιν κομματικά. Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται ότι πιστεύει πως το σχέδιο που θα παρουσιάσει θα εξασφαλίζει την απόλυτη αξιοκρατεία εισαγωγής στις σχολές. Επιπλέον θεωρεί σημαντικότερη την εισαγωγή νέων που επιθυμούν να γίνουν στρατιωτικοί, και σε αυτό θα συμφωνήσουμε. Οι ΕΔ δεν είναι απλώς σταθμός καριέρας, είναι εθνικό καθήκον, για όποιον επιθυμεί να τις υπηρετεί μόνιμα, και να ζει από αυτές.

Αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο λειτουργίας των σχολών. Οι καθηγητές που σήμερα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο (με ποιά κατάρτιση;) ουσιαστικά στη διοίκηση των σχολών ,περνάνε σε δεύτερο πλάνο ,ειδικά σ΄ ότι έχει να κάνει με την επιλογή του διδακτικού προσωπικού για το οποίο σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν παράπονα.

Ο έλεγχος των σχολών θα περάσει και πάλι στους στρατιωτικούς, με τους καθηγητές να αναλαμβάνουν  συμβουλευτικό ρόλο, όπως αρμόζει σε πολίτες.

Στόχος είναι η αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών, καθότι οι ρυθμίσεις που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως ΥΕΘΑ τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές σαν ένα οποιοδήποτε ΑΕΙ, κάτι που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Στόχος οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ από την επόμενη χρονιά καθότι αποτελεσματικές ΕΔ δημιουργούνται πάνω απ’ όλα από το έμψυχο υλικό.  

πηγη
 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply