Τέλος καὶ μὲ τὰ ὑπεραιωνόβια δένδρα!

Το αφρικανικό μπαομπάπ (Adansonia digitata) περιλαμβάνεται στα είδη που πλήττονται περισσότερο

Μὲ ἐνοχλεῖ!

Μὲ ἐκνευρίζει αὐτὴ ἡ «ἀνάπτυξις» ποὺ οὐσιαστικῶς στοχεύει στὴν καταστροφὴ τοῦ περιβάλλοντος καὶ στὴν ἐπιβίωσι μίας μικρᾶς ἐλίτ, ποὺ θὰ ἐξουσιάζῃ ἐπισήμως!
Μὲ κάνει ἔξω φρενῶν ἡ παραλογία κάποιων, ποὺ στοχεύουν σὲ ὅλα ὅσα δὲν τοὺς ἐξυπηρετοῦν, ἀνεξαρτήτως τοῦ ἐὰν παραβιάζουν βασικοὺς κανόνες τῆς φύσεως. 
O χρόνος τελειώνει για τα υπεραιωνόβια δέντρα

Oλα τα είδη τους στα δάση πεθαίνουν με αυξανόμενο ρυθμό

Ουάσινγκτον 
Από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία, τα μεγάλα υπεραιωνόβια δέντρα σε όλα τα είδη των δασών πεθαίνουν με αυξανόμενο ρυθμό, εκτιμά διεθνής μελέτη στο Science. Και η απώλεια των μεγαλύτερων και αρχαιότερων ζωντανών οργανισμών του πλανήτη θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, προειδοποιεί. «Πρόκειται για μια πάρα πολύ ανησυχητική τάση» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιλ Λόρενς του Πανεπιστημίου «Τζέιμς Κουκ» της Αυστραλίας, μέλος της ερευνητικής ομάδας.Η μελέτηΗ μελέτη δεν εστιάστηκε στους παράγοντες που προκαλούν το φαινόμενο, αναφέρει ωστόσο ότι η απώλεια οφείλεται πιθανότατα στο συνδυασμό της κλιματικής αλλαγής με την παράνομη υλοτόμηση και την αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων.
Ο ρυθμός θανάτου των ηλικιωμένων δέντρων, άνω των 100 έως 300 ετών, δείχνει να επιταχύνεται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία, τη Νότιο Αμερική και την Αυστραλία. Το φαινόμενο παρατηρείται σε όλα τα είδη δασών και πλήττει εμβληματικά είδη όπως οι γιγάντιοι ευκάλυπτοι Eucalyptus regnans, οι σεκόγιες της Καλιφόρνια και τα μπαομπάπ της Τανζανίας.«Όπως τα μεγαλόσωμα ζώα σαν τους ελέφαντες, τις τίγρεις και τα κητώδη έχουν μειωθεί δραστικά σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι αυξανόμενες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι τα μεγάλα και ηλικιωμένα δέντρα επηρεάζονται εξίσου» ανέφερε ο Ντέιβιντ Λίντενμεγιερτου Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, επικεφαλής της ομάδας.Οι ξύλινοι γίγαντεςΤα μεγάλα δέντρα παίζουν κρίσιμους ρόλους στα οικοσυστήματα, αφού προσφέρουν χώρο για φωλιές αλλά και τροφή για πολλά είδη ζώων -σε ορισμένα οικοσυστήματα, έως και 30% των πτηνών και των θηλαστικών του δάσους φωλιάζουν σε υπεραιωνόβια δέντρα.

Ακόμα, οι γίγαντες των δασών αποθηκεύουν στους κορμούς τους μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, εμποδίζουν τη διάβρωση των εδαφών και συμμετέχουν στην ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών. «Στοχευμένες έρευνες απαιτούνται επειγόντως προκειμένου να κατανοήσουμε τις κυριότερες απειλές αλλά και να σχεδιάσουμε στρατηγικές για την αντιμετώπιση των απειλών αυτών» γράφουν οι ερευνητές. «Χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες, αυτοί οι εμβληματικοί οργανισμοί και τα πολυάριθμα είδη που εξαρτώνται από αυτούς θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά ή και να χαθούν εντελώς».

βῆμα
Ὅπως διαπιστώνετε ἀδιαφοροῦν!
Μελέτες, θεωρίες, ἀπόψεις… Σαματᾶς νὰ γίνεται πρὸ κειμένου νὰ ἐκταμιεύουν κρατικὰ κονδύλια γιὰ ἔρευνες, γιὰ ἐπενδύσεις μά, κυρίως, γιὰ μάσσα.
Οἱ πράξεις λοιπόν, καθὼς καὶ τὰ ἀποτελέσματα αὐτῶν τῶν πράξεων, ἄλλα ἀποδεικνύουν… 
Κι αὐτὸ ποὺ καθημερινῶς διαπιστώνω εἶναι πὼς πρέπει νὰ τελειώνουμε!
Ἀργήσαμε!!!

 

Ἀποποίηση εὐθύνης

Οἱ συντάκτες τῶν ἄρθρων ἀποδέχονται ὅτι φέρουν τὴν ἀποκλειστικὴ εὐθύνη γιὰ τὴ νομιμότητα, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ὀρθότητά του περιεχομένου τῶν ἄρθρων τους, ἀπαλλάσσοντας τὸ filonoi.gr ἀπὸ ὁποιανδήποτε σχετικὴ εὐθύνη.

Leave a Reply